​10 tastets per descobrir el Bages

El territori Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central inclou elements excepcionals com Montserrat, la muntanya de sal de Cardona i Sant Llorenç del Munt

El parc de l'Agulla i Montserrat
El parc de l'Agulla i Montserrat | Gerard Franquesa/Arxiu Consell Comarcal del Bages
26 de juny del 2020
Actualitzat el 24 de març del 2021 a les 18:17h

Aquest estiu serà temps de redescobrir Catalunya. I al cor del país, el Bages es presenta com un destí encara massa desconegut però amb un munt d'atractius que t'esperen. Turisme sense aglomeracions, a poca estona de les principals concentracions urbanes i amb una combinació de patrimoni, paisatge, història, geologia i enogastronomia de primera categoria.

El Bages està situat al bell mig del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central amb elements geològics tan emblemàtics i únics al món com el Parc Natural de Montserrat, la muntanya de sal de Cardona o el Montcau al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. L’aixecament dels Pirineus, fa més de 36 milions d’anys, va fer desaparèixer un antic mar càlid que submergia l’actual Catalunya Central i que ha contribuït a deixar aquest ric llegat.
 

Situat a la falda de Montserrat -el seu vessant més bonic és visible des de quasi tota la comarca- està a només 45 minuts de Barcelona i a poc més d'una hora de Girona i Lleida. A més, una àmplia oferta de petits hotels familiars i cases rurals, així com punts per autocaravanes i càmpings, garanteix un destí turístic sense aglomeracions. De fet, admeten que el fet de no estar acostumats al turisme permet que tractin els visitants “com autèntics convidats de luxe”.
 
Els elements del Geoparc Mundial Unesco, el monestir de Sant Benet, Manresa, Cardona, el poble de Mura, el canal medieval de la Sèquia, les visites enoturístiques als cellers de la DO Pla de Bages, entre altres, són alguns dels atractius pels quals val la pena afegir la comarca als destins d'aquest estiu.

A continuació, et proposem 10 punts per visitar el Bages sense presses però, al mateix temps, et convidem a seguir el perfil @bagesturisme a Instagram per estar ben al dia sobre activitats, propostes i paratges imprescindibles de la comarca. 
[Imatges vídeo: arxius de Cardona Turisme, Manresa Turisme, Consell Comarcal del Bages, Oller de Mas i Parc de la Sèquia].
 

Montserrat. Foto: Carles Fortuny/Arxiu Fotogràfic Consell Comarcal del Bages


1. Montserrat, la muntanya més màgica


El Bages té la sort de gaudir de la cara més espectacular de Montserrat, amb una bellesa sinuosa i feréstega. És visible des de tots els municipis de la comarca, de manera que independentment de la ruta i el poblet que visites la muntanya més màgica sempre és present. 

El massís és símbol de catalanitat, espiritualitat (tant si ets religiós com si no), però és sobretot sinònim d'activitats a l’aire lliure i natura. És per aquest motiu que et proposem les millors rutes i els millors miradors per gaudir-ne tant des la mateixa muntanya com a distància.

 

La muntanya de sal de Cardona. Foto: Cardona Turisme


2. Cardona: història i sal


La vila de Cardona, amb el seu imponent castell, presideix la vall del Cardener. La valuosa sal comuna, que aflora en forma de Muntanya de Sal és la veritable raó del poble. Explotada des del Neolític esdevé avui un interessant espai turístic visitable únic al món. El centre històric, que conserva espais porxats, places, carrers i carrerons, ens transporta a l'època medieval en una visita on es complementen història i geologia a la perfecció.

 

Món Sant Benet. Foto: Jordi Play/Arxiu Món Sant Benet


3. Món Sant Benet: romànic, modernisme i natura


Món Sant Benet és una destinació única que ofereix un munt de propostes per gaudir d'una estada fantàstica. Començant pel monestir medieval de Sant Benet, considerat una de les joies del romànic de Catalunya, que permet fer un viatge únic per la història, acompanyats de fascinants muntatges audiovisuals. I dins mateix del monestir, cal aprofitar per endinsar-se en l’antiga residència d’estiueig de la família del pintor modernista Ramon Casas, obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

Just a escassos metres del monestir hi ha la Fundació Alícia, un centre d’investigació en cuina on aprendre a menjar millor. Tot això, acompanyat d’una oferta gastronòmica de referència amb tres restaurants (un d’ells amb estrella Michelin) i un meravellós hotel de quatre estrelles, tot en un entorn natural incomparable al costat del riu Llobregat.

Món Sant Benet reobrirà el 17 de juliol. I ho farà amb tres propostes molt especials per fer a l’aire lliure adaptades amb totes les mesures de seguretat, que s'afegeixen a les visites al conjunt medieval i modernista.

 

La Seu de Manresa. Foto: Òscar Rodbag/Arxiu Fotogràfic Consell Comarcal del Bages


4. Manresa, una ciutat amb caràcter


Manresa, la capital del Bages, és un bon punt de partida per començar qualsevol ruta a la comarca. Visitar la ciutat és sinònim de descobrir la història de Catalunya amb elements com la Seu, exponent del millor gòtic català i obra de Berenguer de Montagut –arquitecte de Santa Maria del Mar de Barcelona i de la catedral de Palma-, descobrint espais medievals, com el carrer del Balç, o passejant pel centre modernista fruit de l'esplendor industrial. 

Manresa és referent mundial gràcies a l'estada de Sant Ignasi de Loiola l'any 1522, on va viure una profunda transformació espiritual. Durant 11 mesos, va convertir laCova en un lloc de pregària i recolliment. Es tracta d'una bauma sobre el riu Cardener excavada per l'erosió fluvial a l'entorn de la qual s’aixeca l’actual Centre d'Espiritualitat.

Avui en dia, la ciutat continua conservant aquest llegat inspirador, de silenci, i alhora és una ciutat activa, comercial i amb una oferta d'enogastronomia variada. Cultura, esport, natura, enoturisme i espiritualitat es fusionen en un mateix batec d'una “ciutat amb caràcter”, marca atorgada per l'Agència Catalana de Turisme.

 

Senderisme al canal medieval de la Sèquia. Foto: Parc de la Sèquia


5. Grans senders amb història


Gràcies a la situació estratègica del Bages, les formes del Geoparc de la Catalunya Central i un passat rellevant a la història de Catalunya, el Bages compta amb un bon nombre de senders, camins i corriols en plena natura que tot sovint es troben amb veritables museus a l’aire lliure.

Un dels més emblemàtics és l'itinerari que ressegueix el canal medieval de la Sèquia. Es tracta d'una infraestructura hidràulica de 26 quilòmetres que, amb un mínim desnivell, porta l'aigua del Llobregat des de Balsareny fins a Manresa passant per poblacions com Sallent i Santpedor.

El recorregut està dividit en cinc etapes per a senderistes o una ruta llarga en BTT. Malgrat que es pot començar des del mateix centre de Manresa, una bona opció és situar l'inici al parc de l'Agulla, estany artificial que rep l'aigua de la Sèquia i que és la gran zona de lleure dels veïns de la capital del Bages. La imatge del llac de l'Agulla amb Montserrat de fons és una postal imprescindible.

Les opcions senderistes al Bages no s'acaben aquí. Destaca el tram entre Montserrat i Manresa del Camí Ignasià, que recrea els darrers 25 quilòmetres del cavaller Ignasi de Loiola entre la seva Guipúscoa natal i la Cova de Manresa. Una altra opció és una de les etapes del Camí català de Sant Jaume, poc més de 45 quilòmetres passant per Artés, Navarcles, el monestir de Sant Benet de Bages, Manresa, Castellgalí i Montserrat. Finalment, el tram del Bages delCamí Oliba (GR-151) està format pels primers 50 quilòmetres d'un traçat que uneix Montserrat i els Pirineus.

 

Mura és una de les portes d'entrada al Parc Natural de Sant Llorenç. Foto: Òscar Rodbag/Arxiu Fotogràfic Consell Comarcal del Bages


6. Mura, un poble amb encant al parc natural


L’antic delta prehistòric que es va assecar fa milions d’anys va originar l'actual Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb el Montcau i les seves valls, amb una orografia accidentada i de formes arrodonides i vermelloses, un gran exemple geològic del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.  

El parc es troba entre el Bages i el Vallès Occidental. Les carenes muntanyoses, valls, torrents i vegetació abundant amaguen nombroses fonts, coves, avencs, balmes obrades i molts camins senyalitzats perfectes per a fer senderisme i cicloturisme per a tots els públics. Les excursions i rutes al medi natural es poden complementar amb les visites a Mura i Talamanca, poblacions que apareixen a qualsevol llista de pobles pintorescs de Catalunya.

 

El Bages té una àmplia oferta de turisme rural. Foto: Òscar Rodbag/Arxiu Fotogràfic Consell Comarcal del Bages


7. El Bages més rural: turisme de desconnexió


Al Bages, hi predomina el paisatge rural amb camps de blat i conreus de vinya, oliveres i ametllers entre pinedes de pi blanc, timonedes i farigola sempre amb Montserrat i el Montcau de teló de fons. Els rius Llobregat i Cardener creuen i estructuren aquest paisatge rural i sovint trobem ponts i aqüeductes medievals. Els rius, les rieres, els gorgs i aiguamolls dibuixen zones humides ideals per a fer-hi excursions aquest estiu i gaudir amb respecte de la natura. 

Enmig de tot aquest paisatge bucòlic hi ha un ric patrimoni rural lligat a la vinya i el cereal: feixes, murs de pedra seca, barraques, cups, tines, així com les típiques masies catalanes, moltes d’elles restaurades en cases rurals, el lloc perfecte per a passar unes vacances relaxades lluny del brogit de la gent amb família i amics. Important destacar que hi hagi piscina a la casa, ja que els estius són calorosos.

Fonollosa i Navàs són els municipis amb major infraestructura turística de cases rurals. També cal destacar altres poblacions com Sant Mateu de Bages, Castellfollit del Boix, Avinyó, Artés i Sant Feliu Sasserra, entre altres.

 

El nucli de Castelladral, al municipi de Navàs. Foto: Arxiu Navàs Turisme


8. Bages medieval: romànic i pobles pintorescs


Pobles petits i pintorescs amb cases de pedra, carrers porxats, esglésies medievals, carrers costeruts que s’enfilen per turons i sovint protegits per muralles i castells... on la vida passa lentament i es pot escoltar el silenci del paisatge, connectar amb l’entorn rural, respirar i agafar forces.  

El Bages conserva un gran nombre d’esglésies, ermites i capelles romàniques que posen de manifest el llarg passat medieval de la Catalunya Vella. Si bé gairebé cada poble té el seu campanar, et proposem una ruta per alguns dels monuments més emblemàtics de poblacions com Sallent, Navàs i Súria.

 

Els cellers de la DO Pla de Bages ofereixen experiències enoturístiques. Foto: Oller del Mas


9. DO Pla de Bages, 15 cellers amb tradició


La tradició vitivinícola del Bages és inqüestionable. Entre 1860 i 1890 va ser la comarca amb més vinya de Catalunya –fins a 27.700 hectàrees- i això explica la gran quantitat de construccions de pedra seca vinculades a aquest conreu. De fet, hi ha historiadors que defensen que el nom de la comarca venia de Bacus, el déu pagà del vi. De Bacus a Bacasis... i fins a l'actual Bages.

La història geològica ha determinat les roques, l’orografia i el microclima que conformen el paisatge. Actualment, els conreus de vinya segueixen les valls fluvials tot i que antigament van ocupar vessants de muntanya a base d’infinitat de feixes dels sòls argilosos i calcaris del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.

Els 15 cellers de la DO Pla de Bages són majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins. Molts d'ells, a més, ofereixen experiències enoturístiques singulars: rutes a cavall o buggie, pícnics a la vinya amb productes locals, sopars entre ceps, enotrekking per la muntanya de Montserrat i fins i tot excursions pel patrimoni de pedra seca reconegut per la Unesco, com les excepcionals Tines de la Vall del Flequer, així com els imprescindibles tasts de vins.

 

Un esmorzar amb productes agroalimentaris del Bages. Foto: Celler Abadal


10. Gastronomia del Bages, un tresor per descobrir


La gastronomia del Bages és un autèntic tresor per descobrir. La pagesia ha sabut conservar productes singulars com l’albergínia blanca o les varietats locals de tomàquets, així com el mató de Montserrat, fet a Marganell, o la mongeta de Castellfollit del Boix. 

També és territori de cerveses artesanes, porc ral d’avinyó i els vins DO Pla de Bages que no poden faltar a taula. Productes presents als mercats de proximitat de tota la comarca i als restaurants que aposten per la cuina Km0, com els de l’associació Els Fogons Gastronòmics del Bages, el restaurant amb estrella Michelin L’Ó o els distingits amb el segell de compromís per la sostenibilitat Biosphere.

Els productors d’oli del Bages obren les portes de casa seva per viure en primera persona l'experiència de passejar envoltats d’oliveres, conèixer com s’estan recuperant les varietats autòctones, visitar els elements del seu valuós patrimoni i degustar l’oli verge extra d’excel·lent qualitat. Diversos productors de la comarca ofereixen experiències oleoturístiques: collita d'olives, maridatges, rutes amb 4x4 o visites guiades a cellers i molins, entre altres.