coronavirus

Comproven l'efectivitat d'un fàrmac per reduir les seqüeles pulmonars del coronavirus

L'assaig multicèntric compta amb la participació de cinc hospitals catalans i tres de Madrid

per NacióDigital , 3 de juny de 2020 a les 16:42 |
Hospital Universitari de Bellvitge | Martí Juanola
Investigadors de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) lideren un assaig clínic per avaluar l'efectivitat d'un fàrmac antifibròtic, la pirfenidona, en pacients postcovid.

L'objectiu és poder determinar si aquest fàrmac pot evitar l'establiment d'una fibrosi pulmonar progressiva en aquest tipus de pacients i evitar que s'hagin de sotmetre a un transplantament de pulmó com a única opció per salvar-los la vida. Es tracta del primer assaig clínic d'aquestes característiques a tot l'Estat i, a més de Bellvitge, també els hospitals de Santa Creu i Sant Pau, del Mar, Clínic i Germans Trias i Pujol, i a Madrid el Puerta de Hierro, La Princesa i el Ramón y Cajal.

 
Una de les patologies potencialment més greus derivades de la Covid-19 és la fibrosi pulmonar, una malaltia que és conseqüència d'una reparació anormal del pulmó després d'alguna agressió externa. Si la malaltia s'estableix i progressa no té cura i només es pot evitar la mort a través d'un transplantament pulmonar.

La responsable de la Unitat Funcional d'Interstici Pulmonar del Servei de Pneumologia de l'Hospital de Bellvitge, Maria Molina, explica que l'envelliment de la població la fa "més propensa" a desenvolupar fibrosi en cas de lesions pulmonars: "Com passa amb ferides de la pell o fractures dels ossos, amb l'edat es perd capacitat de reparació correcta dels teixits".


En aquest sentit, la doctora Molina avisa d'un elevat nombre de supervivents de la pandèmia d'avançada edat "amb seqüeles pulmonars difícils de recuperar espontàniament", que poden convertir-se en casos "letals a mitjà o llarg termini" mentre no es trobi un tractament que freni la progressió de la fibrosi.

L'assaig compta amb la col·laboració de Roche i tindrà una durada aproximada de catorze mesos. S'inicia aquest mes de juny amb el procés de reclutament dels participants per part de tots els centres implicats i els possibles efectes positius de l'administració del fàrmac es valoraran després de sis mesos de tractament.

​​
​​​
​​​​
​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació