ERC ultima un acord amb el PSOE per abstenir-se a la pròrroga de l'estat d'alarma

Els republicans convoquen d'urgència la comissió permanent per valorar una possible entesa

Sánchez encaixant la mà amb Aragonès, en una imatge d'arxiu
Sánchez encaixant la mà amb Aragonès, en una imatge d'arxiu | Flickr Moncloa
30 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:29h
ERC ha convocat d'urgència aquesta mateixa tarda la comissió permanent del partit per valorar un acord amb el PSOE per abstenir-se a la sisena pròrroga de l'estat d'alarma, que previsiblement es votarà dimecres que ve al Congrés. Fonts de la direcció admeten que hi ha "converses molt avançades" i, segons ha avançat La Vanguardia, aquestes pivoten en un pilotatge conjunt del darrer tram de la desescalada i la "coparticipació de la gestió" del fons de reconstrucció europeu. També està sobre la taula la gestió de l'ingrés mínim vital, que ha estat reclamada per la Generalitat i que el president Quim Torra té previst reclamar aquest diumenge a la reunió de presidents. 

Els contactes s'han accelerat aquest mateix dissabte i, de fet, s'han portat amb tanta discreció que aquest divendres membres de la direcció del partit negaven que s'estigués negociant res amb el govern espanyol. Tot i que el marc de la negociació amb els socialistes es produeix en base a concessions diferents a les de fa deu dies, fonts republicanes asseguren que es mantenen algunes de les exigències que no van ser ateses a la votació de la cinquena pròrroga. 

Aleshores, ERC va votar finalment en contra perquè Sánchez va mantenir el comandament únic en la gestió de la crisi i no va atendre el permís retribuït per a la conciliació de les famílies que reclamaven. De fet, fonts republicanes admeten que en el marc de l'estat d'alarma "no queda marge" per negociar aquesta darrera qüestió. Però continua vigent la reivindicació de recuperar la taula de negociació sobre el conflicte amb Catalunya. 

Republicans i socialistes van arriba a un acostament el dia abans de la votació que es va acabar dinamitant des del moment en què la Moncloa va anunciar el pacte amb Ciutadans. Durant tota aquesta setmana, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que es mantenien converses fluides amb les formacions que van facilitar la investidura. La Moncloa buscar refer ponts entre les esquerres després del desgast patit en l'anterior pròrroga. Aleshores no només ERC va votar en contra, sinó també Compromís. El malestar entre les esquerres, però també a Ciutadans, es va agreujar arran del pacte amb Bildu per a la derogació "íntegra" de la reforma laboral, acord finalment aigualit. 

Abocats a refer aliances

Malgrat que en les tres primeres pròrrogues de l'estat d'alarma els republicans es van abstenir, a la quarta, i per indicació d'Oriol Junqueras, van prémer el botó del no com a manera de donar "un cop de puny sobre la taula" i evidenciar que el govern espanyol no estava negociant ni amb l'oposició ni amb les autonomies. La denúncia de la gestió centralitzada ha estat una constant durant tot l'estat d'alarma i, de fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, té previst tornar a reclamar el retorn de competències a la reunió de presidents d'aquest diumenge.

Tot i això, si hi ha un fet que inquieta els republicans és el de perdre el seu rol de partit clau en l'aritmètica al Congrés. Si bé consideren que el vot en contra ha abocat Sánchez a una negociació que abans havia desatès, Ciutadans va aprofitar la vacant que deixaven els de Gabriel Rufián al Congrés per segellar un acord amb el PSOE i catapultar els seus deu diputats, fins aleshores abocats a l'ostracisme parlamentari.

L'aritmètica amb els d'Inés Arrimadas s'ha repetit en les darreres dues votacions malgrat la incomoditat de Podem. Però la relació de Ciutadans amb el govern espanyol s'ha ressentit aquesta setmana després de la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos per ordre del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Això aboca Sánchez a preveure alternatives, i aquestes passen per resoldre les esquerdes en el bloc de l'esquerra. De fet, per primera vegada, el president del govern espanyol pretén comparèixer per anunciar la sisena pròrroga tenint d'antuvi els suports lligats en curt.