Idees per a qui les entomi

Si Torra no refà la relació entre JxCat i ERC, les propostes dels experts les haurà de gestionar el proper Govern i no el seu. Avui també són notícia la pròrroga de l'estat d'alarma, Xavi Torres i els esports de TV3, la Revolució Cultural a la Xina i Rafael Nadal

03 de juny del 2020
Actualitzat a les 6:40h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

El Govern de la Generalitat viu instal·lat en la desunió entre els dos socis i en la falta de projecte conjunt per plantar cara a la repressió de l'Estat i provar de fer efectiva la República que va proclamar el 27 d'octubre del 2017, hores abans que l'executiu de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras assumís l'aplicació de l'article 155 i marxés a l'exili o bé es presentés davant la justícia espanyola. Ahir vaig explicar per què té poc sentit mirar d'esgotar els dos anys que queden de legislatura en aquest context de desconfiança i quines són les motivacions que, al meu entendre, han guiat els darrers moviments dels partits.

Ni Torra ni Aragonès van voler entrar ahir, en roda de premsa a Palau, en el motiu de la seva desunió -que avui es farà evident al Congrés quan ERC i JxCat votin diferent d'una pròrroga de l'estat d'alarma que té un impacte directe en l'executiu català- i es van limitar a explicar les virtuts del comitè Catalunya 2022. El grup d'una trenta d'experts en diferents àmbits farà propostes al Govern per donar resposta, en el marc de les seves limitades competències, a la crisi del coronavirus. Preveu tenir-les definitivament enllestides el febrer del 2021. La incògnita no és si els treballs que coordinaran Victòria Alsina i Genís Roca tindran nivell, sinó si serà aquest Govern qui les podrà aplicar.

Torra tindria, si ho volgués, l'ocasió d'encarrilar la resposta catalana a la pandèmia i salvar així el seu mandat, però per això hauria d'intentar refer la confiança entre Junts per Catalunya i ERC i establir com a mínim una estratègia conjunta a Madrid. Només així podria gestionar amb alguna garantia d'èxit les propostes dels experts. Altrament ho haurà de fer el proper executiu. Sempre que no col·lideixi amb el seu programa de govern.    

El president no va voler respondre ahir a la premsa sobre el desgast de la relació amb ERC i les eventuals eleccions, però avui li demanaran al Parlament i a primera hora ho farà Mònica Terribas a Catalunya Ràdio. Al Congrés, Sánchez ho tindrà més fàcil i veurà com tira endavant la darrera pròrroga de l'estat d'alarma amb suports plurals i que espera que no el comprometin gaire.
 

Avui no et perdis

»Sánchez treu tot el suc a la geometria variable per aprovar l'estat d'alarma; per Joan Serra Carné i Sara González.

»ERC avisa Sánchez després del pacte amb Cs: «Si no compleix els compromisos, s'acaba la legislatura»; per Sara González.

»El Govern treballa en els pressupostos del 2021 tot i la incertesa sobre la legislatura; per Oriol March.

»El Govern posa en marxa un comitè d'experts per definir la Catalunya post‑pandèmia; per Oriol March.

»
Instagram Live amb Antoni Trilla: «No sembla que els nens siguin els grans transmissors del coronavirus»; per Sergi Ambudio.

»Opinió: «Aprofitem que som desconfiats»; per Joan Foguet.

»Entrevista a Federico Mayor Zaragoza: «Hem d'aprofitar la pandèmia per emportar‑nos el neoliberalisme»; per Pep Martí.

»L'Agència de la Natura encén el debat al territori a les portes de posar‑se en marxa; per Pere Pratdesaba i Oriol March.

»Cinc claus per entendre què està passant als carrers dels Estats Units; per Pep Martí i Víctor Rodrigo.

»Cinema, sèries i documentals per entendre el greu problema del racisme als EUA; per Víctor Rodrigo.

I també bones notícies...

» RETROBAMENT Tornar a entrar a la residència; per Carles Fiter i Sergi Càmara.

»
DEBUT Neix «Mus», la revista musical creada per dues joves catalanes que posa les dones al centre; per Aina Font Torra.

» SOLIDARITAT L'Organització Mundial contra la Tortura demana anul·lar les condemnes «desproporcionades» dels Jordis.
 

 El passadís

TV3 va estrenar ahir a la nit la docusèrie Mentre aplaudíem, que en dues entregues explicarà com s'ha viscut des de l'hospital de la Vall d'Hebron, el més gran de Catalunya, la lluita contra la Covid-19. El director del reportatge és el periodista Xavi Torres, un dels més veterans de la casa, que està molt satisfet de la feina feta després de dies d'intensos rodatges. Ara bé: què fa Torres, que atresora tres dècades d'experiència a Esports de TV3, dirigint un documental així? Fa nou mesos que el periodista ha canviat d'aires a Sant Joan Despí. Ja va anar a La Marató, va passar pel magazín de tarda Tot es mou i ara és al departament de nous formats. Laura Rosel el va entrevistar dilluns al Catalunya Nit de Catalunya Ràdio i es va preguntar el perquè. Torres no es va tallar: "No és fàcil fer periodisme al departament d'Esports de TV3", va dir afegint que per fer-ho "amb dignitat" calia buscar-se la vida fora, en espais "on la gent pensa diferent". La raó: Torres és un dels redactors d'Esports que està enfrontat a Christian García, que des de fa tres anys és el director d'aquesta àrea de la CCMA. Torres, però, va dir a Rosel que tornaria a Esports "ben aviat", donant a entendre que tal vegada hi ha algun canvi. Ho podeu escoltar aquí, a partir del minut 22'30".      

Vist i llegit

L'informe del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos sobre el 8-M continua portant cua. Ahir el Ministeri de l'Interior va admetre que no haver-lo supervisat era el motiu de destitució de Pérez de los Cobos, que ha posat en peu de guerra el deep state i la dreta mediàtica. Una altra cosa és la qualitat de l'informe, basat en retalls de mitjans com ara OkDiario, que dirigeix Eduardo Inda. Sobre els informes del cos armat i el clima polític que es viu a Madrid us aconsello aquest article de Pascual García, que va estar molts anys a El Mundo, a Cuarto Poder. N'ofereix una visió molt crítica.

 L'efemèride

El 3 de juny de 1966 és considerada com la data d'inici de l'anomenada Revolució Cultural a la Xina. Va durar fins al 1976, quan es va frenar i revisar. L'aleshores líder del partit, Mao Zedong, la va presentar com una via per tornar als orígens de la revolució socialista i millorar-ne les estructures polítiques amb afany renovador. Va ser un període de repressió a molts intel·lectuals i dirigents i va costar milions de morts. El 3 de juny els estudiants van prendre Pequín després que el 16 de maig el partit decretés l'inici de la Revolució i van forçar la dimissió de l'alcalde i de càrrecs universitaris. Aquest curt de la BBC explica el "cop" maoista per reforçar el seu poder. 

 L'aniversari

El 3 de juny de l'any 1986, avui fa 34 anys, va néixer a Manacor, a Mallorca, el tenista Rafael Nadal. Nebot de l'exjugador del Barça Miquel Àngel Nadal, sempre ha fet camí de la mà del seu entrenador, el seu oncle Toni. En els últims temps, però, l'entrena l'exnúmero 1 mundial Carles Moyà. Nadal és un especialista en terra batuda (és el millor de la història en aquesta superfície) i ha estat número 1 mundial més de 200 vegades en els darrers deu anys. Destaca per la seva fortalesa i talent competitiu, ha estat medalla d'or olímpic i ha guanyat quatre copes Davis. En total té 19 títols dels tornejos del Grand Slam, els més importants: 12 a Roland Garros (aquests dies pot guanyar el tretzè), un de l'Open d'Austràlia, dos a Wimbledon i quatre de l'US Open. La final de Wimbledon del 2008 contra Roger Federer, a qui va guanyar, és considerat el millor partit de la història del tenis. Aquí en podeu veure un extens resum.   

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l