L'Audiència Nacional jutjarà Gordó i dos exgerents més de CDC pel cas 3%

El jutge De la Mata envia a judici una trentena de persones i diverses organitzacions en la causa pel finançament irregular del partit

Germà Gordó al Parlament de Catalunya
Germà Gordó al Parlament de Catalunya | Adrià Costa
30 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:11h
El jutge José de la Mata ha proposat jutjar l'exconseller de Justícia Germà Gordó, dos exgerents més de CDC, Daniel Osàcar i Andreu Viloca, l'exresponsable polític del partit Francesc Sànchez, i una cinquantena més de persones físiques i jurídiques en el marc del cas 3% de presumpte finançament irregular de la formació fundada per Jordi Pujol. Se'ls jutjarà pels delictes d'organització criminal, frau a l'administració pública, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. 

En la interlocutòria, de més de 300 pàgines, el magistrat dirigeix la causa contra les formacions de CDC, el PDECat, les societats TeyCo, Urbaser, la Fundació ACS, Grupo Soler Constructoras, o Copisa, entre d'altres, i arxiva la causa per cinc persones físiques i una jurídica. Aquesta resolució del jutge posa punt final a una investigació que va començar l'any 2015 en relació a determinades actuacions irregulars de persones vinculades a l'ajuntament de Torredembarra. 

Entre els noms que envia a judici De la Mata hi ha exalts càrrecs de la Generalitat i membres de diverses administracions, així com empresaris vinculats a la trama. El jutge envia a judici Francesc Sànchez, del nucli de confiança de l'expresident Carles Puigdemont; Constantí Serrallonga, gerent de l'Ajuntament de Barcelona durant l'etapa de Xavier Trias i actual director general de Fira Barcelona; Sixte Cambra, expresident del Port de Barcelona; Antoni Vives, extinent d'alcalde que va pactar fa poques setmanes una condemna amb la Fiscalia per esquivar la presó. També Joan Maria Pujals, exconseller de Cultura i durant anys possible delfí de Pujol.

El jutge també envia a judici Josep Maria Bassols, l'empresari penedit que va destapar el cas i va vincular Artur Mas amb la trama del 3%. Entre els noms hi ha Josep Antoni Rosell, exdirector d'Infraestructures de la Generalitat i apartat del càrrec quan va arribar Oriol Junqueras al Departament d'Economia; i Jordi Sumarroca, de l'empresa Sumarroca.

Tres estaments de l'organització criminal

El magistrat situa tres estaments de l'organització criminal. Alts càrrecs de CDC, responsables públics i funcionaris de diverses administracions públiques de Catalunya, juntament amb empresaris, van posar en marxa una estructura per finançar el partit "il·legalment i de manera encoberta". Dalt de tot de l'organització hi havia Germà Gordó, Andreu Viloca i Daniel Osàcar, exgerents de CDC, que controlaven i feien seguiment de les licitacions d'obra pública i serveis oferts en administracions controlades per CDC (ajuntaments, diputacions, organismes dependents de la Generalitat...).

Gordó, Viloca i Osàcar, diu el jutge, "influïen en els responsables d'aquests organismes per aconseguir que les adjudicacions anessin a les empreses connivents o associades a aquest pacte criminal". Tots tres duien els comptes, materialitzaven el seguiment dels deutes pendents, les adjudicacions donades i "per descomptat" rebien els pagaments.

En un segon estament hi havia les autoritats de les administracions que, d'acord amb els responsables de CDC, alteraven concursos públics amb la finalitat de "dirigir-los" cap a les companyies dels empresaris vinculats a la trama. El tercer estament, diu el magistrat instructor, inclou un grup d'empresaris que de manera sistemàtica feien pagaments encoberts a CDC, sota l'aparença de donacions, a través de fundacions vinculades al partit, com ara CatDem o Fundació Fòrum Barcelona. 

Tots els investigats, continua el jutge, eren necessaris per tancar el cercle de les activitats delictives i van dur a terme aquestes accions amb una única finalitat: "Subvertir l'estat de dret i, mitjançant un intens abus de poder, utilitzar la direcció de les administracions per obtenir un benefici i un lucre il·lícit, personal, mercantil (en el cas dels empresaris) i d'organització (en el cas de CDC), aconseguint un finançament il·legal per al partit, un greu descrèdit a l'administració pública i un perjudici a les arques públiques".