El Parlament mutila els punts més polèmics de la resolució antimonàrquica

El secretari general, amenaçat pel TC, es nega a publicar al butlletí oficial una part de les propostes aprovades divendres per JxCat, ERC i la CUP

Els membres de la mesa del Parlament, en una imatge d'arxiu
Els membres de la mesa del Parlament, en una imatge d'arxiu | ACN
10 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:24h
El Parlament ha publicat aquest dilluns només parcialment les resolucions aprovades divendres contra la monarquia i en favor de la república catalana i el mandat de l'1-O. El secretari general, Xavier Muro, amenaçat pel Tribunal Constitucional (TC), s'ha negat a publicar aquells punts més polèmics que poden contravenir les ordres de l'alt tribunal i posar-lo en risc. En concret, entre d'altres, no s'ha publicat el punt de la proposta aprovada per JxCat, ERC i la CUP que ratifica el mandat de l'1-O i insta institucions i societat a continuar cap a l'objectiu de la independència. Tampoc publica un incís que fa referència a la "monarquia delinqüent", que formava part d'una resolució de la CUP, i tampoc un punt sobre el rei i la seva participació en "la laminació dels drets del poble català", que proposava ERC.

Els funcionaris del Parlament poden decidir no publicar allò que s'ha votat al ple? La polèmica va esclatar divendres a la nit, després del ple extraordinari convocat pel president de la Generalitat, Quim Torra, arran de la fugida de Joan Carles I, acorralat pels escàndols de corrupció. El Parlament va debatre i aprovar una sèrie de propostes de resolució contra la monarquia espanyola i Felip VI, i també va refermar el mandat de l'1-O i el 27-O i la voluntat d'avançar cap a la independència.

Tot plegat, malgrat els advertiments del TC que ha dit que el Parlament no pot debatre ni votar sobre aquests temes perquè són fora de l'àmbit competencial català, redoblant la pressió cap als membres de la mesa i insistint en la voluntat de condicionar el debat a la cambra, un fet que ve de lluny. 

El ple va començar amb retard, per les maniobres de Ciutadans per suspendre'l amb propostes de reconsideració a la mesa. Finalment es va celebrar però abans de la votació el portaveu de la formació espanyolista, Carlos Carrizosa, va informar l'hemicicle que els lletrats del Parlament s'oposaven a la publicació de determinats punts de les resolucions, que podien contravenir el TC. El portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Albert Batet, va criticar amb duresa la decisió i va exigir a la mesa que prengués mesures en cas que els funcionaris es neguessin a publicar les resolucions íntegrament. 

Amb la negativa del secretari general de publicar íntegrament les resolucions, tot apunta que hi tornaran a haver friccions entre JxCat i ERC, aquest cop en el si de l'òrgan de govern del Parlament. Roger Torrent i Rut Ribas són els dos membres d'ERC a la mesa, mentre que Josep Costa i Eusebi Campdepadrós són els dos representants de JxCat. La resta són de Ciutadans (2) i el PSC (1).

Torrent ha mantingut fins ara el silenci sobre la qüestió, però Costa, vicepresident primer del Parlament, s'ha mostrat molt crític amb el fet que els funcionaris, en aquest cas el secretari general, puguin decidir no publicar allò que aprova el ple i apunta que els membres de la mesa hauran d'assumir "la responsabilitat de publicar o no fer-ho".