ERC urgeix l'independentisme a consensuar una estratègia

Els republicans defensen arribar a les eleccions amb un full de ruta compartit per no debilitar el moviment

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
22 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:00h
Amb el desconfinament, el debat sobre quan seran les eleccions catalanes ha tornat a fer-se un lloc preferent a l'agenda dels partits. ERC ja fa setmanes que reclama pactar la data amb el president de la Generalitat, Quim Torra, però a l'espera que això passi, demana també que l'independentisme treballi per refer els ponts trencats per arribar a les urnes amb una estratègia conjunta. Així ho ha tornat a demanar aquest dilluns la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. 

"No es pot esperar més, l'independentisme ha de tornar a seure en una taula, tancar una diagnosi sobre d'on venim i traçar una estratègia conjunta", ha dit la també portaveu. Si un temor hi ha a la seu del carrer Calàbria és que el clima de pugna desfermat amb Junts per Catalunya marqui una campanya en la qual inevitablement hi haurà un cos a cos amb la formació de Carles Puigdemont.

Aquesta estratègia que demana ERC s'hauria de cimentar sobre la premissa de fer "compatible" la recuperació de la crisi provocada per la Covid-19 amb transitar el camí cap a la República. "Tenir una estratègia evitaria que, amb cada nou xic amb l'Estat, es creï una divisió interna en l'independentisme", ha justificat Vilalta, que ha afegit que l'actual situació "cansa i fa enfadar" la ciutadania. La teoria defensiva d'ERC és que arribar dividits a les urnes afebleix i desincentiva el vot independentista. 

Els republicans consideren que aquest camí conjunt l'han de teixir primer els partits, però que després s'ha d'obrir a les entitats com l'ANC i Òmnium. "Hi ha dos nivells i els dos són necessaris per aglutinar al màxim", ha conclòs Vilalta.