La Lliga vol seduir «sobiranistes d'ordre» amb el fitxatge de Sílvia Requena com a secretària general

El partit, que incorpora l'exdirigent de Convergents, aplega des de catalanistes moderats a exdirigents de Societat Civil Catalana de cara a la recomposició de l'espai de centre dreta

Sílvia Requena, nova secretària general de la Lliga.
Sílvia Requena, nova secretària general de la Lliga. | Adrià Costa
30 de juny del 2020
L'anunci d'Albert Batlle, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, de voler liderar de cara a les properes eleccions catalanes una opció de catalanisme moderat enfront l'independentisme, ha accelerat el procés de recomposició de l'espai de centre dreta. Aquest dijous, 2 de juliol, el partit liberal Lliures celebrarà la seva cinquena conferència, amb la voluntat d'aplegar quadres i fer valer la seva presència de cara a un aplec electoral. 

Per la seva banda, la Lliga Democràtica, el partit liderat per la politòloga Astrid Barrio, està fent múscul aplegant un ventall de dirigents que van des del sobiranisme més moderat a l'entorn de Ciutadans. L'advocada Sílvia Requena és el darrer fitxatge de la Lliga. 

Antiga militant de Convergència Democràtica, on va dirigir la sectorial d'Igualtat i Drets Civils, Sílvia Requena va ser contrincant de Francesc Homs en les primàries de CDC per ser la cap de llista al Congrés en les eleccions del 26-J del 2016. Requena, que va obtenir un 20% en aquella pugna, va seguir després Germà Gordó en la fundació del nou partit Convergents. Fa uns mesos, es va anar acostant a la Lliga i ara n'acaba d'acceptar la secretaria general.

Requena substitueix a la secretaria general a Josep Ramon Bosch, expresident de Societat Civil Catalana, en un moviment intern fet per consens. Bosch és un element molt actiu en els moviments de recomposició de l'espai del centre dreta i continuarà sent una peça important en l'executiva de la Lliga. 

La voluntat del partit, segons fonts internes, és aplegar el màxim espai possible de "sobiranistes d'ordre" i persones provinents de l'àmbit de Ciutadans, però del tot crítics amb el gir a la dreta que va imprimir Albert Rivera. Des de la Lliga es vol que Requena reforci el segment més nacionalista de la formació. 

En una línia propera està Àlex Miró, exmembre d'Unió Democràtica que ja fa temps que treballa per reforçar l'estructura de la Lliga. Miró va ser conseller de districte durant el mandat de Xavier Trias a Barcelona i va engegar l'Agència de Desenvolupament Econòmic de l'Àrea Metropolitana. És el president del Cercle Carlemany, creat per antics militants d'Unió. 

La Lliga tampoc descuida el vessant més "moderat" de l'unionisme, on creu que pot trobar un bon coixí electoral. D'aquí que hagi atret perfils com el de l'advocat Tomás Ragué, membre de la junta del Reial Club de Polo, que dirigeix l'equip que elabora el programa de la Lliga, o Florenci Campos, vinculat a Societat Civil Catalana des de la seva fundació. Aquests fitxatges responen al convenciment que hi ha una bossa possible de votants que en algun moment del procés van veure Ciutadans com una possible alternativa enfront la unilateralitat, i que ara serien sensibles a un missatge de centre dreta catalanista.