La Generalitat rebutja aplicar l'estat d'alarma: «No el veiem necessari»

La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que el Govern ja disposa de les competències per fer front a la pandèmia malgrat l'augment de contagis

Josep Bargalló, Alba Vergés i Josep Maria Argimon, aquest dimarts en roda de premsa.
Josep Bargalló, Alba Vergés i Josep Maria Argimon, aquest dimarts en roda de premsa. | Govern
25 d'agost del 2020
Actualitzat a les 14:17h
"No ho veiem en absolut necessari". Aquesta ha estat la resposta de la consellera de Salut, Alba Vergés, a l'oferta que ha fet aquest dimarts Pedro Sánchez a les autonomies per tal d'aplicar l'estat d'alarma deixant els presidents autonòmics com a autoritats competents. Vergés, que ha comparegut per explicar els plans per garantir l'inici de curs, ha apuntat que el Govern ja disposa de les competències per fer front a la pandèmia malgrat l'augment sostingut dels contagis i del risc de rebrot.

La Generalitat -i molt especialment el seu president, Quim Torra- va ser molt crítica amb l'aplicació de l'estat d'alarma, que va estar vigents entre mitjans de març i finals de juny arreu d'Espanya. En aquell moment, Sánchez presentava aquesta eina inclosa dins la Constitució com l'única manera per limitar la mobilitat, tot i que es van anar relaxant les restriccions a mida que la pandèmia va anar descendint. Davant l'escalada de contagis, el president espanyol torna a posar aquesta mesura damunt la taula, que haurà de comptar amb una compareixença prèvia davant del Congrés dels líders autonòmics que vulguin que el seu territori estigui sotmès a la nova versió de l'estat d'alarma.

El líder del PSOE ha recalcat que la majoria parlamentària que dona suport a l'executiu espanyol avalarà la decisió dels dirigents autonòmics, que haurien de comparèixer al Congrés per sol·licitar l'aplicació de la mesura i les eventuals pròrrogues de l'estat d'alarma. "Els instruments legals amb els quals comptem són suficients per fer front a la pandèmia", ha afirmat, abans de destacar que aquest setembre tornarà a convocar una reunió amb les autonomies, com la del juliol a la Rioja, però aquest cop de forma telemàtica. El dirigent socialista ha subratllat la "voluntat de cogovernança" de la Moncloa i ha citat que l'estat espanyol és "quasi federal".

El president espanyol també ha comunicat que posarà a disposició de les comunitats autònomes l'ús de l'exèrcit de forma immediata. La Moncloa ha exposat que els governs autonòmics amb "menys capacitat" podran disposar de 2.000 efectius de l'exèrcit per fer de rastrejadors. "Hi ha territoris que han assolit una major eficàcia i que tenen un escenari més tranquil. I n'hi ha d'altres que tenen més problemes per fer front a la situació", ha descrit el cap de files del PSOE, que ha recalcat que el curs escolar començarà amb normalitat i ha esquivat les crítiques d'Unides Podem a la ministra d'Educació, Isabel Celáa, per "falta de lideratge".

La compareixença de Sánchez, que ha insistit en la necessitat d'un clima polític constructiu -conscient que el curs al Congrés començarà agitat per la moció de censura de Vox- es produeix l'endemà que Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol, avisés que caldrà prendre aviat "mesures dràstiques" a la Comunitat de Madrid, on s'hi concentren més d'un terç dels morts registrats a Espanya al llarg de les últimes setmanes. "Els contagis evolucionen de pressa i les coses s'han de fer ràpid", va indicar sobre les mesures.

Madrid va detectar la setmana passada el doble de positius que Catalunya (11.280 i 5.065, respectivament), diferència major encara si es té en compte que la capital estatal té menys població i, per tant, la seva ràtio (169,3 contagis per 100.000 habitants) és molt superior a la catalana (66).

Simón també va alertar que en els propers dies creixeran els casos greus entre joves. El portaveu sanitari de la Moncloa va fer una crida a anar "amb molt de compte" arran del creixement dels ingressos hospitalaris i dels pacients que es troben en cures intensives.

Sánchez ha d'atendre una situació complexa en termes epidemiològics, que complica l'inici de curs escolar. A Madrid, de fet, s'han fet visibles les protestes dels docents, pendents de convocar mobilitzacions aquest setembre, que podrien complicar el retorn a les aules. L'escenari de la tardor no serà senzill per al president espanyol. A finals de setembre s'acaba el termini de bona part de les ajudes als desocupats -els fons europeus són la taula de salvació de la Moncloa- i l'exercici polític estarà marcat per la moció de censura de Vox i les negociacions dels pressupostos, configurats amb l'ajuda dels fons europeus. El PSOE ja mira cap a Ciutadans per explorar una majoria parlamentària alternativa a la de la investidura si l'independentisme no li dona suport.