Els millors plans per gaudir de la Costa Brava des del mar i terra ferma

Vela, submarinisme, windsurf i senderisme als camins de ronda i a les muntanyes del Pirineu de Girona

Tossa de Mar és un dels millors racons de la Costa Brava
Tossa de Mar és un dels millors racons de la Costa Brava | PTCBG
24 de juliol del 2020
Actualitzat el 24 de març del 2021 a les 18:11h

Setmanes de calor, vacances, relax... que hem de passar a Catalunya. I, sens dubte, la millor alternativa per aquest estiu diferent és la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Un territori amb platges, cales i camins de ronda... a pocs quilòmetres de cims que freguen els 3.000 metres, valls pirinenques i boscos frondosos.

Segurament costaria trobar un territori que tingui millor combinació de paisatges marítims i de muntanya. I amb aquest context els plans de turisme actiu són de primer nivell. Navegar, fer submarinisme o practicar esports nàutics es pot combinar amb recórrer els camins de ronda que ressegueixen la costa, fer excursions d'alta muntanya o planificar rutes senderistes d'interior.

A continuació, els millors plans per gaudir de la Costa Brava i el Pirineu de Girona des del mar i des de terra ferma. Un territori que ho té clar després de mesos sense visitants: “Bojos per tornar-nos a veure”.
 

Des del mar


La Costa Brava està formada per més de 200 quilòmetres de litoral salvatge entre la roca de Sa Palomera, a Blanes, i Portbou, al nord de l'Alt Empordà. Un autèntic paradís on, a banda de platges de gran bellesa, destaca per cales que són autèntic paradisos amagats entre penya-segats. Uns racons d'un litoral molt abrupte que, sovint, tenen millor accés per mar amb caiac que per terra caminant.

 

El caic és una bona manera d'arribar a les cales més amagades de la Costa Brava. Foto: PTCBG



La millor manera per descobrir aquesta cara oculta de la Costa Brava, plena de cales i coves, és amb una embarcació individual o amb creuers turístics. En aquest sentit, hi ha fins a 17 clubs nàutics i ports esportius repartits al llarg del litoral gironí. Instal·lacions d'alta qualitat amb una àmplia oferta d'activitats i d'opcions per fer-se a la mar. 

Destaca el cas de la vela, amb escoles i cursos per iniciar-s'hi en la gran majoria de centres nàutics de la Costa Brava. Ara bé, una altra opció és llogar una embarcació a motor –amb o sense títol- o bé apuntar-se a alguna de les moltes excursions marítimes en espais d'alt valor ambiental com les Illes Medes o el Parc Natural del Cap de Creus, el primer del país que va protegir espai marítim i terrestre.

 

Submarinisme a la Costa Brava. Foto: PTCGB



Si el litoral de Costa Brava és un dels millors paisatges del país, el seu fons marí és un autèntic paradís submergit desconegut. Sota les aigües de la Costa Brava s’hi pot trobar tot un món ple de vida amb una flora i fauna d’allò més rica i variada. Reserves naturals, racons rocallosos, coves grans i lluminoses, turons submergits, prats de gorgònies multicolors, restes de vaixells naufragats, vistoses colònies de coral vermell… La millor manera de descobrir-ho és fent submarinisme o snorkel. Aquí trobaràs les 10 millors immersions per conèixer aquest paradís de la mà dels 30 centres especialitzats que et poden acompanyar en aquesta experiència.
 
Si sou dels que necessiteu emocions més fortes, el litoral gironí tampoc us decebrà. Més enllà del caiac o el submarisme, també es pot practicar windsurf, kitesurf, paddle surf o esquí aquàtic, esports d’aigua no tant habituals però igual o encara més emocionants. De fet, el vent, el clima i les excel·lents instal·lacions fan que la Costa Brava sigui un autèntic epicentre d'esports nàutics amb un bon nombre de competicions i trobades.

 

Des de terra ferma


La Costa Brava també és un territori  privilegiat per les seves rutes senderistes. Camins espectaculars per arribar a les cales més amagades o per recórrer la costa a través dels seus penya-segats i platges. Però, més enllà del litoral, el territori gironí ofereix una de les millors ofertes per practicar senderisme tant als cims del Pirineu, com a les valls pirinenques i prepirinenques, i a les comarques d'interior.

Un dels elements més singulars de la Costa Brava són els camins de ronda que transcorren per corriols a tocar del mar. La millor manera de descobrir-lo és seguint les marques blanques i vermelles del GR-92 o sender de la Mediterrània. Comença a Portbou i acaba a Ulldecona després de 560 km però, sense dubte, les parts més espectaculars són les del litoral gironí.

 

El GR-92 ressegueix el litoral de la Costa Brava. Foto: PTCBG



Del nord l'Alt Empordà a la Selva hi ha desenes de trams del GR-92 que bé valen una sortida o una excursió més llarga. Les opcions són diverses tant per tipus de terreny, com per desnivell i, sobretot, quilometratge. Una a tenir en compte és de Llançà a Cadaqués, travessant el Parc Natural del Cap de Creus i acabant al poble dalinià per excel·lència. Més al sud, destaca el tram entre Sant Pere Pescador a l'Escala, una zona sense desnivell però amb molt patrimoni: el poble de l'Armentera, el preciós nucli medieval de Sant Martí d'Empúries així com l'imprescindible conjunt arqueològic de Sant Martí d'Emprúries. 

De Torroella de Mongrí a Begur i de Palamós a Sant Feliu de Guíxols són dues rutes per descobrir algunes de les cales més espectaculars de l'Empordà. I ja més al sud, el recorregut entre Tossa i Lloret de Mar és una combinació de penya-segats, platges i els boscos del massís de Cadiretes a tenir en compte.

Si el GR-92 ressegueix tota la costa catalana, el GR-11 creua al Pirineu de punta a punta. Conegut com a Transpirinenca, són 800 quilòmetres i unes 45 etapes entre el cap de Creus i el mar Cantàbric. Es tracta, a més, d'un dels millors recorreguts per descobrir el territori de Girona ja que travesa d'est a oest  l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya, ben senyalitzat amb les conegudes marques blanques i vermelles.

 

Paisatges de muntanya en ple Pirineu de Girona. Foto: PTCGBG



Afrontar tot o una part important del GR-11 està reservat a excursionistes d'alt nivell. Ara bé, hi ha alguns trams aptes per a senderistes menys preparats o, fins i tot, per tota la família. Un dels de menor dificultat és el que transcorre entre la Vajol i Albanyà, que recorre la zona de Salines-Bassegoda i passa per la bonica població de Maçanet de Cabrenys. Més a l'oest, i per descobrir la poc coneguda zona de l'Alta Garrotxa, val la pena el tram entre Sant Aniol d'Aguja i Beget. Corriols abruptes, colls i barrancs... que des del màgic paratge de Sant Aniol passen per l'espectacular Salt de la Núvia, el nucli abandonat de Talaixà, la vall d’Hortmoier i acaben a Beget, un dels pobles amb més encant de Catalunya.

Si ets amant de l'alta muntanya, una excursió per emmarcar és la que uneix Setcases amb el santuari de Núria. 20 quilòmetres molt exigents -especialment 15 km de pujada contínua- però amb vistes espectaculars als cims i valls del Pirineu del Ripollès i una espectacular arribada a Vall de Núria. També cal pujar força per cobrir l'etapa entre Puigcerdà i al refugi Malniu, amb paisatges 100% pirinencs a la Cerdanya. L'itinerari també permet arribar a l'estany de Malniu que, a 2.250 metres d'altitud i als peus del Puigpedrós, és un dels més bonics de la serralada.