ECONOMIA

Sis clústers catalans capten més de mig milió d'euros europeus per a projectes d'innovació

Catalunya ha aconseguit el 14,4% del total de la línia d'ajuts de la Comissió tot i que representa l'1,5% de la població de la UE

per NacióDigital , 21 de juny de 2020 a les 14:25 |
Es tracta del balanç del 2019 de la línia COSME Cluster Excellence, que en total compta amb un pressupost de 3,6 milions d'euros | Cedida
Sis clústers catalans han captat un total de 519.000 euros de la Comissió Europea per dur a terme projectes d'innovació a Catalunya en els àmbits de la il·luminació, l'alimentació, el "packaging", les "smart cities", la mobilitat i l'esport. Es tracta del balanç del 2019 de la línia COSME Cluster Excellence, que en total ha comptat amb un pressupost de 3,6 milions d'euros i a la qual els clústers catalans hi han accedit amb el suport d'ACCIÓ –l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Coneixement-. D'aquesta manera, Catalunya ha captat el 14,4% del total del pressupost de la línia d'ajuts tot i que representa l'1,5% de la població de la Unió Europea.

El director de la unitat de Clústers d'ACCIÓ, Joan Martí, considera que "això posa de manifest la fortalesa dels clústers catalans en el context europeu i és un bon exemple que la política de clústers de Catalunya està alineada amb les recomanacions i programes que impulsa la Comissió Europea".


De fet, 22 clústers catalans han presentat propostes aquest 2019 per accedir a fons europeus, "la xifra de participació més alta de la història, amb una taxa d'èxit molt alta i per sobre de la mitjana habitual".

Els sis clústers catalans que han accedit a aquests fons –són sis dels 29 clústers que actualment formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ- són el Clúster Digital, el Clúster Foodservice, el Packaging Cluster, el Clúster d’Il·luminació de Catalunya (CICAT), Railgrup i INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport.


Pel que fa als projectes, el clúster Safe Smart Food treballarà en set aspectes que convergeixen dels dos sectors: la tecnologia dels aliments; els productes intel·ligents; la seguretat alimentaria; la sostenibilitat; els envasos intel·ligents; l’usuari final i última milla.

El clúster Brilliant, d'il·luminació de Catalunya, promou l’aprenentatge i el networking entre clústers i pimes dins del marc de la il·luminació, la construcció i les Smart cities.


El projecte del clúster SmartCTClusters es basa en la creació d’una xarxa col·laborativa entre cinc clústers europeus de l’àmbit de les 'smart cities' per crear noves oportunitats de negoci entre les empreses que en formen part, sobretot en els sectors de la mobilitat, l’energia, el medi ambient i les TIC.

Pel que fa al clúster EXXTRA, 17 clústers europeus de l'àmbit de la mobilitat ferroviària que representen conjuntament 2.000 pimes de tot Europa compartiran bones pràctiques a escala internacional per traslladar-les a les empreses de cada regió d’aquest sector, entre les quals hi ha les catalanes. L’objectiu és fomentar la cooperació tecnològica entre pimes de diferents països i impulsar l’accés d’aquestes empreses a oportunitats d’innovació i contractes internacionals.

Per últim, el clúster SmartSports4GoodLife (INDESCAT) és un projecte coordinat per INDESCAT i amb la participació d’altres clústers i entitats europees per permetrà més de 50 intercanvis entre 100 empreses i agents de la indústria esportiva de Catalunya, França, Hongria i els Països Baixos per promoure acords de col·laboració i noves oportunitats de negoci. La iniciativa se centra en fer front als reptes de la indústria esportiva dels propers anys, com la digitalització o la sostenibilitat, mitjançant la interacció de l’esport amb la tecnologia, l’eficiència energètica, el turisme o la salut.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació