La Moncloa respon que no li consta cap espionatge a Torrent

El govern espanyol emplaça el president del Parlament a denunciar el seu cas davant de la justícia

El consell de ministres, presidit per Pedro Sánchez, reunit aquest dimarts
El consell de ministres, presidit per Pedro Sánchez, reunit aquest dimarts | Moncloa
14 de juliol del 2020
Actualitzat a les 15:11h
"El govern no té constància que Torrent hagi estat víctima de hackeig". Aquesta ha estat la resposta de la Moncloa al presumpte cas d'espionatge que afecta el president del Parlament, Roger Torrent. La portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha emplaçat la segona autoritat de Catalunya a posar en coneixement de la justícia el cas perquè sigui investigat.

La ministra ha recordat que qualsevol intervenció policial d'un dispositiu requereix d'una autorització judicial prèvia i que, per tant, si Torrent considera que pot haver estat víctima d'un espionatge, ho denunciï als tribunals. La resposta de la Moncloa no ha anat més enllà, malgrat que el president de la cambra ha reclamat al govern espanyol durant la declaració institucional d'aquest migdia que posi en marxa una investigació interna per "depurar responsabilitats". 

Torrent ha acusat l'estat espanyol d'espiar els seus adversaris polítics forma "il·legal". Després que El País i The Guardian hagin revelat que el seu telèfon va ser intervingut a través del programa israelià Pegasus, que només pot ser adquirits pels governs i els cossos de seguretat. En una declaració institucional, ha reclamat a la Moncloa que doni explicacions, que investigui el cas. "És una qüestió d'exigència democràtica", ha advertit Torrent.

Organismes internacionals, ha recordat, ha denunciat reiteradament que aquestes aplicacions inicialment destinades a investigar delictos greus de terrorisme o de narcotràfic són utilitzades de forma "il·legal per perseguir la dissidència política" en països com el Marroc, Mèxic o l'Aràbia Saudita. "Avui sabem que també es practica a l'estat espanyol", ha advertit Torrent, que ho ha relacionat directament amb la "causa general contra l'independentisme" que en aquests moments manté els líders independentistes a la presó o a l'exili. Per primera vegada, ha dit, això queda "acreditat de forna concloent" amb proves "fefaents". 

Torrent ha advertit que aquestes pràctiques són "impròpies d'una democràcia" perquè la degrada, motiu pel qual ha considerat que hauria de preocupar tots els demòcrates, i ha anunciat que emprendrà "totes les accions polítiques i legals" per arribar fins al fons de la qüestió. Però també ha reclamat el govern de Pedro Sánchez que mogui fitxa. "A quanta gent se la pot estar espiant en aquests moments de forma impune sense que ho sapiguem?", s'ha preguntat. Si el govern espanyol coneixia que estava sent espiat, ha dit, "hauria estat còmplice d'un delicte". En cas de no saber-ho, ha apuntat, seria un "símptoma molt preocupant de negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals".