El PSC topa amb els comuns per l'ofensiva contra la monarquia als ajuntaments

En Comú Podem pressiona el PSOE perquè accepti una comissió d'investigació al Congrés i Iceta respon que la cambra ja l'ha rebutjat en diverses ocasions

El líder del PSC, Miquel Iceta, al Parlament.
El líder del PSC, Miquel Iceta, al Parlament. | ACN
22 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:04h
Topada entre el PSC i els comuns per l'ofensiva que ha posat en marxa Catalunya en Comú Podem a nivell municipal per reclamar al rei Felip VI que doni explicacions sobre els presumptes casos de corrupció que assetgen la monarquia. Dos han estat els detonants que han activat aquesta campanya: que la setmana passada el PSOE rebutgés la creació d'una comissió d'investigació al Congrés i la informació revelada per The Telegraph sobre el viatge de noces que un testaferro del rei emèrit Joan Carles va pagar a Felip i Leticia. Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha rebutjat fer costat als comuns, que consideren una "falta de respecte" la manca d'explicacions per part del monarca.

"El Congrés ja ha rebutjat les peticions de comissió d'investigació. Seria bo que els plens municipals se centrin en qüestions de les seves competències i en la recuperació econòmica i social", ha determinat Iceta en una roda de premsa durant la qual ha apuntat, en referència a les futures eleccions catalanes, que s'han de fer tan bon punt sigui possible perquè el mateix president Quim Torra dona per "esgotat" el Govern.

L'ofensiva municipal dels comuns, en tot cas, prendrà forma a través d'una moció que promouran als ajuntaments en els quals tenen presència. El principal: el de Barcelona, on governen amb el PSC. "L'objectiu és aixecar el mur d'opacitat que envolta la monarquia", ha explicat el portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, que ha insistit que Felip VI ha de donar explicacions "immediates" després d'unes informacions que "desmantella l'intent de rei" de desvincular-se dels negocis obscurs del seu pare.

"S'ha de tenir una cara molt dura per gastar-se mig milió d'euros en un context en què un 20% del país estava en situació de pobresa", ha afirmat Mena, que ha assenyalat que l'emrpesari que va pagar el viatge ha tingut vincles amb un "corrupte confés" com Jordi Pujol i també amb Joan Carles I. "Les explicacions van amb el càrrec per molt heretat que sigui", ha insistit Mena, que ha titllat de "falta de respecte" que no es donin explicacions des de la prefectura de l'Estat. 

Els comuns consideren que la comissió d'investigació al Congrés "mai s'hauria d'haver vetat", però Mena ha subratllat que "si es tanquen les portes del Congrés" empenyeran perquè "s'obri des dels municipis". A partir d'aquesta iniciativa, els comuns entenen que hi haurà "socialistes de cor" que s'hi sumaran perquè "no entenen la decisió" del seu partit a escala estatal.