​Descobreix la Costa Brava i el Pirineu de Girona en bicicleta, a peu o gaudint de l'aventura

20 rutes i propostes per gaudir de les comarques gironines per terra, aigua i aire

La Costa Brava i el Pirineu de Girona es poden descobrir caminant, en bicicleta o amb esports d'aventura
La Costa Brava i el Pirineu de Girona es poden descobrir caminant, en bicicleta o amb esports d'aventura
19 de juny del 2020
Actualitzat el 24 de març del 2021 a les 18:18h

Aquest estiu toca (re)descobrir Catalunya. I un dels territoris amb més atractius és el que formen la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Platges, cales i camins de ronda... a pocs quilòmetres de cims que freguen els 3.000 metres, valls pirinenques i boscos frondosos.

Les comarques gironines, més enllà de la seva diversitat de paisatges i ambients, presenten una oferta de primer nivell en turisme actiu. Una bona manera de fer esport, vida activa i desconnectar a pocs quilòmetres de casa. I et proposem fer-ho en tot tipus de bicicleta, caminant o bé vivint una aventura a cavall, en globus o en segway, entre altres.

A continuació, fins a 20 rutes i propostes per gaudir de la Costa Brava i el Pirineu de Girona per terra, aire i aigua. Un territori que ho té clar després de mesos sense visitants: “Bojos per tornar-nos a veure”.


 

Senderisme a la Costa Brava i el Pirineu de Girona


La Costa Brava i el Pirineu de Girona és un territori privilegiat per les seves rutes: passejades, senderisme o de mitja i alta muntanya. Un immens ventall de tonalitats i de paisatges a les aigües del Mediterrani, els boscos de l'interior o els cims de quasi 3.000 metres. Són rutes per a tots els gustos i nivells resseguint la Costa Brava, creuant la part més oriental de la serralada pirinenca o travessant pobles i zones forestals.
 

Excursions de la Costa Brava que no et pots perdre


El GR-92 és el sender de gran recorregut que ressegueix la Costa Brava i que transcorre en bona part pels coneguts camins de ronda. Platges desconegudes, cales solitàries, zones muntanyoses a tocar del mar i alguns dels pobles més bonics del litoral català són alguns dels atractius d'aquest recorregut. Les possibilitats de fer-lo són múltiples però hem seleccionat quatre etapes que no et deixaran indiferent.
 

El GR-92 permet resseguir la Costa Brava Foto: Albert Duch


De Llançà a Cadaqués


D'un poble de casetes blanques a un altre poble de casetes blanques. Aquesta etapa del GR-92 surt de Llançà per arribar fins al poble més bonic del món, que deia el pintor Salvador Dalí. Els primers quilòmetres fins al Port de la Selva recorren a tocar del mar i gairebé sense desnivell. En aquest punt canvia i es comença a sumar tot el desnivell en tan sols 10 km. Fins arribar a Cadaqués es travessa el Cap de Creus per camins que van per l’interior sense perdre de vista el mar.
 

Punt d'inici i final: Llançà i Cadaqués (Alt Empordà)
Distància: 20,18km
Desnivell: 450m
Dificultat: mitjana

Descarrega el track complet a Wikilok
 

De Tossa de Mar a Lloret de Mar


Darrer tram gironí del GR-92, que progressa seguint la ribera marítima, tot i que a estones discorre pel bell mig de brolles, pinedes i suredes, connectant la platja del Llorell amb la de Canyelles. Permet descobrir racons espectaculars com la caleta des Trons o la des Frares, emplaçades sota el tram de camí de ronda que porta a la platja de Lloret. I Tossa, punt de sortida o d'arribada, és un poble que enamora amb un castell que no deixa indiferent.

 

De Palamós a Sant Feliu de Guíxols


Aquesta etapa està marcada per la diversitat de paisatges i ambients. Des dels infinits i animats passeigs marítims de Palamós i Platja d’Aro, platges sense urbanitzar com la de Castell, boniques cales com la Roques Planes, un rocam granític esculpit pel vent i el mar, o la urbanització de S'Agaró, testimoni del turisme burgès de fa un segle. Abans d’arribar a Sant Feliu de Guíxols, es passa per sobre del Cap de Mort i molt a prop de la cala Ametller, inclosa dins del PEIN del massís d’Ardenya-Cadiretes, es caracteritza pels seus esculls i per un fons marí que allotja gran varietat de peixos. Una etapa preciosa sense un gran desnivell i ben diferent de la resta.

 

De Sant Pere a Pescador a l'Escala


Etapa curta i sense desnivell que es pot cobrir en poc més de dues hores. Travessa camps de fruiters i diversos pobles com el d’Armentera i el pintoresc nucli medieval de Sant Martí d’Empúries. Uns preciosos quilòmetres costaners amb vistes a tota la badia de Roses i amb accés al conjunt arqueològic d’Empúries, que arrodoneix aquest tram del GR-92, on hi destaquen les runes de l’antic port grec d’Empòrion i la bonica platja del Portitxol.

 

El Gra de Fajol, un dels cims del Ripollès Foto: Albert Duch


Descobreix el Pirineu de Girona a peu


El famós GR-11, conegut com a Transpirenaica, creua el Pirineu de punta a punta, des del Cap de Creus fins al Cantàbric en més de 400 km. A continuació, et proposem tres etapes que creuen comarques com la Garrotxa, el Ripollès o la Cerdanya, senyalitzades amb les ja conegudes marques vermelles i blanques que caracteritzen els senders de gran recorregut.
 

De Sant Aniol d'Aguja a Beget


Una etapa ideal per descobrir la poc coneguda Alta Garrotxa. Des del paratge màgic de Sant Aniol d’Aguja per corriols abruptes i salvatges, superant colls i barrancs, fins arribar a l’encantadora població de Beget, ja al Ripollès. L'etapa ofereix paisatges preciosos i plens d’encant: l'espectacular salt de la Núvia, el nucli abandonat de Talaixà, la vall d’Hortmoier i els carrerons empedrats de Beget, entre altres.

 

De Setcases al Santuari de Núria


Una manera diferent d’arribar fins a Núria. Són gairebé 20 km ben exigents amb una pujada continuada de 15 quilòmetres. Això sí, és una de les etapes més estimades pels excursionistes que aborden l'aventura del GR-11 ja que transcorre per un ambient d’alta muntanya que deixa sense paraules. Vistes meravelloses en totes direccions, el camí carener entre Tirapits i el coll de Noufonts, muntanyes que superen els 2.900m i l’espectacular arribada al santuari de Núria, on el paisatge, la mística i la història es barregen.

 

De Puigcerdà al Refugi de Malniu


Pujada i més pujada. Des de la capital de la Cerdanya s'ha de caminar pel costat de la carretera fins a Guils de Cerdanya. En aquest punt s'ascendeix pel llom de Peransalt fins al pla de la Feixa. Finalment, una petita baixada fins al refugi de Malniu, a 2.130 m d’altitud als peus del cim del Puigpedrós. Des d’aquí és molt recomanable visitar l’estany de Malniu, una perla màgica de la Cerdanya.

 

Caminada a la Garrotxa Foto: Maria Geli i Pilar Planaguma


Les millors excursions per l’interior de de les comarques de Girona


La Ruta del Ter o senders de gran recorregut com el GR-1 o el GR-83 creuen, per etapes, les comarques de l'interior de Girona. De dificultats diverses, paisatges i camins d’admirar, alguns d’ells amaguen també molta història. Tots estan ben senyalitzats –amb les senyals vermelles i blanques- i val la pena endinsar-s’hi. A continuació, tres propostes.
 

D'Oix a Sant Pau de Segúries (GR-1)


Una etapa llarga de 19 km i 900 metres de desnivell positiu entre la Garrotxa i el Ripollès. Comença a Oix i ressegueix la riera d’aigües cristal·lines fins a superar el coll de Toralles. Des d’aquí s'endinsa per la Vall del Bac, que destaca pels seus preciosos boscos i per la presència de diverses ermites romàniques. Santa Magdalena del Coll és un dels últims elements patrimonials per on passa abans d'acabar al poble de Sant Pau de Segúries.

 

De les Planes d’Hostoles a Olot (GR-83)


Aquest tram de sender és perfecte per copsar la màgia de la Garrotxa i conèixer-ne la seva autenticitat, passant a tocar de quatre volcans: Traiter, Can Tià, Santa Margarida i Puig Jordà. Una manera ideal d’apropar-se al seu vulcanisme, les seves fèrtils planes, grans masies i la mítica Fageda d’en Jordà. 21km i 600 metres de desnivell en ple parc natural.

 

Ruta del Ter


La Ruta del Ter consta de 220 km i deu etapes que ressegueixen el riu Ter, amb inici al refugi d’Ulldeter, a Setcases, i fins a la Gola del Ter, on el riu desemboca a la Mediterrània a Torroella de Montgrí. Les etapes van des de 14 fins a 33 km i principalment se circula per GR, PR, vies verdes, pistes forestals, camins històrics i, en algun tram, per carreteres asfaltades. Al web de la ruta hi ha informació detallada sobre totes les etapes i un directori de serveis on allotjar-se. Es pot fer sencera o bé per etapes individuals.
 

Itinerànnia


La xarxa de senders Itinerànnia està formada per més de 2.500 quilòmetres de camins a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. És el primer espai senderista de l'Estat que aplica el concepte de xarxa viària en àrees rurals, una estructura que permet a l'usuari arribar a qualsevol punt des de qualsevol lloc i moure's amb absoluta llibertat i total seguretat per tal de dissenyar l'excursió que s'adapti a les teves necessitats i interessos.
 

Girona, paradís ciclista


Les comarques de Girona s'han convertit en un referent internacional per al ciclisme i fins i tot diversos corredors i equips professionals s'hi han instal·lat per entrenar durant bona part de l'any. Però més enllà de l'esport, les possibilitats de descobrir el territori sobre rodes són infinites: bici de carretera, bici elèctrica, bici de muntanya o cicloturisme d'alforja. El gravel, la modalitat que combina la forma de bicicleta de carretera però que permet recórrer pistes i camins, també està vivint un boom a la demarcació.

Sigui amb una bicicleta de carretera, de gravel, de muntanya o fent cicloturisme d'alforja, les opcions de rutes per a tots els nivells i distàncies són infinites. Les vies verdes, Pirinexus, la Ruta del Ter i la xarxa del Baix Empordà ofereixen un primer ventall d'oportunitats que cal aprofitar.
 

El cicloturisme permet descobrir la Costa Brava i el Priineu de Girona Foto: Volata


 

Vies Verdes, l’antiga xarxa de vies del tren


La xarxa de vies verdes té origen en els traçats de les vies del tren que antigament unien els pobles i la seva indústria. Són cinc traçats que sumen 140 quilòmetres des de la costa fins al cor dels Pirineus. La dificultat és mínima i apte per a totes les condicions físiques. Tota la xarxa travessa cinc comarques i una trentena de pobles i espais naturals com el Prepirineu, la zona volcànica de la Garrotxa, la vall del Ter, les deveses de Salt i Girona, el territori proper a les Gavarres i la costa mediterrània. És un recorregut ideal per fer amb família, amics o fins i tot en solitari.

 

Pirinexus, la unió de les comarques gironines i nord-catalanes


Un recorregut de 352 quilòmetres pedalables que connecta les comarques de Girona amb la Catalunya Nord? Això és Pirinexus, una ruta circular transfronterera que creua 53 poblacions i circula per vies verdes, camins rurals i carreteres secundàries. Consta de quatre trams que es poden modificar lliurement al gust de cada cicloturista. Del Voló a Palafrugell, des d’aquí fins a Olot, en direcció cap a Arles i acabant un altre cop al Voló.

 

La Ruta del Ter, d'Ulldeter al Mediterrani


La Ruta del Ter segueix el curs del riu des del seu naixement a la zona d’Ulldeter, a Setcases, fins a la desembocadura a la gola del Ter, a Torroella de Montgrí. Són 218 quilòmetres amb la companyia del riu enllaçant el Pirineu, començant per sobre els 2.000 metres d'altitud, fins a peu de mar a la Costa Brava. És una proposta pensada per completar en cinc o sis dies, però també es poden fer etapes per separat d'un dia o dos.

 

La xarxa de cicloturisme del Baix Empordà


El Baix Empordà amaga 250 quilòmetres de camins rurals perfectament senyalitzats i ideals per fer en bicicleta en un entorn segur. Circularàs per un recorregut molt ben segmentat que et permetrà fer i desfer el vostre propi itinerari i descobrir trams de l’antic carrilet, camps de conreu, pobles medievals, paisatges fluvials… una varietat de senders equipats amb tots els serveis necessaris.

Més enllà dels grans recorreguts amb bicicleta de carretera i de muntanya també hi ha altres alternatives i serveis per descobrir les comarques de Girona sobre rodes. Bicicleta elèctrica, lloguer de material per un dia, rutes personalitzades, allotjaments especialitzats…
 

Bicicleta elèctrica

Si no teniu ganes de suar ni de cansar-vos gaire i sou dels que creieu que les vacances són per fer repòs, la bicicleta elèctrica és una opció ideal. Permet recórrer camins i descobrir espais d’una manera diferent, independentment de la condició física. Projectes com Burricleta, eBici, eBikes Area, Empordà Lovers o Cicloturisme Tours, ofereixen el lloguer o la compra de bicicletes elèctriques a més de diverses rutes autoguiades amb GPS per espais d’interès de la zona.
 

Lloguer de bicicletes

Si prefereixes pedalar de valent però sense carregar amb la bicicleta durant tot el viatge o simplement no en disposes, sempre se'n pot llogar-ne una a qualsevol dels diversos establiments de la zona. Una bona opció, des de la capital mateix, és el Centre Biker Girona per tal de conèixer la ciutat i els paratges naturals de la vall de Sant Daniel.
 

Rutes personalitzades

Per descobrir el territori sobre dues rodes una bona opció és la de reservar una ruta ja organitzada o personalitzada, d’un o més dies. L’Empordà, la Garrotxa, Girona… desenes de carreteres i camins t'esperen, ja sigui per carretera o muntanya i per a tots els nivells. Aquí pots consultar empreses especialitzades en propostes de rutes amb bicicleta. Una d’elles és la d’un cap de setmana de ruta autoguiada pedalant per la Vall d’en Bas amb activitats i allotjaments inclosos, organitzada per l'Agència de Turisme Medioambiental (ATMA).
 

Allotjaments adaptats

I tant si decideixes llogar bicicletes com portar-les et pots allotjar a qualsevol dels allotjaments especialitzats de la zona amb instal·lacions condicionades per a ciclistes i que també organitzen activitats sobre dues rodes. Una proposta engrescadora és la d’enllaçar els Pirineus amb la Costa Brava allotjant-se als quatre albergs de la Costa Brava Pirineu de Girona passant per Sant Joan de les Abadesses, la Vall d’en Bas, Banyoles i Llançà.
 

Tot tipus d'aventura


El senderisme o la bicicleta et semblen massa convencionals? Ets dels que t'agrada provar activitats noves? D'atrevir-te amb tot? T'agrada sentir l’emoció i l’adrenalina a flor de pell? La Costa Brava i el Pirineu de Girona és molt més que mar i muntanya. I es pot descobrir amb mitjans poc convencionals: en globus, fent paracaigudisme, a cavall, amb un segway o fent barranquisme, entre altres.
 

El barranquisme, una de les múltiples propostes d'aventura. Foto: Guies Ama Dablam


 

Vol en globus


Poques vegades es poden veure els pobles i les muntanyes a vol d’ocell. Volar en globus és una alternativa ideal per fer-ho i descobrir els millors paisatges. Ho pots provar amb Vol de Coloms i descobrir els volcans de la Garrotxa des de l'aire.
 

Hípica


Amb Trek and Ride o Panorama Trails podràs muntar a cavall i conèixer de primera mà aquest animal. Hi ha moltes opcions per practicar hípica, des de Calella de Palafrugell a tocar del mar com a la plana pirinenca de la Cerdanya.
 

Segway


Fer turisme i conèixer pobles i ciutats damunt d’un segway és una opció que cada vegada està més de moda. Una oportunitat és Ocitània, una companyia situada a Gualta que ofereix aquest tipus de transport per descobrir el territori, a més d’altres activitats com tir a l’arc, làser combat, miniquad...
 

Paracaigudisme i vols panoràmics


Provar el paracaigudisme és genial per fer fora pors, saltar i cridar, deixar-se anar i no pensar en res. Ho pots provar a Empuriabrava amb Windoor Túnel del Vent i The Land of the Sky-Skydive Empuriabrava, on també tindràs l’opció de fer un vol panoràmic.
 

Via ferrata i barranquisme


Adrenalina en tota regla en ple medi natural. Mountain Free Time, Altitud ExtremGuies Ama Dablam i Aventura Girona són algunes de les opcions per si et vols atrevir amb el barranquisme i les vies ferrades. Una bona manera de descobrir paratges amagats on només s’hi pot accedir seguint el curs del riu o arran d’una paret, sempre de la mà d’un professional.