L'Hospital Clínic aconsegueix reduir a la meitat la mortalitat dels pacients amb Covid-19

L'hospital crea una eina informàtica per poder predir l'agreujament dels malalts

L'equip d'investigadors del Clínic.
L'equip d'investigadors del Clínic. | ACN
NacióDigital
30 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:58h
L'Hospital Clínic de Barcelona ha creat una eina informàtica per poder predir l'agreujament dels malalts de Covid-19 i personalitzar-los el tractament abans que empitjorin. Això ha permès reduir la mortalitat més d'un 50%.

L'aplicació ha analitzat, gràcies a la intel·ligència artificial, més de 3 trilions de dades d'uns 2.000 pacients, cosa que ha permès crear patrons i comprovar quins tractaments són més efectius per a cada malalt i quan s'han d'administrar. L'eina se cedirà també a l'Hospital Mútua de Terrassa i al Germans Trias i Pujol de Badalona, així com a tres hospitals europeus més.

Carolina García-Vidal, investigadora del grup d'infeccions nosocomials del Clínic i coordinadora de l'estudi, ha explicat que van detectar que els malalts de covid-19 podien tenir tres tipus de complicacions: inflamació, hipercoagulació o noves infeccions per virus i bacteris diferents. Aleshores van detectar certs paràmetres que permetien predir aquestes complicacions. Amb l'eina informàtica creada es podien seguir aquests paràmetres en temps real a tots els pacients i activava una alarma quan algun d'aquests paràmetres indicava que el pacient empitjoraria.

L'eina permet seguir l'evolució en directe de centenars de pacients, així com el seu historial mèdic, i també identifica els pacients que ja no empitjoraran i a qui es pot donar l'alta hospitalària. El sistema ha permès identificar més del 90% dels pacients amb complicacions.

Aquest programa s'estava treballant des de fa un any i mig de manera pionera al món, però s'ha accelerat a causa de la covid-19. Antoni Castells, director mèdic del Clínic, ha dit que aquest sistema pot ser molt beneficiós si arriba una segona onada de casos.


Arxivat a