El govern de Colau s'oposa al decret de la Generalitat que permet llogar habitacions a turistes

La tinent d'alcaldia Janet Sanz i la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, acusen la Generalitat d'aprovar la normativa "d'amagat"

Un turista a la Sagrada Família
Un turista a la Sagrada Família | Ricard Novella
05 d'agost del 2020
Actualitzat a les 16:51h
Malestar a l'Ajuntament de Barcelona amb l'aprovació ahir del nou decret de turisme per part del Govern. La mesura autoritza els propietaris a  llogar a turistes habitacions de qualsevol pis que estigui habitat i el govern d'Ada Colau ha mostrat el seu rebuig a la normativa.

El Govern defineix com a "llar compartida" l'allotjament turístic que és l’habitatge principal del seu titular i que aquest comparteix com a servei d’allotjament amb terceres persones. Podrà haver-hi un màxim de quatre usuaris per estades de durada igual o inferior a 31 dies. El titular ha de residir i compartir l’habitatge amb els turistes mentre dura l’estada.

Els ajuntaments hauran de crear un registre de llars compartides i facilitar la informació sobre aquest tipus d'immobles a la Generalitat. Cada municipi podrà decidir si autoritza l'activitat o no.
 
La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha acusat el Govern d'aprovar "d'amagat" el decret. "No és el decret que necessitem. Barcelona no es quedarà de braços creuats. Protegirem el dret a l’habitatge", ha assegurat a través del seu compte de Twitter.En línies similars s'ha expressat, també a Twitter, la regidora d'Habitatge, Lucía Martín. La regidora qüestiona la possibilitat de comprovar que un propietari viu realment a l'habitatge on es lloguen habitacions i critica que siguin els ajuntaments qui hagin de destinar reforços a les tasques d'inspecció.

Per ara, el Govern s'ha limitat a assegurar que el nou decret previndrà el frau i vetllarà per impedir que es comercialitzin allotjaments turístics sense els requisits necessaris, també a través de plataformes com Airbnb.

El portaveu del grup municipal d'ERC, Jordi Coronas, ha sortit al pas de les crítiques del govern d'Ada Colau i ha recordat que els republicans van impulsar al novembre un acord de ciutat per  regular les habitacions turístiques que va rebre el suport de Barcelona en Comú, el PSC i JxCat. L'acord reclamava que fossin els ajuntaments qui tinguessin el control de la nova normativa, tal com ha acabat passant. "El govern municipal demanava l’empara legal per acotar l’activitat de llars compartides i ja el te", ha valorat Coronas.
  La regidora d'habitatge, Lucía Martín, ha respost el portaveu d'ERC qualificant el nou decret d'"ultrapermissiu".
Arxivat a