Barcelona inicia un procés de sanció contra el fons voltor Azora per tenir buits 20 pisos protegits

L'Ajuntament acusa l'empresa d'una falta "molt greu" que pot comportar una multa de 90.000 a 900.000 euros per a cada immoble

El Sindicat de Llogaters recalama a Azora una negociació col·lectiva
El Sindicat de Llogaters recalama a Azora una negociació col·lectiva | Sindicat de Llogaters
NacióDigital
18 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:25h
L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador contra el fons d'inversió Azora, després de detectar que ha incomplert l'obligació de llogar un total de 20 pisos d'un edifici de la plaça Alfonso Comín que va adquirir amb protecció oficial l'any 2010. La Unitat Antiassetjament de Disciplina de la Regidoria d'Habitatge i Rehabilitació hagi detectat que aquests 20 pisos han estat desocupats durant períodes de fins a tres anys. 

La infracció està tipificada com a "molt greu" segons la llei d'habitatge del 2007 i Azora haurà de fer front a una multa que pot anar dels 90.000 als 900.000 euros per cada immoble. Per tant, podria haver de fer front a una multa de 2 milions d'euros. La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha assegurat que s'han trobat "indicis suficients" de la infracció i que amb l'expedient sancionador es vol "recuperar" el bon ús dels immobles i acabar amb "males pràctiques".

"Avui enviem un missatge molt clar als grans fons d'inversió perquè sàpiguen que no permetrem que tinguin habitatges buits a la ciutat en un moment de crisi i emergència habitacional com el que estem vivint", ha assenyalat Martín.

En el cas dels pisos protegits, el període màxim durant el qual poden estar buits sense justificació és de tres mesos. Amb tot, l’Ajuntament ha pogut constatar a través dels consums d'aigua, que al llarg dels anys 2016, 2017 i 2018 un total de 20 pisos d'aquest edifici han estat durant períodes de fins a 3 anys desocupats.

Ara l'Ajuntament insta a Azora a posar els pisos buits a disposició de la Borsa de Lloguer de Barcelona i a renovar els contractes de lloguer vigents. L'expedient sancionador arriba enmig d'un conflicte obert entre Azora i molts llogaters que viuen en edificis de la seva propietat, entre els quals el d'Alfonso Comín.

El Sindicat de Llogaters ha instat repetidament el fons d'inversió a iniciar una negociació col·lectiva però fins ara la resposta sempre ha estat negativa. De fet, la companyia va anunciar en ple confinament que no renovaria alguns contractes de lloguer.

Preus per sobre de l'índex de referència

Era l'últim capítol d'un conflicte marcat per la voluntat de la companya d'incrementar els preus del lloguer. Al febrer l'Ajuntament de Barcelona ja va exigir a Azora que negociés per evitar lloguers "abusius" i ara el consistori assenyala que en molts casos les propostes de renovació plantegen preus que "fins i tot estan per sobre del que indica l'índex de referència de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya". 

A banda d'aquesta situació el fons d'inversió Azora obliga en determinats casos a contractar, junt amb el lloguer de l'habitatge, el lloguer d'una plaça d'aparcament malgrat que aquesta no està vinculada a l'habitatge i no se sotmet a preus protegits. Uns llogaters que, en el cas de l'edifici d'Alfonso Comín, paguen el preu més alt previst per la normativa. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Barcelona demana a la Generalitat que intervingui de forma "immediata" en aquest conflicte i que dicti una ordre per modificar els preus màxims de lloguer per aquest tipus d'habitatges.
Arxivat a