El PDECat convida els afiliats que s'han fet de JxCat a abandonar el partit

La direcció s'ha reunit de forma breu aquest divendres a les 8.30, només un dia abans de la fundació de la nova formació de Puigdemont

David Bonvehí surt de la seu del PDECat.
David Bonvehí surt de la seu del PDECat. | ACN
24 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:35h
La direcció del PDECat s'ha reunit aquest divendres des de les 8.30 per abordar la imminent posada en marxa de Junts per Catalunya (JxCat), el nou partit que promou Carles Puigdemont i que es fundarà en un congrés constituent que arrenca aquest dissabte i s'allargarà fins el 3 d'octubre. La cita, liderada per David Bonvehí, es tornarà a produir dilluns vinent, amb JxCat havent arrencat els seus passos i amb intenció de continuar les converses amb Puigdemont i els presos de l'espai. En paral·lel, el portaveu del PDECat, Marc Solsona, ha fet un avís tant a Catalunya Ràdio com a la SER Catalunya: els afiliats del partit que s'hagin fet de JxCat l'haurien d'abandonar.

"No hi ha acord. JxCat vol diluir les nostres sigles i la seva gent", ha remarcat Solsona, que ha demanat "honestedat" als militants que s'han apuntat a la nova formació liderada per Carles Puigdemont. Dins d'aquest grup hi ha perfils tan notable com l'expresident de la Generalitat, però també els presos -Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn- i també exiliats com Lluís Puig. "Hi ha una intencionalitat brutal", ha dit, en els dirigents que, tenint carnet del PDECat, s'han fet del nou projecte. Malgrat això, a la cita de la cúpula Bonvehí ha insistit en la necessitat de continuar negociant.

Els estatuts de la formació hereva de CDC no permeten la doble militància, però JxCat no ho decidirà fins al 3 d'octubre, dia en què està previst que s'aprovi la ponència organitzativa. A banda de Puigdemont i els presos -Rull i Turull són dos dels dirigents amb més pes intern dins del PDECat-, també hi ha alcaldesses rellevants que s'han fet del nou projecte, com ara Anna Erra (Vic) o Marta Madrenas (Girona). També Lluís Guinó, que és membre de la cúpula del partit, forma part del grup impulsor. Membres del Govern com Meritxell Budó, Jordi Puigneró, Miquel Buch i Damià Calvet s'han sumat al projecte, i algun d'ells -com Calvet- redactarà la ponència organitzativa.

Dins la direcció existeixen perfils -el mateix Bonvehí, però també Ferran Bel, Marc Castells, Montserrat Candini, el mateix Solsona- que recelen de la integració dins de la nova formació perquè temen pel futur orgànic del partit. Marta Madrenas i Elsa Artadi, portaveus del grup impulsor de JxCat, van evitar ahir, en el transcurs d'una roda de premsa telemàtica, demanar la dissolució o liquidació del PDECat, i van confiar que hi hagi una "entesa" a partir del dia 25. De fet, Puigdemont i Bonvehí han continuat tenint contacte sovintejat i es preparen per continuar negociant els propers dies.

El partit també té assenyalat en vermell el dia 30, dijous vinent, dia en què està previst un consell nacional -previsiblement telemàtic- en el qual es debatrà el futur de la formació. Ja fa dies que l'organització -capitanejada per Mercè Conesa, presidenta del màxim òrgan entre congressos- treballa perquè se celebri. S'hi haurà de debatre la relació amb el nou projecte i també la situació dels dirigents que s'han fet militants del partit de Puigdemont, com és el cas dels presos i també de membres del Govern.

El xoc és i ha estat evidennt a la direcció del PDECat, on hi ha perfils que estan completament alineats amb l'estratègia de l'expresident de la Generalitat i que fa dies que mediten sortir de la cúpula. De moment només ho ha fet Montserrat Morante -al seu torn secretària general provisional de JxCat i participant en la maniobra que va permetre a Puigdemont controlar les sigles-, però els noms de Míriam Nogueras, Lourdes Ciuró i Joan Pere Gómez podrien ser els següents. En la reunió de la direcció d'avui, però, no hi ha hagut cap intervenció en aquest sentit.

A partir d'aquest dissabte, en tot cas, JxCat enceta un procés congressual que els portarà a escollir la direcció entre els dies 7, 8 i 9 d'agost. Hi haurà tres blocs per votar: la presidència, que va acompanyada fins a quatre vicepresidències; la secretaria general, que es vota conjuntament amb la secretaria d'organització i la de finances a través d'una llista tancada desbloquejada; i la resta de 18 membres de la cúpula, que es fa amb llistes obertes i complint criteris estrictes de paritat, com diu el reglament.