El PP reclama a Sánchez que trenqui la taula de diàleg amb Catalunya per «patriotisme constitucional»

Vox demana la il·legalització dels partits independentistes

Pablo Casado, al faristol del Congrés aquest dimecres
Pablo Casado, al faristol del Congrés aquest dimecres | @Congreso_Es
16 de juny del 2020
Actualitzat a les 18:23h
El PP ha reclamat al govern espanyol que trenqui la taula de diàleg amb Catalunya per "patriotisme constitucional". En una moció presentada al Congrés dels Diputats, els populars han equiparat el diàleg amb el Govern de la Generalitat amb situar en un mateix pla als racistes i als antiracistes. "No posarem en el mateix pla a qui respecta l'estat de dret i a qui se'l salta i es burla de l'estat de dret i la Constitució. Això és el que està fent el PSOE i Podem amb la mesa", ha assegurat la diputada Edurne Uriarte. 

Segons els populars, l'executiu presidit per Pedro Sánchez està "manipulant" el concepte de diàleg i de conflicte i han lamentat la destitució d'un "servidor lleial de l'Estat" com ho ha estat el coronel Diego Pérez de los Cobos. En la seva intervenció, Vox ha redoblat l'aposta reclamant directament la il·legalització dels partits independentistes. El diputat Ignacio Garriga ha acusat Sánchez de "trair Espanya" pactant amb els seus "enemics".

Que la taula de diàleg sobre el conflicte amb Catalunya es reuneixi de nou abans del 15 de juliol. Aquesta és la reclamació que va fer aquest dilluns el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès. La Moncloa ha respost que el president Pedro Sánchez ha refermat el seu compromís de reprendre-la al juliol, però ha confirmat que no està fixada ni data, ni hora ni lloc.

"Continuem pensant que només hi pot haver una solució dialogada amb Catalunya", ha assegurat la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, que ha precisat que la voluntat del seu govern és complir amb els compromisos adquirits amb els diferents grups de la investidura un cop se superi l'estadi d'emergència sanitària. Precisament, aquesta tarda el Congrés vota una moció del PP en la qual es reclama que es dinamiti la taula de diàleg.

Montero ha argumentat que fins ara han estat concentrats "amb els cinc sentits" en la lluita contra la pandèmia, tot i que ha subratllat que el diàleg amb el Govern de la Generalitat ha estat constant per part dels diferents ministeris.

La geometria variable en els pressupostos

El govern espanyol, però, ha insistit que la seva vocació és continuar jugant a la geometria variable de cara als pressupostos que voldria aprovar al mes d'octubre. Encara que tant ERC com Ciutadans hagin advertit el PSOE que és "incompatible" anar de la mà de les dues formacions per fer prosperar els comptes, Montero ha insistit que l'important són les propostes que es posen sobre la taula i que "no és moment ni de matisos ni de vetos creuats" entre partits. 

Aquest dimarts, el partit taronja ha deixat caure que podria avenir-se a aprovar els comptes si aquests es pacten amb els agents socials. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per la seva banda, ha advertit Sánchez que haurà d'escollir si vol anar de la mà de Ciutadans o dels republicans. 

"La nostra voluntat és seguir parlant amb els que van fer possible la investidura, però el moment obliga a obrir al conjunt de les formacions la negociació", ha defensat Montero, que ha apostat per aconseguir consensuar un mínim comú denominador per a la reconstrucció del país. 




​​
​​
​​