reflexió social

El Palau Macaya impulsarà onze nous projectes innovadors i sostenibles per a la societat

La Fundació "La Caixa" destinarà un total de 100.000 euros per abordar temàtiques d’actualitat mentre fomenten la reflexió, el diàleg i la transformació social

per NacióDigital , 27 de juliol de 2020 a les 17:43 |
El Palau Macaya de Barcelona | Fundació La Caixa
El Palau Macaya de la Fundació "La Caixa" ha presentat aquest dilluns els projectes seleccionats de la darrera convocatòria creada per impulsar projectes de reflexió. Aquests es desenvoluparan al centre durant el curs vinent, des del setembre de 2020 al juny de 2021.

Segons ha informat la Fundació "La Caixa", s'hi han presentat un total de 79 entitats i finalment s'han seleccionat onze projectes. Les entitats beneficiades són Habitat 8 Impuls, l'ONG Nutrición sin Fronteras, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació Universitària Balmes-Universitat de Vic, el Centre de Visió per Computador-UAB, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, la Fundació Interarts per a la Cooperació Cultura i Internacional, Ecoservei i la Fundació Vicky Bernadet.

Les entitats abordaran temàtiques que actualment estan presents a la societat, com ara la transformació de l'hàbitat urbà, l'envelliment i les necessitats de cura o la innovació entre les dones africanes, entre d'altres. La "Fundació La Caixa" destinarà un total de 100.000 euros per crear aquests models sostenibles. Cada projecte, però, podrà rebre un màxim de 10.000 euros, tal com indiquen les bases establertes.

Tots els projectes seleccionats s'emmarquen dins els quatre eixos temàtics que conformen els principis d'actuació del Palau Macaya: el desenvolupament humà entorn la sostenibilitat econòmics, social, mediambiental i democràtica. A més, com a requisit obligatori, inclouen un mínim de quatre activitats per dur a terme al centre de pensament.

La finalitat de les convocatòries -aquesta és la cinquena- és donar suport a iniciatives de reflexió, debat i intercanvi d'idees com a part de la programació del Palau Macaya. D'aquesta manera es pretén donar visibilitat als projectes innovadors que creen entitats sense ànim de lucre i que poden ajudar a avançar a la societat. "Són nous models sostenibles que donen resposta als interrogants dels debats de l'actualitat", expliquen des de la Fundació.

Els projectes seleccionats són:

- L'emergència de l'hàbitat urbà: reptes i oportunitats d'Habitat 8 Impuls. Té l'objectiu d'aprofundir en les reflexions entorn l'emergència de l'hàbitat per tal d'identificar i potenciar enfocaments, propostes i metodologies innovadores que permetin la transformació de l'hàbitat urbà.

Innovant des del sud: la dona científica africana i l'agenda 2030 de l'ONG Nutrición Sin Fronteras. Vol sensibilitzar a la ciutadania i les institucions sobre la importància de la investigació de les científiques africanes per impulsar i consolidar sistemes de benestar sostenibles a l'Àfrica i al món.

Envelliment i necessitats de cura. Una qüestió social i política de la Universitat Rovira i Virgili. Amb l'objectiu de generar un espai de diàleg entre tots els agents implicats, institucionals, empresarials i socials per tal de promoure un abordatge integral i holístic de la cura a les persones grans.

La agroecologia com a resposta sistèmica i sostenible en contextos de desplaçament forçat de la Fundació Universitària Balmes i la Universitat de Vic. Pretén contribuir al procés d'evolució de l'acció humanitària i el desenvolupament cap a marcs més sistèmics que abordin les problemàtiques de les persones refugiades i desplaçades des d'una perspectiva sòcio-ecològica.

Impacte de la intel·ligència artificial a la societat del Centre de Visió per Computador-UAB. Vol aprofundir en una sèrie de qüestions clau per a comprendre l'impacte que la Intel·ligència Artificial està tenint a la societat i com enfocar els canvis futurs.

ATRAC (Atracció de coneixement per a la inclusió social) de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'objectiu del projecte és el de descobrir i dotar, a col·lectius i persones en risc d'exclusió, amb nous recursos i coneixements aplicats a la innovació i transformació social.

Defenders: les persones defensores del medi ambient de la Universitat Rovira i Virgili. Pretén articular i promoure la reflexió i el debat social respecte a la situació de les persones defensores dels drets i el medi ambient i la necessitat de protegir-les i defensar-les.

Gender bias in science - biaix de la ciència en gènere  del Barcelona Supercomputing Center. Vol reflexionar, intercanviar coneixement i analitzar els biaixos de gènere en la investigació en l'àmbit de la salut, la biomedicina i la Intel·ligència artificial per contribuir a reduir-los.

Implicació pel clima: construint espais locals de participació democràtica juvenil d'Ecoserveis. L'objectiu és el d'identificar els factors que permetin incorporar les inquietuds del jovent implicat en l'exigència d'accions davant l'emergència climàtica en el disseny de polítiques públiques locals.

- Cultura i desenvolupament de la Fundació Interarts per a la cooperació cultural i internacional. Té la idea d'elaborar una proposta compartida i participada pel sector cultural per a una estratègia holística de promoció de la cultura i del seu paper fonamental pel desenvolupament humà.

Educació afectivo-sexual i prevenció de l'abús sexual infantil de la Fundació Vicky Bernadet. Pretén aconseguir una metodologia que tingui en compte tots els aspectes de la sexualitat en sentit ampli per tal d'incorporar la prevenció dels abusos sexuals al currículum escolar.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació