Una assemblea telemàtica va permetre als afins a Puigdemont controlar JxCat

La reunió va servir per situar Carles Valls, alcalde de Balenyà, com a president de la formació; Joaquim Jubert, advocat i membre de la direcció de la Crida, va assessorar l'operació

Carles Puigdemont, en un míting de Junts per Catalunya.
Carles Puigdemont, en un míting de Junts per Catalunya. | Junts per Catalunya
15 de juliol del 2020
Actualitzat el 16 de juliol a les 19:58h
Una assemblea telemàtica dels militants del partit nascut sota les sigles de Junts per Catalunya (JxCat) va servir als afins a Carles Puigdemont per assumir el control de la formació i prendre-li al PDECat. Així ho relaten diverses fonts consultades per NacióDigital -entre les quals Carles Valls, que ja figura com a president de la formació-en relació a la maniobra que va permetre a l'expresident de la Generalitat passar a dominar unes sigles bàsiques per al futur del partit que està impulsant amb el suport dels presos de JxCat -Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, d'exconsellers exiliats -Lluís Puig, Toni Comín- i desenes de càrrecs institucionals.

Aquesta assemblea telemàtica va servir perquè Valls, alcalde de Balenyà, fos escollit president de la formació. Va substituir Laia Canet, a qui la direcció del PDECat -en aquell moment encapçalada per Marta Pascal- va encarregar registrar JxCat com a partit. Canet, fa uns mesos, havia demanat ser rellevada de les seves responsabilitats. La inscripció del partit es va fer el juliol del 2018 de manera instrumental, és a dir, per evitar que qualsevol altra formació ho fes abans i provoqués problemes a l'hora de fer servir la marca. En aquell moment, al partit només hi constaven tres persones. La maniobra de Puigdemont i els seus afins -avançada per l'Ara- es va concretar divendres passat davant del registre de partits del Ministeri de l'Interior.

Qui va participar en el moviment tècnic que ha permès a l'expresident assegurar-se el control de la marca? Un dels principals protagonistes és Joaquim Jubert. Es tracta d'un advocat que forma part de la direcció de la Crida Nacional per la República -associació presidida per Jordi Sànchez i que, si així ho decideixen els afiliats a través d'una consulta, es dissoldrà en el nou partit de Puigdemont- amb despatx al número 505 de l'Avinguda Diagonal de Barcelona. Es tracta de la mateixa adreça que consta al registre de partits quan es consulta per la formació de Junts per Catalunya.

Jubert, contactat per aquest diari, ha declinat fer qualsevol tipus de comentari sobre la seva intervenció en la maniobra. Malgrat això, dirigents coneixedors dels fets asseguren que es va comptar amb el seu "assessorament". Les mateixes fonts indiquen que el que s'ha fet és "activar" el partit -que no estava operatiu-, per bé que no en detallen el nombre de militants totals ni els participants en l'assemblea. Ara servirà com a plataforma per al conclave constituent de la formació que impulsa Puigdemont, prevista per al dia 25 de juliol i que previsiblement tindrà format telemàtic a causa dels brots de coronavirus dels últims dies. La Farga de l'Hospitalet està llogada per fer-hi l'acte.

El control de la marca per part de Puigdemont va suposar un pic de tensió amb el PDECat, fins al punt que David Bonvehí, el seu president, va posar en dubte el "compromís ètic" del líder de l'exili i de Jordi Sànchez. És el partit hereu de CDC qui disposa dels drets electorals de cara als propers comicis -Sànchez va assegurar diumenge que són prescindibles, perquè no volen "herències del passat"-, i també qui ha posat en marxa consultes al seu equip jurídic per estudiar la maniobra que ha permès a Puigdemont assumir les regnes del partit Junts per Catalunya. Bonvehí aspira a continuar negociant fins el dia 25, per bé que totes dues parts sostenen que hi haurà converses un cop celebrada l'assemblea constituent de la futura formació.

Els detalls del conclave els faran públics aquest divendres Elsa Artadi, diputada al Parlament i cap de files de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona i també amb escó a la cambra catalana. El grup impulsor, format per 50 persones, s'ha reunit diverses vegades des del 2 de juliol, dia en què es va anunciar la creació de la formació. S'han dividit en comissions i el pla és arribar al dia 25 amb tot preparat per votar l'esquema de la direcció i els seus integrants. Es dona per descomptat que Puigdemont assumirà la presidència i amplis sectors de JxCat defensen que sigui candidat a la Generalitat amb un número dos efectiu.

Pel que fa a la ideologia de la nova formació, els argumentaris interns -publicats ahir per NacióDigital- aspiren a allunyar-la de l'etiqueta de centredreta. "S'equivoquen o menteixen deliberadament els que diuen que JxCat és una organització de centredreta. És un moviment transversal ideològicament que se situa en un ampli centre progressista que representa la centralitat majoritària del país, com previsiblement es fixarà en la convenció fundacional del dia 25", assenyalen els documents, on també s'hi consagra que tant candidats com direcció es triaran "democràticament".

Els impulsors també defensen que la confrontació amb l'Estat és "inevitable", i en el manifest fundacional recalquen que cal "accelerar el procés". De moment, el que s'ha accelerat és la creació de la nova formació, primer amb una assemblea telemàtica que va situar els afins a Puigdemont al capdavant del partit Junts per Catalunya i l'últim dissabte de juliol amb el conclave constituent. L'expresident ha posat la directa per reordenar sota la seva supervisió un espai pendent d'estructurar-se des del 2017.
Arxivat a