Elisenda Paluzie, reelegida presidenta de l'ANC amb el 85% dels vots

El sector afí a Joan Canadell punxa amb la candidatura de Montse Soler, que només ha obtingut 13,5% dels suports. David Fernàndez ocuparà el lloc de vicepresident de l'entitat

Elisenda Paluzie, en una imatge d'arxiu
Elisenda Paluzie, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
20 de juny del 2020
Actualitzat a les 18:49h
Elisenda Paluzie ha estat reelegida aquest dissabte presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per dos anys més, després d'obtenir el suport de més de dues terceres parts del secretariat nacional de l'entitat, segons han confirmat fonts de l'entitat. Paluzie ha obtingut 63 vots a favor (85,1%). El sector afí a Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha punxat amb la candidatura de Montse Soler, que només ha obtingut 10 vots (13,5%), insuficients per disputar la presidència a Paluzie o forçar un candidat alternatiu.

Els secretaris nacionals han elegit, amb 51 vots (68,9%) David Fernàndez com a vicepresident, un càrrec clau per coliderar l'ANC. Algunes veus ubiquen Fernàndez també a l'entorn de Canadell i de la Crida Nacional per la República, liderada per l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i propera a Carles Puigdemont. El flamant vicepresident, membre del Centre Català de Negocis (CCN), no s'ha posicionat públicament i es presenta com un candidat de consens entre els diversos sectors de l'entitat.

A la tarda, el plenari ha elegit Carles Xavier Gómez com a tresorer amb 53 vots (73,6%) i Patrícia Sierra, que repeteix en el càrrec de secretària, amb 60 vots (82,2%). Tots dos noms s'han imposat amb diferència a la resta d'opcions i es presenten com a opcions de consens entre els diversos sectors de l'entitat.

Les eleccions al secretariat nacional van tenir més participació que fa dos anys, amb 8.876 vots, un 19,73% del cens. Paluzie va ser la candidata amb més vots, a molta diferència del segon, Antonio Baños i Montse Soler. En declaracions a aquest diari després de fer-se públics els resultats, Paluzie es va mostrar satisfeta i va assegurar sentir-se còmode amb el nou secretariat nacional, que va definir com a "molt transversal" amb secretaris independents i no ubicats en cap sector o partit.

La cúpula i el secretariat tindran entre els reptes principals definir l'estratègia de l'entitat i el paper que vol tenir en el moviment independentista, mancat de rumb des de la tardor de 2017. Sota el mandat de Paluzie, l'entitat ha deixat clar que cal apostar per la via unilateral, tot i que això no s'ha traduït en fets, i ha donat suport a candidatures electorals a les municipals. Està clar que la via Paluzie s'allunya de l'estratègia d'ERC dels últims mesos, partidària de pactar amb el govern del PSOE i Podem i eixamplar la base per fer "inevitable" el referèndum. JxCat i la CUP no han descartat formalment la via unilateral, però tampoc han traduït aquesta voluntat en res concret. En un escenari de replantejament, l'ANC ha de decidir quin paper vol tenir.