Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 20% dels ciutadans de Catalunya creu que no pot parlar en català amb un agent de la Guàrdia Civil o de la Policia Nacional. Aquesta és una de les
50 dades que recull la nova edició de l'InformeCAT de la Plataforma per la Llengua, que podeu consultar íntegrament al final d'aquest article.
L'estudi, encarregat al gabinet estadístic GESOP i elaborat a partir de fonts oficials, mitjans de comunicació i estudis d'elaboració pròpia de l'anomenada ONG del català, expressa "preocupació" per l'ús social del català i destaca especialment el desconeixement que hi ha entre la població pel que fa als seus drets lingüístics i, sobretot, com defensar-los. Això, segons la Plataforma, juga clarament en contra de la supervivència del català.
Normativament, tal com recull l'InformeCAT, tant l'Estatut com la legislació estatal reconeixen el dret dels ciutadans d'adreçar-se en català als funcionaris de l'Estat, també si són membres dels cossos policials. La immensa majoria de ciutadans de Catalunya "veu amb bons ulls" que els funcionaris de l'Administració central de l'Estat espanyol que atenen el públic a Catalunya hagin de conèixer el català, de la mateixa manera que tenen l'obligació de conèixer el castellà.
Aquestes dades,
entre altres, fan concloure a la Plataforma per la Llengua que s'està davant d'una "emergència lingüística". El president de l'entitat, Òscar Escuder, ha reclamat aquest dimecres que el català "sigui llengua oficial d'estat".
Consulta aquí l'InformeCAT 2020 íntegrament
L'InformeCAT 2020 de la Plataforma per la Llengua by naciodigital on Scribd
Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te subscriptor