ERC demana explicacions a Buch per haver ascendit l'inspector condemnat pel cas 15-M

Sergi Sabrià i Gabriel Rufián critiquen Interior per haver "premiat" Jordi Arasa tot i els indicis d'"abusos" en l'actuació policial

Jordi Arasa en un operatiu per dissoldre una concentració al barri de Gràcia durant la pandèmia
Jordi Arasa en un operatiu per dissoldre una concentració al barri de Gràcia durant la pandèmia | Martí Urgell
09 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:41h
Noves friccions al Govern, ara per la sentència de l'inspector Jordi Arasa. L'Audiència de Barcelona l'ha condemnat a dos anys i quatre mesos de presó pel desallotjament de l'acampada del 15-M a la plaça de Catalunya l'any 2011. La decisió del tribunal ha obert un nou front al Govern de coalició entre JxCat i ERC. La portaveu, Mertixell Budó, ha tirat pilotes fora i ha evitat concretar si es prendran mesures contra el polèmic policia, i el Departament d'Interior, a preguntes d'aquest diari, ha apostat pel silenci i ha assegurat que, si finalment es pren alguna decisió, "ja es comunicarà".

Aquesta poca concreció de la portaveu del Govern i d'Interior davant la condemna d'Arasa, considerat un símbol de la violència policial contra el moviment dels indignats i que ja va ser condemnat el 2014 per pegar l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, no ha agradat a ERC. A través de Twitter, dues veus de pes dels republicans com són Sergi Sabrià, portaveu al Parlament, i Gabriel Rufián, portaveu al Congrés, han demanat explicacions a la conselleria que pilota Miquel Buch. "Lamentable que hagi estat un jutge i no el conseller qui l'hagi sancionat", ha dit Rufián. Als republicans no els agrada tampoc l'ascens d'Arasa, tot just fa dos mesos, a cap de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) a Barcelona. L'inspector ja havia estat jutjat però tot i així el Departament d'Interior el va situar en el càrrec en el marc d'un conjunt de canvis que van afectar diversos inspectors. "Interior haurà d'explicar per què van premiar amb un ascens un dels artífex de les males praxis al cos de Mossos en lloc de liderar-ne la denúncia", ha reclamat Sabrià.  La CUP també ha criticat el "silenci" de Buch davant la condemna d'Arasa. Els cupaires han denunciat que les pràctiques de l'inspector dels Mossos "venen de lluny" i que no és un cas aïllat. "Les detencions irregulars, les identificacions i els cribatges polítics són part de la quotidianitat d'un cos policial davant de la protesta i la reivindicació de drets", han denunciat a través de Twitter. Arasa va ser jutjat el febrer, nou anys després dels fets. El desallotjament de la plaça Catalunya va deixar un centenar de ferits. L'acusació particular demanava per l'inspector fins a vuit any de presó, mentre que la Fiscalia en demanava dos. A l'espera de la sentència, Arasa va ser notícia per l'actuació de l'ARRO en una manifestació al barri de Gràcia de Barcelona, que va acabar amb cops i identificacions per part de la policia. 

La sentència de Jordi Arasa arriba a l'espera dels resultats de "l'auditoria més important de la història dels Mossos", que va impulsar Interior després de l'allau de crítiques per l'actuació policial davant les protestes de la sentència de l'1-O. "Les valoracions les farà qui li correspongui", ha dit Budó en la roda de premsa d'aquest migdia. A Interior, per ara, no fan cap valoració més enllà de mostrar "respecte total" a les decisions judicials i recordar que els fets pels quals ha estat condemnat Arasa es remunten al 2011. 

Sentència Jordi Arasa by edicio naciodigital on Scribd