La Comissió de Defensa de l'ICAB també rebutja la invitació a Javier Zaragoza

L'organisme col·legial considera el fiscal "la punta de llança de la repressió" i anuncia que es retira del Vè Congrés de l'Advocacia

Maria Eugènia Gay, degana de l'ICAB.
Maria Eugènia Gay, degana de l'ICAB. | ACN
29 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:17h
Les protestes s'estenen al Col·legi d'Advocats de Barcelona davant la invitació feta per l'ICAB al fiscal del judici de l'1-O Javier Zaragoza. La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia de l'ICAB -una de les comissions més prestigioses del Col·legi- s'ha afegit a les protestes que s'han desfermat arran d'aquesta invitació, en el marc del Vè congrés de l'Advocacia.

Segons la Comissió, Javier Zaragoza representa "la màxima expressió i la punta de llança de la repressió de l'Estat contra els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i el seu Govern", acusa el fiscal de "vulneració dels drets fonamentals" durant el judici de l'1-O i de "validar els informes tergiversats de la Guàrdia Civil" i convertir-se en "un altaveu de l'extrema dreta en defensa de la unitat d'Espanya i la criminalització de l'exercici dels drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya".

Convidar Javier Zaragoza equival, segons la Comissió, a "validar la trajectòria i les actuacions de l'esmentat fiscal i fins i tot retre'n homenatge". Com a senyal de protesta, la Comissió de Defensa ha decidit no participar en el webinar organitzat sobre "Les mesures proposades pel CGPJ en el Pla de xoc en l'Administració de Justícia".

Es tracta d'un pronunciament molt rellevant. La Comissió de Defensa és un organisme de gran prestigi dins del Col·legi per una llarga trajectòria en defensa dels drets humans i les llibertats. El seu treball durant els anys de la dictadura van convertir la Comissió en un dels espais més coratjosos de defensa dels drets humans i ho ha seguit sent els darrers anys.

Una vintena d'entitats de juristes han fet públic aquest dilluns un manifest contra la invitació a Javier Zaragoza. En el text, els signants consideren una "vergonya" la decisió del Col·legi d'Advocats de convidar Zaragoza, de qui recorden episodis de la seva trajectòria, com el seu rebuig al processament de tres militars dels Estats Units imputats per la mort del càmera José Couso l'abril de 2003, i la seva oposició al concepte de justícia universal. "Ni nosaltres, ni la ciutadania que defensem, volem degans, ni col·legis professionals com aquest", proclamen les associacions signants.

"Aquest personatge -asseguren- és el convidat d’honor del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona el proper dia 3. La vergonya que sentim les entitats sotasignades és immensa. La degana, i la seva Junta, s'ha aliat amb qui ataca drets i llibertats sense rubor. Amb qui no ha respectat la voluntat pacífica de la majoria de la ciutadania catalana; amb qui no li importa la veritat sinó castigar una manera de fer, de pensar i de parlar. Amb qui vol, en definitiva, l'aniquilament de la dissidència".

Signen el manifest la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, l'Associació de Juristes pels Drets Humans del Maresme, l'Associació d'Advocats d'Osona per la Defensa dels Drets Humans, l'Associació de Juristes per les Llibertats de les Terres de l'Ebre, l'Associació Advocacia per la Democràcia de Lleida, la Plataforma Constituïm, l'Associació Atenes Juristes pels Drets Civils, l'entitat Drets, l'Associació Més Drets Humans Terrassa, la plataforma Compromes@s, Querellants per la República, el Col·lectiu Maspons i Anglasell, l'Associació Voluntaris Dret Defensa Girona, el Col.lectiu Praga, la sectorial de Juristes de l'Assemblea Nacional Catalana, l'Associació Advocats Voluntaris Reus, l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans,  Juristes per la República de Tarragona, Alerta Solidària i Democràcia i Justícia per Catalunya.

La decisió de convidar el fiscal Zaragoza, en el marc del Vè Congrés de l'Advocacia Catalana, avalada per la junta de la degana Maria Eugènia Gay, va caure com una llosa sobre amplis sectors del món jurídic català, on va ser considerada "incomprensible" i una "provocació". Està previst que el fiscal de l'1-O intervingui el proper divendres, 3 de juliol, en un acte de manera telemàtica per dissertar sobre el ministeri fiscal dins de la Constitució.