El coronavirus ja circulava per Barcelona fa més d'un any

Investigadors de la Universitat de Barcelona l'han detectat en mostres d'aigües residuals del març del 2019, un any abans que es declarés la pandèmia mundial

Una UCI en plena pandèmia del coronavirus.
Una UCI en plena pandèmia del coronavirus. | Albert Alemany
26 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:46h
El coronavirus ja era present en les aigües residuals de Barcelona un any abans que es declarés oficialment la pandèmia a tot el món. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi publicat per la Universitat de Barcelona (UB) sobre mostres d'aquests aigües del 12 de març del 2019, on hi han detectat la presència del SARS-CoV-2, el virus que provoca la Covid-19.

Fins ara, el virus s'havia detectat per primer cop a Wuhan, a la Xina, al desembre i no va arribar a Europa fins a finals de gener. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar que era pandèmia l'11 de març del 2020. Tres dies després, el govern espanyol decretava l'estat d'alarma. Aquest estudi, però, indica que el virus ja circulava molt abans, tot i que no s'havia deixat veure amb grans onades de contagis. 

Tot i que el nou coronavirus l'hem conegut quan ha esclatat l'emergència sanitària, és possible que hi fos abans en nivells molt baixos que no es detectessin. A més, l'estiu de 2019 podria haver reduït la possibilitat de transmissió del virus. A l'hivern, amb l'habitual onada de la grip, es va reactivar el coronavirus i va desencadenar la crisi sanitària que ha afectat Catalunya, Espanya i la resta del món aquests últims mesos.

La recerca liderada per la UB s'emmarca en el projecte de vigilància sentinella del virus amb l'objectiu de detectar-lo en les aigües residuals i facilitar l'adopció de mesures immediates. Els resultats responen a l'anàlisi de mostres congelades, i pot obrir la porta a què altres països comencin a revisar les seves mostres.

Tot i que la Covid-19 és una malaltia respiratòria, s'ha demostrat que hi ha grans quantitats de genoma del coronavirus a les femtes, que posteriorment arriben a les aigües residuals. Això fa que l'epidemiologia basada en aigües residuals sigui una potencial eina d'alerta precoç de la circulació del virus en la població, especialment important tenint en compte les xifres de persones asimptomàtiques o presimptomàtiques.

Des del 13 d'abril, els investigadors han analitzat setmanalment mostres obtingudes a dues grans plantes de tractament d'aigües residuals de Barcelona. El catedràtic de la Facultat de Biologia de la UB i coordinador del treball, Albert Bosch, ha explicat que els nivells del genoma del SARS-CoV-2 van coincidir "clarament" amb l'evolució dels casos de covid-19 en la població.

Posteriorment, els investigadors van analitzar mostres congelades dels mesos anteriors a l'inici del mostreig sistemàtic. Aquestes anàlisis van revelar la creixent aparició de genomes SARS-CoV-2 entre principis de gener i principis de març d'aquest any, avançant la cronologia sobre l'arribada del coronavirus a l'Estat. El 15 de gener ja es detectava la presència de virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas, que es va notificar el 25 de febrer.

Consulta aquí l'estudi publicat per investigadors de la UB

Estudi sobre el coronavirus en aigües residuals by edicio naciodigital on Scribd



En el treball hi han participat els investigadors del Grup de Virus Entèrics de la UB Gemma Chavarria- Miró, Eduard Anfruns-Estrada i Susana Guix, liderats per Rosa Maria Pintó i el propi Bosch. El projecte de vigilància sentinella està coordinat per aquest grup, en col·laboració amb Aigües de Barcelona i té finançament del projecte REVEAL, de l'empresa SUEZ.

El Grup de Virus Entèric també té la coordinació científica d'un projecte de vigilància sentinella del SARS-CoV-2 en aigües residuals de tot l'Estat finançat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A més, coordina la vigilància del mateix virus en aigües de bany de l'Estat i participa en un projecte de seguiment de la presència del virus en mostres d'aigües residuals d'entrada a les plantes depuradores catalanes.