ERC acusa Puigdemont i Torra d'alimentar el «fals debat» de la confrontació

Els republicans consideren que Junts per Catalunya fa aquest discurs en contraposició a la via del diàleg "per pur càlcul electoralista"

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns | Marc Puig
24 d'agost del 2020
Actualitzat a les 16:07h
A l'espera de si el president de la Generalitat prem o no el botó electoral aquesta tardor, els partits viuen ja en un clima de pugna permanent. S'ha fet evident aquest cap de setmana, quan dirigents com Quim Torra i l'expresident Carles Puigdemont han fet una crida a la "confrontació" amb l'Estat davant la via del diàleg defensada per ERC. Els republicans han entrat aquest dilluns en el xoc verbal. La secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha acusat JxCat d'estar alimentant un debat que considera "absurd i estèril" perquè l'independentisme no pot abandonar, sota el seu criteri, a cap via democràtica per assolir el seu objectiu.   

"Alguns han portat tant al límit la confrontació, que han perdut de vista que l'adversari és l'estat espanyol. Ho volen oblidar per pur càlcul electoralista", ha advertit Vilalta. Els republicans han tornat a insistir que mantenir una actitud "combativa" amb l'Estat no és incompatible amb abonar la via del diàleg de i de la negociació. Vilalta ha argumentat que l'independentisme necessita "ser més fort" per aconseguir l'autodeterminació i l'amnistia, les dues grans reivindicacions que fan al govern de Pedro Sánchez, i que entrar en la cursa del "desgast" els resta "atractiu" de cara als votants.

És per aquest motiu que ha refermat de nou que ERC entén que la taula de negociació amb la Moncloa és "una eina útil" i continuaran defensant que es reuneixi. Aquest dilluns, precisament, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha descartat que es donin les condicions si dirigents com Torra aposten per la confrontació, mentre que el ministre Albert Garzón s'ha mostrat partidari de reunir-la com més aviat millor. Vilalta no ha aclarit si ha de ser Torra o el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui convoqui la taula i ha dit que, en tot cas, cal la "col·laboració" de tothom perquè pugui reunir-se.

Sobre la petició d'indult per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell que han presentat els expresidents de la cambra Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, ERC insisteix que la seva aposta és l'amnistia. En tot cas, ha celebrat la iniciativa amb l'argument que serà benvinguda tot acció que contribueixi a posar fi a la "situació d'injustícia" que pateixen els líders independentistes empresonats.