El govern espanyol tanca files amb Marlaska i nega «cap ingerència judicial»

La Moncloa lloa la trajectòria "impecable" del ministre i obvia el document de la directora de la Guàrdia Civil que admet que el cessament respon a la negativa del coronel a filtrar l'informe del 8-M

El consell de ministres, reunit aquest dimarts
El consell de ministres, reunit aquest dimarts | Govern espanyol
02 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:48h
El govern espanyol tanca files amb el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, malgrat que s'hagi revelat que el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos es va produir per no haver comunicat les diligències de la causa oberta per la manifestació del 8-M i l'afectació que podia tenir en la pandèmia. La portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha negat que s'hagi produït "cap ingerència judicial" i ha obviat la nota de la directora de la Guàrdia Civil publicada pel Confidencial sobre el cessament del coronel per no filtrar la informació.  

Montero ha repetit fil per randa els arguments que fins ara ha donat el ministre i que pivota en què la destitució del coronel com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid respon a una "remodelació". A més, ha insistit que en cap moment el govern va tenir coneixement del contingut de l'informe. "No hi ha hagut cap tipus d'intromissió ni d'ingerència judicial de la directora de la Guàrdia Civil ni de cap altre responsable al ministeri", ha afirmat. 

A més, la portaveu de la Moncloa ha lloat la figura de Grande-Marlaska, de qui ha dit que compta amb una trajectòria "impecable" i que compta amb el suport de tot el govern d'Espanya i, en especial, del president Pedro Sánchez. 

El ministeri de l'Interior, que comanda Fernando Grande-Marlaska, ha admès que el cessament del coronel Diego Pérez dels Cobos es va produir per haver incomplert el procediment de comunicació d'actuacions, encara que puntualitza que aquesta comunicació havia de ser "només als efectes de coneixement i no del contingut de les mateixes ". La direcció del ministeri pretenia que el coronel compartís amb ells les diligències que estava realitzant per ordres de la jutgessa sobre la manifestació del 8-M i l'afectació que podia tenir en la pandèmia.

Així ho ha manifestat el departament que dirigeix ​​Fernando Grande Marlaska arran d'una informació publicada per El Confidencial, que recull la proposta oficial de destitució que realitza la directora de la Guàrdia Civil, Maria Gámez. En aquest escrit es precisa que la pèrdua de confiança es produeix perquè el coronel no va informar del "desenvolupament d'investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil en el marc operatiu i de Policia Judicial amb fins de coneixement".

Després d'aquesta informació, el Ministeri de l'Interior assenyala que el cessament es produeix per una pèrdua de confiança derivada "entre d'altres, perquè es va incomplir el procediment de comunicació d'actuacions, només als efectes de coneixement, no del contingut de les mateixes, que es deu a la direcció de la Guàrdia Civil a través de la cadena de comandament".