El Festival de Sitges 2020 afronta la crisi del coronavirus amb una edició híbrida

El certamen presenta les primeres pel·lícules confirmades, limitarà l'aforament i té la intenció de projectar de manera presencial

El cartell de la 53a edició, ambientat en l'expressionisme del Doctor Caligari
El cartell de la 53a edició, ambientat en l'expressionisme del Doctor Caligari | Sitges Festival
14 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:10h

El Festival de Sitges 2020 no renuncia a la seva essència i afronta la nova edició marcada pel coronavirus amb ambició, "mantenint el màxim de normalitat possible" i una fórmula "híbrida". La 53a edició neix sota l'ombra del coronavirus, marcada pels protocols per evitar contagis i amb l'esperança de poder celebrar-ho d'una manera bilateral: esdeveniments presencials i projecció de pel·lícules a través d'una plataforma online, encara sense especificar.

Àngel Sala, director del Sitges Festival, i Mònica Garcia, presidenta de la Fundació, han explicat que les sales no s'ompliran, s'informaran de nous protocols d'higiene però es mostren "encantats i il·lusionats" per la celebració del festival. "No s'ompliran el 100% de les sales, sinó un 75% o 80%", ha explicat Garcia, que ha assegurat que es compliran els requisits de mascareta obligatòria, controlar entrades/sortides i incentivar les entrades preassignades. Els rebrots a Catalunya segueixen augmentant i la direcció del festival argumenta que per això mateix està organitzant "dos festivals a la vegada", amb una oferta dual.

El leitmotiv del certamen serà Les ombres de Caligari i girarà al voltant de la primera pel·lícula fantàstica de la història: El gabinet del Doctor Caligari. La cancel·lació de certàmens internacionals com Cannes o Sundance fan que Sitges pugui fer una passa endavant per a presentar films en exclusiva, celebrar premières mundials i capitalitzar, un any més, tot el gènere fantàstic. Bruce Lee i Stanley Kubrick seran dues peces clau del cinema que rebran homenatges en la 53a edició del festival.

Malnazidos serà la pel·lícula d'obertura del festival el 8 d'octubre, produïda per Mediaset i una de les obres del cinema espanyol amb més expectatives per aquesta tardor. La dirigeixen Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro, i gaudirà d'una trama que barrejaran la Guerra Civil espanyola i els zombis.

El festival es presenta amb ambició i amb ganes de tornar a les sales de cinema de la ciutat del Garraf, tot i que concentrarà tota la seva activitat a l'Auditori. L'expressionisme, els gèneres fantàstics, l'animació, la ciència-ficció i sobretot, el terror, seran els protagonistes de la 53a edició. El cinema català també tindrà la seva representació, amb el nou film de David Victori, No mataràs.
 

Nicolaj Coster-Waldau torna al festival en aquesta 53à edició Foto: Sitges Festival


Les primeres pel·lícules confirmades són: una versió remasteritzada de The Trial (Orson Welles, 1962), la versió remasteritzada d'Elephant Man (David Lynch, 1980), una nova versió en alta definició de Total Recall (Paul Verhoven, 1990), Península (2020, Yeon Sang-ho, seqüela de Train to Busan), Relic (Natalie Erika James, 2020), The Show (Mitch Jenkins, 2020) i una desena més que podeu trobar en aquest enllaç.

El premi Nosferatu serà per a l'actor Manuel de Blas, un dels mítics actors del gènere fantàstic de la dècada dels anys 60 i els anys 70 al cinema de tot l'Estat. El certamen mantindrà totes les seccions, presentacions i esdeveniments clàssics de Sitges, atenint-se a la situació anòmala del festival.
 

Mario Casas i el director català David Victori presentaran Foto: Sitges Festival


És una situació atípica pels certàmens cinematogràfics. Arreu del món, inclosos els celebrats a Catalunya i a la resta de l'Estat, s'ha optat per celebrar-los de manera telemàtica i en molt pocs casos projectar alguna pel·lícula de manera presencial.

La pandèmia de coronavirus està afectant molt negativament el sector, que busca noves fórmules per sortir airós de la crisi i poder seguir oferint les mostres al seu públic habitual. Plataformes com Filmin han estat una de les vies més utilitzades per a poder celebrar els festivals de cinema per vies telemàtiques.

El gabinet del Doctor Caligari és una de les pel·lícules més importants i icòniques dels origens del cinema al segle XX. El director, l'alemany Robert Weine, va ser un dels màxims exponents de l'expressionisme al costat d'autors com Fritz Lang i F.W. Murnau. La 53a edició girarà al voltant d'aquest film de terror psicològic i psicodèlic, una de les grans peces de tots els temps del setè art.