Sánchez anuncia que l'obertura de fronteres a partir del 21 de juny es farà «amb seguretat»

El president espanyol promourà un pla de suport al turisme i preveu destinar 3.700 milions al sector de l'automoció

Pedro Sánchez durant la reunió amb els presidents autonòmics.
Pedro Sánchez durant la reunió amb els presidents autonòmics. | Pool Moncloa
14 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:16h
Espanya obrirà les fronteres al turisme el pròxim diumenge 21 de juny tant pels països de l'espai Schengen i també pels viatgers de tercers països, a excepció de Portugal, amb qui es mantindran les restriccions fins a l'1 de juliol. La reobertura es farà de manera "segura" ha puntualitzat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa aquest diumenge 14 de juny. 

Sánchez ha destacat que el turisme serà "prioritari" pel govern espanyol per reactivar l'economia i el sector, que representa un 12% del Producte Interior Brut (PIB). Sánchez ha avançat que cal saber que seguirà havent-hi brots perquè "el virus està entre nosaltres". Entre les mesures per obrir la porta a viatgers de fora de la Unió Europea destaca la situació epidemiològica del país d'origen i també la reciprocitat amb viatgers europeus. 

A la reunió dels presidents autonòmics amb el president del govern espanyol, Torra ha demanat que tot Catalunya passi a la fase 3 aquest pròxim dilluns. Sánchez ha recordat que aquesta decisió pertoca als experts en epidemiologia i no a ell. Aquest dilluns es reunirà el Procicat per evaluar la situació i prendre una decisió. Sánchez també ha dit que no tindrà "cap problema" en celebrar la taula de diàleg el mes de juliol. 

3.700 milions d'euros pel sector de l'automoció 

El president espanyol també ha avançat que promourà un pla de suport al turisme i preveu destinar 3.700 milions al sector de l'automoció enfocat cap a un canvi cap a la mobilitat sostenible. "Volem promoure l'estabilitat i l'impuls de l'automoció" a l'estat espanyol i ha avançat que el pla contempla inversions, reformes legals, inversions en investigació, una fiscalitat més competitiva i millores en la formació. 

El pla de suport a l'automoció també preveu la renovació de la flota de vehicles incentivant els vehicles elèctrics. Per fer-ho, es contemplen ajudes a les famílies de menys recursos, empresaris i autònoms, ha puntualitzat el president espanyol. "La col·laboració públicoprivada ha d'aconseguir tenir un sector més competitiu".

Un referent de Covid-19 a cada escola 

Pel que fa a la tornada a l'escola el pròxim curs, Sánchez, ha informat que el govern espanyol ha fet un seguit de recomanacions a les comunitats autònomes, que són les que tenen les competències en matèria d'educació. La tornada a l'escola "serà un entorn segur i saludable limitant contactes, fomentant la higiene personal i ventilant els espais", ha avançat Sánchez. Està previst destinar 2.000 milions d'euros a educació dels 16.000 previstos provinents de la UE. 

El president espanyol també ha informat que cada centre educatiu haurà de fer un pla d'inici de curs i un pla de contingència per a qualsevol tipus d'incidència relacionada amb el coronavirus. A més a més també recomanen que cada centre tingui una persona de referència per tot el que tingui a veure amb la Covid-19 i un equip referent. 

La mascareta serà obligatòria a partir de cinquè de primària i també per a la resta de primària quan els alumnes no estiguin amb el seu grup de referència. La distància mínima d'1,5 metres i grups d'entre 15 i 20 alumnes, són altres de les recomanacions que fa el govern espanyol de cara al curs vinent.


​​
​​
​​