«Operació setembre» del Govern per garantir l'inici del curs escolar

Torra assenyala que les escoles han d'obrir "sí o sí" i crida a una "revolució de la solidaritat" per aplanar la corba

Una escola de Sitges amb els alumnes mantenint la distància de seguretat i mascareta
Una escola de Sitges amb els alumnes mantenint la distància de seguretat i mascareta | ACN
23 d'agost del 2020
Actualitzat el 24 d'agost a les 10:15h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat la ciutadania a emprendre una "revolució de la solidaritat i del compromís cívic" per garantir l'inici del curs escolar i el retorn a la feina. Així ho ha fet des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada (Conflent), des d'on ha anunciat la posada en marxa d'una "operació setembre" en la qual el Govern es "bolcarà" perquè el curs arrenqui "sí o sí". El risc de rebrot es troba en 169,14, sis punts més que ahir, i els ingressats han crescut en 26 persones. A les unitats de cures intensives (UCI) hi ha ara mateix 132 persones.

"Hem de tornar a demanar un esforç més, un esforç permament més, una revolució de la solidaritat i compromís cívic, per aplanar la corba. Hem d'abaixar-la per afrontar amb garanties la tornada a la feina i l'obertura de les escoles", ha assenyalat el president de la Generalitat, inquiet per les dades de la pandèmia, que indiquen que el risc de rebrot continua disparat i els contagis es mantenen per sobre del miler.

En les properes hores, l'executiu aportarà més detalls sobre en què es traduiran els nous plans, que s'hauran de desenvolupar en menys de tres setmanes per arribar a l'inici de curs. Torra compareixerà amb la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest dilluns a les 12 per informar de les noves mesures -en cas que s'adoptin, tenint en compte les restriccions vigents a bona part del país des de fa més d'un mes- i per insistir en els missatges dirigits a la ciutadania.

El temor més gran del Govern és que la pandèmia es descontroli -a l'augment dels contagis s'hi suma el fet que els hospitals comencen a tenir més afluència- just a les portes del retorn de les vacances i, sobretot, de l'inici d'un curs escolar més incert que mai. És per això que l'executiu intensifica la política de cribratges massius -segell de d'Argimon des que ocupa la secretaria de Salut Pública- i emprèn noves restriccions quirúrgiques com les que ja han entrat en vigor a Reus.

Pel que fa al primer capítol, el dels cribratges, es tracta essencialment de fer proves PCR que detectin asimptomàtics, perfils claus a l'hora d'entendre la transmissió del virus. Ja se n'han fet a dos barris de Barcelona -Torre Baró i Besòs-, a l'Hospitalet de Llobregat, a Granollers, a Sabadell, a Terrassa, a Reus i també en municipis més petits, com és el cas d'Albesa, a la Noguera. A partir d'aquest divendres se n'han fet més a l'Hospitalet, i en els propers dies els tests s'implantaran en barris de Cornellà. "Es tracta de ser proactius", repeteix aquests dies Argimon, que ahir ja va demanar minimitzar tan com sigui possible l'activitat social perquè és la base de bona part dels nous brots.

En una entrevista a NacióDigital publicada aquest dissabte al vespre, el secretari de Salut Pública insisteix que el curs ha d'arrencar "sí o sí", i assenyala que en aquests moments les dades no fan pensar que calgui aplicar cap confinament. "No tenim dades per pensar en això ni de bon tros. El dia que vam explicar el pla amb la consellera vam deixar molt clar que l'indicador clau és la pressió assistencial", sostñe Argimon.

"La situació del país és molt delicada, no sols volem l'estabilització, sinó que cal baixar les taxes d'incidència per emprendre el retorn amb unes condicions més favorables. L'objectiu és que la gent pugui anar a treballar i les escoles puguin obrir, per això en aquests quinze dies hem de ser molt rigorosos", ressaltava divendres des de Reus -on hi ha noves restriccions- la consellera Vergés. La taxa de contagis està assetjant els plans que té la Generalitat per arrencar el curs -ja s'estudia l'ús de mascareta a les aules- quan queden tan sols unes setmanes perquè comenci. La setmana vinent -dijous- hi ha prevista una trobada amb l'Estat i la resta d'autonomies.

Vergés va indicar que s'està treballant "conjuntament" el protocol d'obertura dels centres, mirant la incidència a cada territori i fixant-se en altres països que ja han arrencat el curs. Josep Bargalló, conseller d'Educació, va destacar des de Canyelles que no existeix cap "descoordinació" amb Salut. "No hi ha cap tipus de descoordinació, el que hi ha és una feina conjunta des de fa mesos per prendre decisions conjuntes en base a dades pedagògiques i sanitàries", va ressaltar Bargalló.

Una altra de les mesures que va adoptar el Govern va ser la de tancar els prostíbuls, que encara estaven oberts malgrat la situació d'emergència sanitària. L'executiu intenta posar tota la carn a la graella per contenir l'evolució de la pandèmia i salvar una tardor que es presenta més incerta que mai. Si fa tres setmanes es volia evitar una situació crítica, aquesta vegada el temps juga encara més en contra de la Generalitat i de totes les administracions, fins ara per darrere de l'acceleració del coronavirus.