Catalunya tanca tots els locals d'oci nocturn

El Procicat ordena la clausura de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacles

Les discoteques, clausurades.
Les discoteques, clausurades. | ACN
24 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:44h
El Govern ha ordenat el tancament dels establiments que disposin de llicència per a les activitats de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacles a tot Catalunya. També queden suspeses a tot el país les activitats musicals amb pistes de ball i s'estableix l'horari de tancament de salons de joc, casinos i sales de bingo a la mitjanit. 

L'objectiu de la mesura és minimitzar el risc de propagació del coronavirus. Aquest dijous, el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va avisar que Salut era "favorable" al tancament de locals d'oci nocturn i que la decisió sobre una possible clausura es prendria de manera col·legiada.

Tant Argimon com el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, van insistir que les discoteques eren un dels punts on hi havia més risc de registrar brots de coronavirus. Un dels arguments és que en aquests espais és més difícil garantir la distància física, l'ús de mascaretes i la rentada de mans. Els responsables de Salut també van assenyalar que aquests brots tenen una capacitat d'expansió més gran que, per exemple, els que es produeixen en l'àmbit familiar.

La decisió arriba en un moment en què Salut qualifica de "crítica" la situació epidemiològica a Catalunya. Vint comarques han duplicat els positius per Covid-19 en les dues darreres setmanes i en 32 s'ha produït un increment de contagis.

Després de l'anunci, Argimon ha assegurat que el Departament de Salut serà "escrupolós" per vetllar pel compliment de la prohibició i ha reconegut que es tracta d'una mesura "dolorosa" pel sector. El tancament dels locals s'aplicarà a partir de demà i no la matinada de divendres a dissabte. 

La patronal d'oci nocturn Fecasarm s'ha mostrat indignada amb les mesures anunciades per la Generalitat. El secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas, ha lamentat que no sabien res de la mesura i ha denunciat que s'aprova un divendres a la tarda “quan ja no tenim marge de maniobra”. En aquest sentit, ha advertit que aquesta mateixa matinada ja hauran d'enviar els treballadors a casa, i ha denunciat les pèrdues econòmiques que patirà el sector, que s'afegiran a les que ja arrosseguen a causa del confinament del març passat.

Per a Boadas la mesura que ha aprovat el Procicat està “totalment fora de lloc”, i ha criticat, a més, la manca de voluntat de diàleg del Govern. “Fa quinze dies que ni ens contesten”, ha assegurat visiblement enutjat. El secretari general de l'entitat ha acusat el Govern d'actuar amb “mala fe i nocturnitat” i ha reclamat diàleg amb el sector i un pla d'ajuts per pal·liar els efectes econòmics que tindrà la decisió.

L'horari de tancament a mitjanit també afecta bars, restaurants, guinguetes i bars musicals d'una seixantena de municipis. Totes les mesures dictades per a locals d'oci nocturn i restauració tenen una durada prevista de 15 dies.

Paral·lelament, continuen vigents les restriccions actualment, establertes pels municipis de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre.

Municipis on els bars hauran de tancar a mitjanit: Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Badalona, Figueres, Vilafant, els Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Aspa, Corbins, Llardecans, Maials, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova del Segrià, Vilanova de la Barca, Àger, Albesa, Algerri, Alòs de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Preixens, Térmens, Torrelameu, La Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer, i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat.