Dos exdirectors de la Fira carreguen contra Canadell per culpar Espanya del tancament de Nissan

En una carta a la qual ha tingut accés NacióDigital, acusen el president de la Cambra de "simplista" i defensen la "complicitat amb l'Estat"

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, en una imatge d'arxiu
El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, en una imatge d'arxiu | Europa Press
31 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:59h
L'opinió expressada pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, sobre el tancament de Nissan ha portat cua. El màxim responsable de l'entitat cameral ha expressat aquests dies la seva opinió crítica sobre les causes que han portat a la multinacional nipona a decidir el tancament de les seves plantes a Catalunya. En una entrevista a ACN, Canadell va assegurar que "Nissan ha tancat per culpa del govern espanyol". 

Segons el president de la Cambra, quan Nissan estava disposada a invertir a Catalunya, l'any 2006, quan volia construir una nova planta a la conca d'Òdena, l'executiu espanyol -en aquell moment en mans de José Luis Rodríguez Zapatero- no ho va facilitar. Canadell ha fet diversos tuits aquests dies en la mateixa línia.

El cert és que les declaracions de Canadell han molestat un sector del món econòmic català, que mai ha vist amb bons ulls l'arribada d'un nou equip a la Cambra i que el govern de l'entitat adopti posicionaments clarament sobiranistes. Segons ha pogut saber NacióDigital, dos exdirectors de la Fira de Barcelona, Ferran Lemus i Adolf Cabruja, han escrit una carta a Canadell on manifesten la seva incomoditat per les seves declaracions. 

Segons Lemus i Cabruja, la crisi econòmica que ha vingut amb la pandèmia requereix "solidaritat internacional i complicitat territorial amb el conjunt de l'Estat". Són moments en què "cal actuar solidàriament amb el conjunt de l'Estat i, en cap cas, com una tribu supremacista".    

Lemus i Cabruja argumenten que la crisi de l'automoció obeeix al procés de substitució de l'energia fòssil i, en el cas de Nissan, fa més d edeu anys que pateix problemes de tipus estructural, raó per la qual acusar del tancament al govern de Madrid és "simplista". 

Però tots dos exdirectius aprofiten per criticar Canadell "per la manera que s'està conduint la gestió institucional de la Cambra des que vàreu prendre possessió del càrrec". D'aquesta manera expressen l'oposició que desperta Canadell en un sector de les elits de Barcelona. Ferran Lemus va dirigir la Fira engtre el 1990 i el 1992, i Adolf Cabruja entre el 1992 i el 2001. 

 

Carta d'exdirectors de la Fira a la Cambra by naciodigital on Scribd