De successor de Franco a investigat per la Fiscalia del Suprem: la caiguda de Joan Carles, en 10 actes

La decisió d'auditar els negocis tèrbols del rei emèrit completa una llarga trajectòria d'escàndols que han desacreditat la institució monàrquica

09 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:27h
Joan Carles I i Felip VI, en una imatge d'arxiu
Joan Carles I i Felip VI, en una imatge d'arxiu | Europa Press
La decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem d'investigar si el rei emèrit, Joan Carles I, va cobrar comissions per l'obra de l'AVE que comunica les ciutats saudites de Medina i la Meca, suposa un nou salt endavant en la caiguda als inferns del patriarca dels Borbons, que per primer cop es pot veure obligat a respondre de suposades irregularitats davant de la justícia espanyola. Encara que sigui parcialment -de les seves actuacions des que va abdicar el juny del 2014- els rei s'haurà de sotmetre a l'escrutini dels tribunals.

El moviment efectuat pel Suprem és un capítol més d'un llarg serial d'episodis tèrbols que han empastifat la figura de qui va ser una de les icones de la transició de la dictadura a la democràcia. Una trajectòria que es va iniciar l'any 1969, quan el general Franco va designar-lo com a successor. D'aquesta manera, se saltava l'ordre dinàstic i bandejava el seu pare, Joan de Borbó. Aquella va ser la primera de moltes "caigudes". Aquí en teniu deu.