Els veïns de Barcelona nascuts fora de la ciutat són majoria per primera vegada

La capital catalana assoleix un rècord de població resident des del 1990: 1.666.530 habitants

Veïns passejant pel centre de Barcelona
Veïns passejant pel centre de Barcelona | Adrià Costa
NacióDigital
25 de juliol del 2020
Per primera vegada els veïns de Barcelona que han nascut fora de la capital són majoria. Segons dades de l'Ajuntament, el 50,7% dels residents han nascut fora de la ciutat. Les dades provenen de l’informe que prepara anualment el Departament d’Estadística i Difusió de Dades adscrit a l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona i que explica les xifres de la població resident a la ciutat de Barcelona a 1 de gener de 2020. 

Del total de veïns nascuts fora de la capital, un 27,8% són nascuts a l’estranger, un 15,7% a la resta de l'estat espanyol i un 7,2% a la resta de Catalunya. De les 463.857 persones residents a Barcelona nascudes a l’estranger, un 27,6% té nacionalitat espanyola. Els principals països d’origen d’aquesta població són Argentina, Perú i Colòmbia.

La població de nacionalitat estrangera continua en ascens i ja representa un 21,6% del total. Les 360.970 persones suposen un màxim tant en termes absoluts com en relatius de la història recent de la ciutat. Així, a la ciutat hi ha representants de 179 nacionalitats diferents. Gairebé la meitat fa entre un i cinc anys que hi viuen, mentre que un 24,6% ha arribat en l’últim any. 

A diferència del que passava l’any 2019, són els estrangers de països extracomunitaris el col·lectiu que més creix (9,6%), mentre que els comunitaris han passat del 12,3% de l’any anterior al 5,2% d’enguany. Itàlia el Pakistan i la Xina lideren la llista de països d'origen, seguits de França, el Marroc, Colòmbia, Hondures, Veneçuela i Perú.
 
Segons l'informe, enguany Barcelona registra un rècord de població des del 1990 i actualment viuen a la capital 1.666.530 persones. Aquest és el segon increment interanual més important dels darrers 12 anys, després del de l’any passat.

La població creix a tots els districtes però amb diferent intensitat. On menys creix és a Les Corts amb un increment del 0,1% i a on més a Ciutat Vella amb un 2,4%. 

Hi ha un predomini de les dones força generalitzat, representant un 52,5% del total de la població. En edats infantils i molts joves, les persones de sexe masculí superen a les de sexe femení però a partir dels 24 anys la superioritat numèrica femenina és constant. Per districtes, les dones són majoria a tot arreu a excepció de Ciutat Vella, on representen el 46,3% de la població.

Una altra de les dades destacades de l'informe d'enguany és que s'assoleix un rècord de persones centenàries. A 1 de gener de 2020 es comptabilitzaven un total de 863 persones amb un segle de vida. Això suposa un increment d’un 10,8% respecte de l’any anterior. D’aquestes, el 85,3% són dones. A més, l’esperança de vida de la població està en zona de màxims històrics: 86,7 anys les dones i 80,7 els homes. L’edat mitjana de la població continua estable al llindar dels 44 anys.
Arxivat a