Puigdemont acusa Felip VI de «colpista» pel discurs del 3-O

L'expresident reclama al monarca espanyol que expliqui "amb transparència" els motius pels quals va comparèixer després del referèndum

Felip VI i Puigdemont, en la manifestació contra els atemptats de Barcelona del 2017.
Felip VI i Puigdemont, en la manifestació contra els atemptats de Barcelona del 2017. | Adrià Costa
20 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:35h
Carles Puigdemont ha assenyalat aquest dilluns, en la presentació telemàtica del seu llibre M'explico. De la investidura a l'exili (La Campana), que el rei Felip VI és "colpista" pel discurs que va fer el 3 d'octubre del 2017, dos dies després del referèndum, en el qual va avalar la violència policial i va anticipar l'aplicació del 155. El missatge arriba el mateix dia que el monarca és a Catalunya, concretament a Poblet, on se l'ha rebut entre protestes organitzades per les entitats que han registrat moments de tensió amb el cos de Mossos, que han desallotjats els manifestants que volien arribar al monestir.

En relació amb el rei, Puigdemont ha assenyalat que es va interessar per la situació a Catalunya en el transcurs del 2016, quan va suggerir la creació de dues meses per abordar la qüestió catalana: una sobre inversions i una altra sobre el model territorial. L'eurodiputat de Junts per Catalunya (JxCat) li va garantir que hi serien, però en cap altre moment va rebre cap missatge de la Casa Reial en aquest sentit. També ha desafiat el monarca a explicar amb transparència per què va fer el discurs del 3-O i quin paper hi va tenir el govern espanyol encapçalat per Mariano Rajoy.

Pel que fa a la represa del contacte amb Oriol Junqueras, president d'ERC, ha apuntat que és encara "molt incipient" i que la freqüència de les trobades telemàtiques disten de tenir la "freqüència" desitjada. "Estem molt lluny de tenir la relació, la fluïdesa i la freqüència que voldríem. No hem plantejat cap escenari de governació futur", ha apuntat l'eurodiputat de JxCat, que ha indicat que només hi ha hagut una trobada privada entre tots dos. Puigdemont ha evitat referir-se tant a la seva candidatura a la Generalitat com al procés fundacional de JxCat i la relació amb el PDECat.

L'eurodiputat de JxCat s'ha referit, en el temps de preguntes dels periodistes, a la relació entre els dos en els moments clau del procés, com per exemple què va passar entre la declaració de la independència del 27 d'octubre i la sortida a l'exili. Puigdemont ha admès que no van parlar des que es va proclamar la República fins que ja era a Bèlgica, en una trobada telemàtica amb els membres del Govern que va impulsar el referèndum quan eren a punt de passar per l'Audiència Nacional, que els enviaria a la presó sense fiança. L'expresident ha fet constar que Junqueras no va assistir a la trobada de l'executiu i les entitats posterior a la declaració. "No va ser possible", ha indicat, al mateix temps que ha considerat que la seva opinió era "rellevant".

Poc abans de la roda de premsa, l'ACN ha avançat fragments del llibre entre els quals hi destacava una frase sobre Junqueras. Puigdemont assenyalava que la seva actitud quan compartien Govern era "deslleial" camí del referèndum, i li retreu que no digués res a les reunions. "No vull anar amb un vicepresident deslleial a una etapa tan dura", resumeix el dirigent de JxCat, que va deixar de confiar en el líder d'ERC des del maig del 2016. Va ser el moment en què la CUP va tombar els pressupostos i Puigdemont va decidir recuperar el pols de la legislatura amb una qüestió de confiança.

"Malgrat això, avui tenim una relació per tirar endavant el país", ha apuntat sobre el vincle actual amb Junqueras. "Per damunt de tot hi sobrevola una gran lleialtat a l'1-O, que jo vull preservar", ha remarcat l'eurodiputat, que ha volgut matisar que abans d'arribar a la presidència pràcticament no havien tingut contacte. L'expresident Artur Mas, en canvi, sí que hi havia tingut més relació en la legislatura anterior, i va compartir candidatura amb ell quan l'antiga CDC i ERC van formar Junts pel Sí.

Junqueras va passar ahir pel plató de TV3 en la primera entrevista televisiva concedida des que va entrar en el tercer grau penitenciari i va indicar que parla entre "dos i tres cops per setmana" amb el líder a l'exili. "La relació és molt cordial. Parlem de política, de les famílies, de l'actualitat, de tot", va assenyalar el president d'ERC. Després de l'1-O, el vincle entre els dos dirigents es va anar esquerdant de forma evident fins la declaració d'independència i la sortida a l'exili de Puigdemont.

Aquesta serà una setmana especialment intensa per a l'eurodiputat, que dijous treu a la venda el llibre de memòries editat per La Campana i dissabte serà el protagonista del congrés fundacional de la nova formació que promou sota les sigles de JxCat. Aquest conclave arrencarà el dia 25, però no es tancarà fins al 3 d'octubre. Per tant, les ponències d'organització i d'estratègia política, així com també els membres de la direcció, no s'acabaran de definir fins d'aquí a unes quantes setmanes.