El Govern congela la taxa turística fins al 2021

L'augment previst no s'aplicarà fins al 2021 per afavorir un sector que aglutina el 24% dels treballadors afectats per un ERTO

Turistes amb mascareta visitant la Sagrada Família.
Turistes amb mascareta visitant la Sagrada Família. | Adrià Costa
09 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:59h
La sala Torres Garcia ha estat l'escenari, aquest dimarts, de la primera reunió presencial del Govern des del 10 de març. Va ser l'última vegada que el president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i la resta de membres del Govern van veure's les cares en directe just abans que l'evolució de la pandèmia derivés cap al confinament. Després de la reunió han comparegut tres consellers -Aragonès, Meritxell Budó (Presidència) i Àngels Chacón (Empresa i Coneixement)- en tres faristols separats per plaques de vidres i amb tres paraules inscrites: distància, mans i mascareta. La "nova normalitat" ja ha arrencat a Palau. "Han estat dies difícils", ha constatat Budó.

Especialment per alguns sectors com el turisme, que aglutina el 24% dels treballadors afectats per un ERTO, que pateix les conseqüències de la frenada absoluta en la mobilitat i que suposa -només en turistes estrangers- 21.000 milions l'any. És per això que, segons ha explicat Aragonès, que el Govern ha decidit congelar la taxa turística per aquest 2020, de manera que l'augment previst s'activarà el 2021. El vicepresident ha indicat que l'impacte és "petit" en els ingressos i que ha de servir per ajudar un sector que també està pendent de l'evolució de la pandèmia.

En aquest sentit, segons ha detallat la portaveu de l'executiu, Torra ha demanat a les conselleries que elaborin plans de contingència de cara als propers mesos en cas que hi hagi "brots, rebrots o una segona onada". "Cal que estiguem tots preparats, amb el material i l'estructura necessària", ha assenyalat Budó. En l'última compareixença davant la comissió de Salut, la consellera Alba Vergés ja va apuntar que es treballa per comprar material de cara a la tardor per si hi ha rebrots.

Una altra de les qüestions que s'han tractat al consell executiu és la demanda de més recursos a l'Estat per fer front a la crisi econòmica -Torra va demanar 15.000 milions d'euros a Pedro Sánchez en la reunió de líders autonòmics amb el president espanyol de diumenge passat- i la de gestionar l'ingrés mínim vital des de Catalunya. "També volem que s'acabi amb la inseguretat dels ERTO", ha apuntat Budó, que ha lamentat que encara hi ha ciutadans que no han cobrat la prestació estatal.


​​
​​​
​​​​
​​​​​