salut

Aconsegueixen detectar el càncer quatre anys abans amb una simple anàlisi de sang

La prova també mostra amb precisió qui té càncer i qui no

per NacióDigital , 22 de juliol de 2020 a les 11:07 |
Mostres en un laboratori | Pixabay
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un equip internacional d'investigadors ha desenvolupat una anàlisi de sang no invasiva que pot detectar si una persona té un dels cinc tipus comuns de càncer, estómac, esòfag, colorectal, pulmó i fetge, quatre anys abans que l'afecció pugui ser diagnosticada amb els mètodes actuals, segons publiquen a la revista Nature Communications.

Anomenada PanSeer, la prova va detectar càncer en el 91% de les mostres d'individus que eren asimptomàtics quan es van recollir les mostres i només van ser diagnosticats amb càncer d'un a quatre anys després. A més, la prova va detectar amb precisió el càncer en el 88% de les mostres de 113 pacients que ja havien estat diagnosticats quan es van recollir les mostres. La prova també va reconèixer mostres lliures de càncer el 95% de les vegades.


L'estudi és únic en el sentit que els investigadors van tenir accés a mostres de sang de pacients asimptomàtics i que encara no havien estat diagnosticats. Això va permetre a l'equip desenvolupar una prova que pot trobar marcadors de càncer molt abans que els mètodes de diagnòstic convencionals. Les mostres van ser recollides com a part d'un estudi longitudinal de 10 anys iniciat el 2007 per la Universitat Fudan, a la Xina.

"L'objectiu final seria fer anàlisis de sang com aquest de forma rutinària durant les revisions mèdiques de salut anuals", assenyala Kun Zhang, un dels autors corresponents de l'article i professor i president de el Departament de Bioenginyeria de la Universitat de Califòrnia a San Diego. "Però l'enfocament immediat és avaluar a les persones amb més risc, en funció dels antecedents familiars, l'edat o altres factors de risc coneguts".


La detecció primerenca és important perquè la supervivència dels pacients amb càncer augmenta significativament quan la malaltia s'identifica en etapes primerenques, ja que el tumor pot extirpar-se quirúrgicament o tractar-se amb els medicaments apropiats. Tot i això, només hi ha un nombre limitat de proves de detecció primerenca per a alguns tipus de càncer.

Els investigadors emfatitzen que és poc probable que l'assaig 'PanSeer' predigui quins pacients desenvoluparan càncer, sinó que identifica els que ja tenen creixements cancerosos, però que es mantenen asimptomàtics per als mètodes de detecció actuals. L'equip conclou que calen més estudis longitudinals a gran escala per confirmar el potencial de la prova per a la detecció primerenca de càncer en individus pre-diagnòstics.


Les mostres de sang es van recollir com a part de l'Estudi Longitudinal Taizhou, que ha recollit mostres de plasma de més de 120,000 persones entre el 2007 i el 2017. Cada individu va donar mostres de sang durant 10 anys i es va sotmetre a controls regulars amb els metges. En total, s'han recol·lectat i arxivat més d'1,6 milions de mostres fins a la data.

Una vegada que una persona era diagnosticada amb càncer, els investigadors tenien accés a mostres de sang preses d'un a quatre anys abans que aquests pacients comencessin a mostrar símptomes.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació