Torrent acusa l'Estat d'espiar adversaris polítics de forma «il·legal»

El president del Parlament denuncia la "guerra bruta" contra l'independentisme i reclama al govern espanyol que investigui el cas i es depurin responsabilitats

El president del Parlament, Roger Torrent
El president del Parlament, Roger Torrent | Adrià Costa
14 de juliol del 2020
Actualitzat a les 19:21h
El president del Parlament, Roger Torrent, acusa l'estat espanyol d'espiar els seus adversaris polítics forma "il·legal". Després que El País i The Guardian hagin revelat que el seu telèfon va ser intervingut a través del programa israelià Pegasus, que només pot ser adquirits pels governs i els cossos de seguretat. En una declaració institucional, la segona autoritat institucional de Catalunya ha reclamat a la Moncloa que doni explicacions, que investigui el cas i que depuri responsabilitats. "És una qüestió d'exigència democràtica", ha advertit Torrent.

Accés de forma remota a la càmera i el micròfon del telèfon, escoltar converses i prendre fotografies o tenir accés a tot la informació del dispositiu són algunes de les accions que es poden fer a través d'aquest programa d'espionatge. Qui va ordenar que s'intervingués el telèfon del president del Parlament? Ho sabia el govern espanyol? Aquestes són algunes de les preguntes que Torrent ha llançat amb l'objectiu d'obtenir resposta del govern espanyol, a qui demana que es pronunciï sobre l'assumpte. 

Organismes internacionals, ha recordat, ha denunciat reiteradament que aquestes aplicacions inicialment destinades a investigar delictos greus de terrorisme o de narcotràfic són utilitzades de forma "il·legal per perseguir la dissidència política" en països com el Marroc, Mèxic o l'Aràbia Saudita. "Avui sabem que també es practica a l'estat espanyol", ha advertit Torrent, que ho ha relacionat directament amb la "causa general contra l'independentisme" que en aquests moments manté els líders independentistes a la presó o a l'exili. Per primera vegada, ha dit, això queda "acreditat de forna concloent" amb proves "fefaents". 

Torrent ha advertit que aquestes pràctiques són "impròpies d'una democràcia" perquè la degrada, motiu pel qual ha considerat que hauria de preocupar tots els demòcrates, i ha anunciat que emprendrà "totes les accions polítiques i legals" per arribar fins al fons de la qüestió. Però també ha reclamat el govern de Pedro Sánchez que mogui fitxa. "A quanta gent se la pot estar espiant en aquests moments de forma impune sense que ho sapiguem?", s'ha preguntat. Si el govern espanyol coneixia que estava sent espiat, ha dit, "hauria estat còmplice d'un delicte". En cas de no saber-ho, ha apuntat, seria un "símptoma molt preocupant de negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals". 

Per ara, la reacció d'ERC ha estat sol·licitar la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per donar explicacions sobre el presumpte cas d'espionatge que afecta Torrent i també a l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Podem, via Jaume Asens, ha reclamat de nou que es creï una comissió d'investigació sobre les "clavegueres" de l'Estat.