Salut dona per estabilitzada la pandèmia a Catalunya i crida a rebaixar la taxa d'infecció

Josep Maria Argimon apel·la a la "responsabilitat de tots", inclòs el Govern, per mantenir a ratlla el risc de rebrot amb el compliment de les mesures d'aïllament si hi ha positius

Vianants amb mascareta al centre de Barcelona.
Vianants amb mascareta al centre de Barcelona. | Adrià Costa
11 d'agost del 2020
Actualitzat el 12 d'agost a les 10:06h
Estabilització assolida en clau de pandèmia però crit d'alerta per reduir la taxa d'infecció. Aquest és el doble missatge que ha enviat aquest dimarts a la tarda el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en roda de premsa. Argimon ha apel·lat una vegada més a la "responsabilitat de tots" -inclòs el Govern- per mantenir a ratlla el risc de rebrot, que continua sent alt però menys que fa uns dies. Si el 27 de juliol ell mateix i el president Quim Torra van avisar que venien deu jornades crítiques, Argimon ha volgut dir avui que s'ha aconseguit l'objectiu d'estabilitzar la corba, i que ara cal baixar-la.

El secretari de Salut Pública ha determinat que existeix un "canvi d'estratègia", més basat en fer proves PCR -les més fiables- per conèixer el mapa de positius de manera més pulcra i, d'aquesta manera, ajudar a aïllar les persones que hagin estat en contacte amb qui tingui la malaltia. "Es tracta de ser més proactius que reactius", ha assenyalat Argimon, que ha demanat la col·laboració del món local i de l'Estat per trobar alternatives en el cas d'aquelles persones que no es poden permetre quedar-se a casa sense treballar. El nou protocol, això sí, marca aïllaments de dues setmanes.

Això, sempre i quan s'hagi estat contacte estret d'una persona que hagi donat positiu per coronavirus. El protocol apunta que l'aïllament de la persona amb símptomes s'ha de fer des des del moment que arrenca la sospita, i que els contactes estrets s'haurien d'aillar si han estat en contacte amb ell des que hi hagi el positiu. 

Què diuen per ara els números? El balanç d'aquest dimarts recull el segon dia consecutiu amb la xifra de nous casos per sota del miler: 830 notificats en les últimes 24 hores. El còmput total des de l'inici de la pandèmia és de 108.350 casos. A banda, en els darrers dies ha retrocedit considerablement l'índex del risc de rebrot, que actualment se situa en 138,79. Malgrat la millora, aquesta xifra encara és alta.

Pel que fa al recompte de víctimes mortals, l'estabilitat continua imperant. Entre aquest dilluns i dimarts la conselleria ha registrat dues morts més, que eleven el recompte general a 12.829 persones mortes per la Covid-19 a Catalunya. La situació també és favorable als hospitals: en un dia s'ha donat l'alta a una vintena de pacients. Actualment n'hi ha 571 d'ingressats. A l'UCI continuen havent-hi 116 persones.