Salut només decretarà confinament total si hi ha risc de col·lapse a les UCI

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, defensa que actualment hi ha "impacte" als CAP però no a les Unitats de Cures Intensives

Una metgessa i un pacient a l'Hospital d'Olot
Una metgessa i un pacient a l'Hospital d'Olot | Martí Albesa
28 de juliol del 2020
Actualitzat a les 19:18h
El Departament de Salut ha presentat aquest dimarts el pla de control de la Covid-19 a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que el Govern no es plantejarà ordenar un confinament total si la situació epidemiològica amenaça amb col·lapsar els hospitals, especialment les Unitats de Cures Intensives (UCI).

Una situació que, per ara, no ha arribat. "Avui tenim pacients joves, amb poc risc d’emmalaltir. Tenim impacte als CAP però no a les UCI. En principi no estem en una situació de pensar que hem de reduir l'activitat o la mobilitat", ha dit.
 

Pla Rebrots COVID v9 by naciodigital on Scribd


Argimon ha insistit que a l'hora de decretar un confinament no només es tindrà en compte la incidència acumulada de casos o el risc de rebrot. Salut monitoritzarà la situació epidemiològica i la capacitat d'atenció del sistema sanitari i establirà cinc nivells diferents d'alerta. Aquests aniran des del degoteig de casos a la transmissió comunitària amb risc de col·lapse dels hospitals.

L'escala prevista per Salut parteix d'un nivell 0 -que no es preveu decretar- en què no hi hagi contagis. El nivell 1 s'activarà quan hi hagi un degoteig de casos, el 2 quan hi hagi brots controlats i el 3 quan hi hagi transmissió comunitària sense impacte significatiu en el sistema de salut. El nivell 4 preveu un nivell de menys control de la transmissió comunitària i més pressió assistencial i el 5, transmissió comunitària descontrolada amb risc de col·lapse sanitari. "La clau és actuar per no arribar mai al nivell 5", ha insistit Vergés. 

Els indicadors que es tindran en compte, doncs, seran els resultats vigilància epidemiològica, sobretot el registre de casos detectats cada 7 i 14 dies per cada 100.000 habitants. També la taxa de risc de rebrot, el percentatge de PCR positives i els quadres respiratoris atesos als CAP. Tot plegat, combinat amb l'anàlisi de la pressió que hi hagi als centres assistencials, especialment als llits d'UCI.

Vergés, ha defensat que en les darreres setmanes s'ha passat de fer 42.000 proves PCR a 72.000. "Tenim capacitat diagnòstica per assumir la PCR de qualsevol cas sospitós" ha dit. La consellera també ha recordat que hi ha 568 gestors Covid contractats i 928 rastrejadors, amb capacitat per arribar als 2.000 si la situació epidemiològica ho requereix. En paral·lel, hi ha 930 llits crítics a disposició arreu del país, amb possibilitat d'arribar als 2.023. Pel que fa als respiradors, n'hi ha 720 en reserva, amb possibilitat de tenir-ne 2.000.

"Equilibri" entre salut i economia

Argimon ha aprofitat la roda de premsa per llançar un missatge a la població, en relació a un possible confinament. "No hem de voler que l'activitat s'aturi", ha assegurat, instant els ciutadans a respectar les normes de prevenció contra el coronavirus.

Vergés ha avisat que la crisi serà "llarga i complexa" i que no només afectarà l'àmbit sanitari. "Hem d'aconseguir l'equilibri entre la vitalitat de sectors socials, econòmics i culturals i el control epidèmia", ha avisat. 

Vergés ha instat a garantir la coordinació entre tots els departaments del Govern, així com la col·laboració entre la Generalitat i les administracions locals. "L'objectiu és disminuir la transmissió, trencar cadenes de contagi i tenir el màxim respecte per la recuperació de les dinàmiques del país", ha assegurat la consellera.