Jové i Salvadó paguen la fiança d'1,6 milions d'euros al TSJC per l'1-O

Els dos diputats d'ERC, considerats el "arquitectes" de l'1-O, agraeixen la solidaritat ciutadana, que ha permès reunir els diners i esquivar l'embargament

Jové i Salvadó, després de ser detinguts el 2017
Jové i Salvadó, després de ser detinguts el 2017 | ACN
25 de juny del 2020
Actualitzat a la 13:54h
Els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvador han fet efectiu aquest dijous el pagament de la fiança d'1,6 milions d'euros que els demanava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els dos dirigents independentistes, considerats els "arquitectes" de l'1-O, han pogut aconseguir els diners gràcies a la solidaritat de la ciutadania i a les aportacions fetes a la Caixa de Solidaritat. 

El TSJC va confirmar a finals d'abril el processament pels dos diputats republicans, que la tardor del 2017 eren secretaris generals d'Economia i Hisenda, respectivament, del departament que pilotava Oriol Junqueras i que era l'encarregat d'organitzar el referèndum. El tribunal els jutjarà pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets pel seu paper en els preparatius de la votació.  

La magistrada Maria Eugènia Alegret considera que Jové i Salvadó "van planejar que calia preparar les estructures d'Estat i un adequat finançament per quan Catalunya comptés amb la independència", i que Jové va participar en l'organització i en obtenir finançament, entre altres actes. Els dos dirigents sobiranistes van ser detinguts en el macrooperatiu de la Guàrdia Civil del 20-S, que es va saldar amb 41 escorcolls i una quinzena d'alt càrrecs detinguts, amb l'objectiu d'aturar el referèndum.