Els primers presos per les protestes de la sentència de l'1-O arriben a judici

La Fiscalia demana nou anys de presó per Charaf Fadlaoui i Ibrahim Afkir, i la Generalitat en demana tres i mig pels aldarulls del 17 d'octubre a Girona

Ibrahim i Charaf al banc dels acusats aquest dimarts
Ibrahim i Charaf al banc dels acusats aquest dimarts | ACN
30 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:16h
Queden molt lluny les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem que van encendre el carrer la tardor de 2019, però les seves conseqüències són més presents que mai, especialment per als joves que continuen empresonats i pendents de judici arran dels aldarulls d'aquells dies. Entre avui i demà, Charaf Fadlaoui i Ibrahim Afkir, tots dos de 18 anys, seuran davant del jutge acusats d'un delicte de desordres públics, atemptat contra l'autoritat, danys i lesions lleus pels fets que van tenir lloc la matinada del 17 d'octubre de 2019 prop de la plaça de Sant Pere de Girona.

Dilluns al vespre la plaça del Vi de Girona va acollir una concentració solidària amb els joves, que avui i demà es repetirà davant del Palau de Justícia, on tindrà lloc el judici. Aquest matí, desenes de persones s'han concentrat per donar suport als dos joves.

Representants de l'ANC i Òmnium també s'han solidaritzat amb Ibrahim i Charaf. Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, ha denunciat el "racisme institucional" que afecta els joves que continuen empresonats per la sentència. "Demanem el seu alliberament, és una presó injustificada que ja s'allarga vuit mesos", ha dit Mauri, que ha tornat a reivindicar l'amnistia per totes les persones represaliades des de la tardor de 2017.Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha denunciat que "han pagat molt cara" haver participat en les protestes de la sentència i ha denunciat la doble repressió per ser d'origen marroquí. "Se'ls ha d'absoldre i esperem que així sigui. Tenen tot el nostre suport", ha dit la dirigent independentista.