10 plans per descobrir el Baix Llobregat aquest estiu

Platges, propostes familiars, coves, modernisme i espais naturals a un salt de Barcelona

El Baix Llobregat, a un salt de Barcelona
El Baix Llobregat, a un salt de Barcelona | Consorci de Turisme del Baix Llobregat
03 de juliol del 2020
Actualitzat el 01 de juliol del 2021 a les 7:58h


Una comarca molt diversa, amb atractius turístics de primer nivell i a un salt de Barcelona? Sí, existeix i és el Baix Llobregat. La muntanya de Montserrat, les coves de Montserrat a Collbató, el delta del Llobregat, la Cripta Gaudí de la Colònia Güell, quasi 20 quilòmetres de platges... són algunes de les raons per incloure aquest territori a la llista d'un estiu on us proposem redescobrir Catalunya. Una comarca que, per cert, és la segona en nombre de visitants al conjunt de la demarcació de Barcelona.

Busques una oferta de cap de setmana especial a prop de Barcelona? Somies un estiu ple d’aventures? Una ruta de muntanya o propostes culturals i d'oci per a tota la família? Desitges gaudir d’una experiència gastronòmica única o d'un dia inoblidable a la vora del mar i una posta de sol amb ambient chillout?
 

Totes aquestes propostes i moltes més estan aplegades al web somelteuestiu.cat, un portal amb més de 100 propostes -entre les quals quasi una seixantena de plans familiars- per gaudir d'un estiu especial al Baix Llobregat. Vies ferrades a la muntanya de Montserrat, excursions a la natura, explorar coves, visitar el delta del Llobregat, esports nàutics a la platja, viatjar en autocaravana, o un tast entre vinyes, a més de la millor proposta gastronòmica de la comarca i escapades úniques per passar unes nits d'estiu inoblidables. I les pots comprar o regalar totes a un sol clic així com participar a un sorteig de dues escapades.

El web incorpora els consells i totes les mesures de seguretat i de sanitat per prevenir la Covid-19. I, al seu torn, totes les empreses turístiques expliquen les mesures que han aplicat i com s’han preparat per acollir els visitants amb garanties.



N'hi ha per triar i remenar, però, per fer-ho més fàcil, a NacióDigital hem seleccionat 10 propostes per gaudir de l'estiu al Baix Llobregat. Comencem?

Les platges del Baix Llobregat permeten iniciar-se als esports nàutics. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


1. Quasi 20 quilòmetres de platges


Les platges del Baix Llobregat són un exemple perfecte de l'oferta turística de la comarca: a un salt de Barcelona i molt més del que et puguis pensar. Des del Prat de Llobregat fins a Castelldefels, passant per Gavà i Viladecans, són quasi 20 quilòmetres de litoral continu. Platges de tota mena  –algunes amb ecosistemes d'interès, altres de ben equipades i també per practicar esports nàutics-, força amples, amb una àmplia oferta de xiringuitos i restaurants, ben comunicades i amb la possibilitat de consultar el seu nivell d'ocupació a través d'una app. A més, amb postes de sol espectaculars.

Castelldefels té quasi 5 quilòmetres de platja d'una amplada mitjana de 150 metres. A banda de banyar-se i prendre el sol, és un lloc ideal per iniciar-se en la pràctica dels esports nàutics. L'oferta és molt diversa: surf, caiac, windsurf, navegar a vela i paddle surf.

Una bona proposta és el paquet de classe de surf o paddle surf amb trasllat inclòs. L'instructor et passarà a recollir amb una furgoneta –i tot l'equip per iniciar-te en aquest esport- a l'hotel on estiguis allotjat o a l'estació de Rodalies. L'excursió inclou un vídeo i fotografies de l'experiència així com un lleuger snack per recuperar forces.

Gavà, per la seva banda, disposa de quatre quilòmetres de litoral amb tots els serveis necessaris. La platja compta amb una pineda única, de 400 metres d'amplada, que arriba fins a primera línia de mar, mentre que el passeig marítim ha estat distingit amb el prestigiós premi FAD d'arquitectura exterior.

Encara més a prop de Barcelona, a Viladecans, hi ha les platges amb menys transformació humana del Baix Llobregat. Destaca la de la Murtra que, a banda de tenir tots els serveis bàsics, manté un ecosistema dunar a tocar de la pineda. De fet, la presència de dunes en tot aquest sector –més enllà del seu valor ambiental i paisatgístic- esdevé la millor defensa en cas de temporals.

Finalment, la platja del Prat –amb una amplada d'uns 100 metres- té una àmplia zona totalment equipada convivint amb zones d’important valor natural que conserven comunitats vegetals i animals pròpies dels sorrals costaners. Són 5,5 km, des de la desembocadura del riu Llobregat fins a l'estany del Remolar, envoltats d'espais naturals i de fàcil accés –a banda d'aparcament de cotxes n'hi ha dos de vigilats per a bicicletes-.

Per gaudir d'aquest entorn val la pena la proposta de Mucha Masia Hotel Rural-Urbà. Un recorregut en bicicleta pel Parc Agrari del Baix Llobregat fins al Centre de Vela del Prat. Allà, un monitor t'introduirà a l'experiència de navegar amb caiac, paddle surf, catamarà o patí català. En acabat, tornada cap a l'hotel en bicicleta.

Les Coves de Montserrat, una proposta per a tota la família. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


2. Les Coves de Montserrat a Collbató


Montserrat amaga més d'un centenar de cavitats però la Cova de Montserrat de Collbató és l'única que permet un llarg passeig subterrani adaptat a les visites turístiques. Coneguda també com les Coves del Salnitre –forma part del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central- només es pot visitar amb guia per qüestions de seguretat.

400 metres i fins a mig miler d'esglaons permeten avançar pels conductes més amplis i amb major nombre d'espeleotemes –estalactites, estalagmites i columnes- de la cova. La visita, que dura una hora i inclou la projecció d'un nou videomapping, també permet conèixer els primers pobladors de Montserrat i les històries i llegendes que amaga la muntanya més màgica de Catalunya.

Actualment, les entrades només es venen de manera anticipada i a través d'Internet. A més, es recomana arribar 15 minuts abans de l'hora de la visita, ja que cal pujar 244 esglaons fins al punt d'entrada de la cova.

La Cripta Gaudí, una de les obres més importants de l'arquitecte modernista. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


3. La Cripta Gaudí, el tresor modernista millor guardat


El llegat de Gaudí és tan impressionant que sovint algunes de les seves joies de fora de Barcelona queden eclipsades. Podria ser el cas de la Cripta Gaudí, la inacabada església de la Colònia Güell, al terme de Santa Coloma de Cervelló.

L'industrial Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí el disseny de la colònia, la més gran del Llobregat, per traslladar la fàbrica del Vapor Sants de Barcelona. Mentre l'equip del genial arquitecte s'encarregava d'alguns dels edificis més emblemàtics del conjunt –la cooperativa, l'escola, cases particulars com Ca l'Ordal i Ca l'Espinal, el centre cultural Sant Lluís i la casa parroquial-, Gaudí es va ocupar personalment de l'església.

Hi va aplicar per primera vegada de forma unitària les seves innovacions arquitectòniques. De fet, l'arquitecte va assegurar que, si s'hagués finalitzat, hauria estat “una maqueta monumental de la Sagrada Família”. I és que, finalment, només es va realitzar el que havia de ser la cripta d'un temple de 40 metres d'alçada. Aquest fet no ha impedit que sigui una obra espectacular que la Unesco va declarar Patrimoni de la Humanitat el juliol del 2005.

A l'edifici de l'antiga cooperativa, obra de Joan Rubió i Francesc Berenguer, hi ha un centre d'interpretació amb una exposició permanent sobre la colònia, la vida a la fàbrica i l'obra de Gaudí. Fins a final d'any es pot visitar la Cripta Gaudí i la Colònia Güell amb l'acompanyament d'una audioguia, amb una promoció del 50% de descompte (s'aplica per a totes les compres fins al 31 de juliol).

El modernisme al Baix Llobregat no s'acaba a la Colònia Güell. Destaca la Ruta Jujol de Sant Joan Despí –encara sense data de reobertura- on destaquen els edificis de Can Negre  –l'actual Centre Jujol era una antiga masia que l'arquitecte va reformar- i l'espectacular Torre de la Creu, formada per cinc cilindres. També cal tenir en compte a Esplugues de Llobregat la fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis “La Rajoleta” i el Museu de Can Tinturé –el primer centre dedicat de manera monogràfica a la rajola-  així com la ruta modernista de Sant Feliu, amb fins a 25 punts d'interès.

El Camí del Llobregat arriba fins a les platges del delta. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


4. El Camí del Llobregat: resseguint el riu caminant o en BTT


Entre Montserrat i el mar Mediterrani s'estén la Xarxa de Senders del Baix Llobregat, una trama de camins senyalitzats que permet descobrir el patrimoni natural i cultural de la comarca. 

La xarxa es vertebra en tres grans eixos paral·lels que connecten les poblacions de la comarca i arriben fins a les platges del delta: l'eix del riu Llobregat i, a banda i banda, els eixos careners de Ponent i de Llevant -aquest darrer pendent de senyalització-. Uns itineraris que es poden fer íntegrament però que la majoria opta per fer-ne trams: més planers a la zona deltaica i amb més pendent com més t'allunyes del mar.

L'Eix del Riu o Camí del Llobregat està operatiu des del Pont del Diable de Martorell, punt on l'itinerari queda desdoblat a les dues bandes del riu i és apte per a tothom per fer caminant, corrent o en bicicleta. Al llarg del traçat destaca el pas pel parc de la Solana de Sant Andreu de la Barca, els aiguamolls de Molins de Rei, el Parc del Llobregat de Sant Feliu, la Cripta Gaudí i la Colònia Güell, el parc fluvial així com les Termes Romanes i el Museu de Sant Boi, el Parc Agrari, els espais naturals del delta del Llobregat i la platja del Prat, entre altres punts d'interès.

L'Eix de Ponent, per la seva banda, transcorre enlairat sobre la vall i permet la contemplació d’un paisatge excepcional. El seu perfil muntanyenc requereix, en alguns trams, superar pendents forts i zones rocalloses. El seu recorregut, format per 80 km i amb una norantena de quilòmetres més de variants i enllaços, surt de Montserrat i finalitza a les platges i als espais naturals del delta del Llobregat. A més, es bifurca al pas per Corbera de Llobregat, com a eix de Ponent interior, per arribar fins a les platges de Gavà i Castelldefels.

Cavalls de la Camarga pasturant als espais naturals del delta del Llobregat. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


5. El delta del Llobregat, el segon més gran del país


El delta del Llobregat, el segon més gran de Catalunya, és una petita joia natural per descobrir. Està format per una extensa plana que ocupa 98 km2 entre el massís del Garraf i Montjuïc, i el congost de Sant Andreu de la Barca al nord. És relativament recent: apareix en èpoques romanes i va creixent fins al segle XIX. Ha tingut diferents boques de riu que amb el temps han anat creant les llacunes litorals.

Aquest espai natural, una de les zones humides més importants de Catalunya, constitueix un mosaic de paisatges formats per estanys, maresmes, pinedes litorals i platges amb dunes, totes de gran valor ecològic i punt de nidificació i descans d’aus migratòries. De fet, és el millor espai a tocar de Barcelona per observar aus com ànecs collverds, martinets blancs, bernats pescaires, flamencs, cames llargues, entre altres. 

Les àrees millor conservades són les que constitueixen espais naturals com el Remolar-Filipines i l'estany de Cal Tet. Totes les visites a itineraris, punts d'informació i d'observació d'ocells són lliures i gratuïtes.

Una molt bona manera de descobrir el delta del Llobregat i el seu entorn és fer-ho amb bicicleta de la mà de la Fundació Sigea. Hi ha tres itineraris que inclouen el guiatge i, en cas de no disposar de bicicleta, el lloguer d'una de plegable. Una altra opció és provar la marxa nòrdica, una de les modalitats que han guanyat més adeptes els darrers anys i que és ideal després de tantes setmanes de confinament. El pròxim 4 de juliol hi ha la propera sortida de Nordic Walking Terapèutic que acabarà a la platja del Prat.

Catalunya en Miniatura permet visitar tot el país com si fossis un gegant. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


6. Catalunya en Miniatura, tot el país al teu abast


Una proposta per a tota la família? Catalunya en Miniatura és una molt bona opció a un salt de Barcelona. Inclou una espectacular exposició de maquetes de 25.000 metres quadrats amb els principals edificis, monuments i paratges del país. Un “mapa” on et convertiràs en gegant per “visitar” la Sagrada Família, Montserrat, el Camp Nou, el Cap de Creus, la Costa Brava, el romànic de la Vall de Boí, els monestirs de la Ruta del Cister i els edificis modernistes més importants d'Antoni Gaudí, entre molts altres.

L'atracció turística de Torrelles de Llobregat en els darrers anys s'ha complementat amb un parc d'aventura als arbres per a totes les edats amb tirolines, lianes, passarel·les i moltes altres sorpreses. Inclou un circuit infantil –de 4 a 7 anys-, un de mitjà i un d'extrem. A més, una espectacular tirolina banzai de 150 metres et permetrà gaudir de tot Catalunya (en miniatura) a vista d'ocell.

El Baix Llobregat ofereix aquest estiu moltes altres activitats d'oci per gaudir en família. Algunes de relaxades com el Trenet del Parc de Can Mercader i el Museu de les Matemàtiques de Catalunya, ambdues a Cornellà. D'altres, en canvi, per treure tota l'adrenalina com l'Indoor Kàrting Barcelona de Sant Feliu –amb batalla làser d'Star Wars, bolera i circuit de karts- i el Gené Kàrting de Viladecans, un dels millors circuits de velocitat cobert del país. 

Corbera de Llobregat, un poble d'edificis de pedra vermella. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


7. El Baix Llobregat vermell


El Parc del Garraf és un altre dels espais naturals protegits de la comarca. Amb una superfície de quasi 12.500 hectàrees, inclou nou municipis dels quals quatre són del Baix Llobregat.

Té dos sectors molt diferenciats. El d'origen calcari –conegut com a Garraf blanc-, i el format per conglomerats, gresos i argiles, uns materials que originen un substrat vermellós i una erosió espectacular. Es tracta d'un paisatge molt singular que es coneix com a Garraf o Baix Llobregat vermell.

Una bona i fàcil manera de descobrir aquest entorn és l'excursió entre l'ermita de Bruguers i el castell d'Eramprunyà, al terme de Gavà. Són poc més de 2 quilòmetres i 160 metres de desnivell positiu que esdevenen una excursió apta per a tota la família tot resseguint un territori de roques i coves vermelles que contrasten amb el verd de vegetació i les vistes del litoral. 

El punt de sortida és l'ermita de Bruguers on els elements romànics de la construcció, datada del segle XI, es barregen amb els gòtics. L'ascens acaba al castell d'Eramprunyà, un enclavament privilegiat del Parc del Garraf de gran riquesa geològica i botànica.

Una alternativa per descobrir el Baix Llobregat vermell en bicicleta és la ruta circular des de Corbera –poble on destaquen els edificis de pedra vermella- que passa per Cervelló, Vallirana i Torrelles (35 km). Destaca el pas pel Puig Vicenç, amb bones vistes de Montserrat i de Barcelona, els cultius de cireres de Torrelles i l'església de Santa Maria de Cervelló, entre altres. Una opció més curta, per fer caminant, és el recorregut entre Corbera i Torrelles (15 km).

Més de la meitat de la producció de cireres de Catalunya es cultiven al Baix Llobregat. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


8. El Parc Agrari, el producte més fresc d'una gastronomia de qualitat


El Baix Llobregat conserva els seus orígens agrícoles oferint una extensa gamma de productes autòctons. Cireres, espàrrecs o carxofes, així com el premiat pollastre Pota Blava de la raça Prat –distingit per la Unió Europea com l'única indicació geogràfica protegida (IGP) avícola de l'Estat-, són alguns exemples dels ingredients que caracteritzen la gastronomia comarcal. Els restauradors s’han basat en aquests productes típics per configurar un catàleg de plats que fan de la seva cuina un signe distintiu de qualitat.

L'element diferencial –i encara força desconegut pel gran públic- és el Parc Agrari del Baix Llobregat, el gran espai d'horta de l'entorn de Barcelona. Té una superfície de quasi 3.500 hectàrees de les planes al·luvials del delta i de la vall baixa del Llobregat, repartides en 14 municipis. La tardor-hivern és temps de carxofes, porros, faves i alls tendres, mentre que a la primavera-estiu es cultiven tomàquets, carabassons, bledes... i les famoses cireres. Només al Baix Llobregat es cull més de la meitat de la producció de tot el país d'aquest fruit tan saborós.

Aquest pulmó verd agrícola, en un entorn amb gran concentració d'infraestructures, marca la gastronomia de la comarca. De fet, el col·lectiu de restauradors en pren el nom: Sabors de l'Horta del Baix Llobregat. En formen part més de mig centenar d'establiments que recullen la tradició del cultiu i l’art de la cuina en uns plats arrelats a la terra i al lloc on s’elaboren. Combinen estils tradicionals i el vessant més creatiu de la cuina amb el Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat –convenientment identificat a les cartes- com a protagonista. 

Les propostes específiques per aquest estiu passen, com no podia ser d'altra manera, per restaurants i xiringuitos a les platges, però també inclouen masies i establiments amb terrassa per fer un sopar a la fresca, restaurants arreu de les poblacions de la comarca així com experiències enogastronòmiques.

A més, hi ha diverses alternatives per tenir a casa el Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat. Es pot comprar directament a les explotacions, en agrobotigues així com en els Mercats de Pagès que s'organitzen en una desena de municipis de la comarca. En definitiva, diverses opcions per obtenir el producte de temporada sense intermediaris.

El Baix Llobregat ofereix una àmplia oferta d'allotjaments. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


9. Escapada d’un cap de setmana: oferta per triar i remenar


El Baix Llobregat està a un salt de Barcelona i aquest fet el fa un destí ideal per escapades d'un dia o de poques hores. Ara bé, l'oferta d'allotjaments és prou important i variada per plantejar-se passar un cap de setmana i gaudir amb comoditat dels seus atractius turístics.

A “Som el teu estiu” podràs triar entre una vintena de propostes. Hotels, apartaments i càmpings a tocar de la platja, establiments als peus de Montserrat, allotjaments rurals i la possibilitat de combinar-ho amb esports nàutics o golf són algunes de les alternatives. La majoria, a més, tenen piscina per refrescar-se en aquests dies de força calor.

Diversos municipis del Baix Llobregat formen part de la DO Penedès. Foto: Consorci de Turisme del Baix Llobregat


10. Enoturisme a tocar de Barcelona


El Baix Llobregat també és terra de vins. Fins a sis cellers de la prestigiosa DO Penedès són de municipis de la comarca com Begues, Torrelles, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Castellví de Rosanes. Sense fugir dels sistemes de conreu tradicionals, i respectant el medi ambient, els productors del territori seleccionen les vinyes més adequades per obtenir una gran varietat de vins i caves gràcies a la qualitat i característiques del sòl i el clima del territori.

Diversos d'aquests cellers ofereixen visites guiades, entre els quals destaca Ca N'Estella, de Sant Esteve de Sesrovires. En aquesta antiga masia, que el 1992 va reprendre la tradicional activitat vitivinícola de la finca, es pot gaudir de diverses experiències enoturístiques en parella, amics o en família. 

Un tast de vins entre vinyes, oliveres i camps de cereals, un sopar a la fresca de la terrassa de la masia, consistent en una taula d'embotits i dues copes de vi, o un esmorzar de pagès per començar el dia amb energia. I de cara a la tardor, apunta't a l'agenda que organitzen jornades de verema en família.