Ocupen un hotel a Sants en resposta a un desallotjament de famílies amb menors

Les famílies desnonades de Ca la Cristina reclamen un reallotjament digne a l'Ajuntament de Barcelona

25 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:04h
El Grup d'Habitatge de Sants ha tallat el carrer Creu Coberta
El Grup d'Habitatge de Sants ha tallat el carrer Creu Coberta | Andreu Merino
El Grup d'Habitatge de Sants (GHAS) ha ocupat l'hotel Cosmo Apartments Sants en resposta al desallotjament aquest dijous al matí del bloc ocupat Ca la Cristina. El GHAS ha ocupat l'hotel després d'una manifestació pels carrers de Sants, en què les famílies desallotjades han reclamat reallotjaments "dignes" a l'Ajuntament de Barcelona. Fonts del GHAS expliquen que l'objectiu de l'ocupació és que les famílies siguin reallotjades a l'hotel. 

En una roda de premsa davant de la seu del districte de Sants-Montjuïc, al carrer Creu Coberta, el Grup d'Habitatge de Sants (GHAS) ha assegurat que fins ara el consistori els ha ofert allotjament temporal en pensions fins al dilluns que ve. 

Fonts municipals consultades per NacióDigital expliquen que quatre famílies, dues de les quals amb menors d'edat, ja han estat reallotjades en un d'aquests equipaments d'urgència, sense concretar fins quan s'hi podran quedar. Segons l'Ajuntament, una altra família ha rebutjat l'opció i una altra ja disposava d'alternativa habitacional temporal. "Hem derivat els casos als serveis socials perquè es faci continuïtat de l'assignació de l'allotjament d'urgència o es millori l'opció i no quedi ningú al carrer"", diuen les fonts municipals. 

Durant la roda de premsa, el GHAS ha reivindicat Ca la Cristina com un espai feminista. El bloc va ser ocupat els dies previs al 8-M per sindicats d'habitatge i col·lectius feministes. "Les dones som les més precaritzades i això es reflecteix en l'accés a l'habitatge", ha afirmat avui una de les dones desallotjades. 

Les dones critiquen l'opció que els ofereix l'Ajuntament, ja que les pensions temporals que el consistori ha posat sobre la taula són al districte d'Horta-Guinardó. "Això separa la comunitat i trenca la realitat dels nens", defensen. "Per què no ens poden reallotjar en algun dels hotels buits que hi ha a Sants?", pregunten, alhora que reclamen a l'Ajuntament que el feminisme "deixi de ser un lema i es converteixi en una realitat".

La política de reallotjament de famílies desnonades o en situació d'emergència habitaconal de l'Ajuntament de Barcelona és en el punt de mira dels grups en defensa del dret a l'habitatge des de fa temps. A finals del 2019, van liderar una campanya per exigir al consistori -però també a la Generalitat i l'Estat- més recursos per allotjaments "dignes".

Normalment aquests allotjaments són pensions que rara vegada reuneixen les condicions perquè hi pugui viure una família i, a més, l'estada en aquests equipaments s'acostuma a allargar més del previst. El 2018, últimes dades disponibles, els usuaris d'aquests allotjaments temporals hi van passar 173 dies de mitjana.

La roda de premsa del GHAS ha acabat amb el tall del carrer Creu Coberta, davant la seu del districte i amb una manifestació improvisada que ha recorregut diversos carrers de Sants. 
Arxivat a