Aragonès: «La Generalitat ha de personar-se com a acusació particular en el cas del 3%»

El vicepresident del Govern traslladarà la petició al soci de l'executiu, de qui està "segur" que compta amb la seva "responsabilitat" per aclarir el finançament irregular de CDC

El vicepresident Aragonès, durant la visita al Monestir de Sant Cugat.
El vicepresident Aragonès, durant la visita al Monestir de Sant Cugat. | Anna Mira
02 d'agost del 2020
Actualitzat el 03 d'agost a les 8:18h
El vicepresident de la Generalitat de Catalunya i responsable d'Economia del Govern, Pere Aragonès, considera que la Generalitat "ha de personar-se com a acusació particular" en el cas del 3%. Ho ha dit en una reunió amb el govern de Sant Cugat en el Monestir de la ciutat vallesana, que divendres va fer públic que l'Ajuntament local es personava precisament pels presumptes casos de corrupció que esquitxen la ciutat. 

Aragonès encara no ho ha traslladat ni al president de la Generalitat ni al soci de govern, però ha dit que "segur" que compta amb "la complicitat i amb la responsabilitat de tots els responsables públics de la Generalitat". 

El vicepresident considera que davant de la finalització d'una part d'un procés judicial on hi ha uns indicis d'una sèrie d'obres que podrien estar implicades en un presumpte cas de corrupció arreu de Catalunya, "la responsabilitat de les administracions és vetllar perquè fins a l'últim euro torni a les arques públiques, en cas que es demostri que hi ha hagut un cas de corrupció".

"No entendríem una decisió diferent", ha insistit Aragonès. Per això, el vicepresident s'ha compromès en traslladar la seva opinió a "tots els àmbits del govern" i ha assegurat que en les pròximes setmanes "haurem de treballar internament per defensar els interessos de la ciutadania". 

En aquest sentit l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha celebrat que Junts per Sant Cugat i Cs donin suport a la decisió de l'Ajuntament de personar-se com acusació particular després que en el ple anterior JxSTC votés en contra de la moció on el ple es posicionava en contra de la corrupció. "Em sembla molt bé que hagin corregit el posicionament". 

La taula de diàleg ha d'aturar la repressió 

En relació amb les declaracions de Miquel Iceta que considera que el clima preelectoral no seria el millor moment per fer-la, el vicepresident català ha afirmat que no tenen una nova data per la reunió i ha demanat que "prou d'excuses" i que "l'element central de la taula és aturar la repressió a través d'una amnistia". "Aquesta setmana hem vist com la via judicial i repressiva continua". 
 

Reunió del vicepresident, Pere Aragonès, amb part del govern de Sant Cugat. Foto: Anna Mira


Així mateix, ha recordat que la mesa de diàleg és un compromís que el govern espanyol va adquirir amb ERC durant la negociació de la investidura. Ha reiterat que perquè els republicans s'asseguin a negociar amb l'executiu de Pedro Sánchez els pressupostos, primer caldrà que l'Estat compleixi amb la seva paraula. "No es tracta només de fer reunions, sinó que cal generar una dinàmica de negociacions per activar la via política", ha detallat.

En aquesta línia ha assenyalat que "no va de fer una reunió o 25" i ha dit que el que és imprescindible és que aquestes trobades tinguin contingut. També ha valorat l'apropament del govern de l'Estat a Cs i ha afirmat que "si l'orientació del PSOE i Podemos és anar acordant uns pressupostos amb la dreta neoliberal, seran uns mals comptes per a la ciutadania de Catalunya i també per a la resta de l'Estat".

Amb tot, ha admès que per al PSOE sigui "més dur" negociar els pressupostos amb ERC que amb Cs. "Som ambiciosos perquè apostem pels canvis socials, i quan negociem, negociem fort perquè defensem els interessos de la majoria", ha recordat.