Els sindicats anuncien una «dura oposició» al tancament de Nissan

El vicepresident Pere Aragonès assegura que l'empresa "haurà d'assumir la seva responsabilitat"

Treballadors concentrats davant de la planta de Nissan.
Treballadors concentrats davant de la planta de Nissan. | ACN
28 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:55h
La decisió de la multinacional nipona Nissan de tancar les seves plantes a Catalunya, tot i esperada, ha caigut com una llosa. Les primeres víctimes seran els treballadors i les seves famílies. Els sindicats, però, no es rendeixen i ja han anunciat la seva voluntat de lluitar fins a l'últim moment per salvar les plantes a Catalunya. Des de la USOC, la primera força sindical de la companyia, la secretària general, Maria Recuero, ha qualificat la decisió de Nissan de "garrotada al futur de l'ocupació i de l'activitat industrial amb una trajectòria centenària a Barcelona". USOC acusa l'empresa d'"aprofitar les dificultats econòmiques i de mobilització social per la Covid-19 per anunciar una decisió d'efectes catastròfics en uns moments ja de per si molt durs per a l'ocupació". 

USOC anuncia "una dura oposició a aquests plans de la multinacional per fer inviable el tancament", i reclama "una mobilització social continuada per frenar aquestes decisions i una aliança social i institucional per donar una alternativa que permeti la salvació dels llocs de treball". El sindicat crida a "defensar la localització d'una activitat industrial que asseguri el futur d'una activitat amb alt valor afegit".

Per la seva banda, CCOO, amb una important presència a Nissan, ha subratllat la seva "oposició" a la decisió. El sindicat considera un error la decisió de tancar les plantes a Catalunya i destaca el nivell de rendibilitat de les fàbriques, "de les més altes del grup". El tancament de les operacions industrials a Espanya -assegura CCOO- "suposa uns riscos financers molt elevats per a la multinacional, a més d’un impacte molt greu per a l’ocupació a Catalunya". Calcula que els costos del tancament poden ser de 1.000 milions d'euros i asseguren que "no descansaran fins a convèncer la multinacional de mantenir les operacions industrials a Espanya".

Tal i com es temia des de fa mesos, l'empresa ha decidit acomiadar-se i deixar sense feina els seus més de 3.000 treballadors. La companyia ja ha comunicat al govern espanyol el tancament de les fàbriques de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu. Els representants dels treballadors han rebut la notícia una hora abans de la roda de premsa del conseller delegat de Nissan, Makoto Uchida, que a partir de les deu del matí farà públics els plans de la multinacional i donarà els resultats financers de l'últim exercici. Els comitès d'empresa han convocat els treballadors a les 10 del matí davant dels respectius llocs de treball per informar-los de la situació. 

La notícia suposa un cop molt fort per a la indústria catalana i afectarà directament a més de 3.000 treballadors, però indirectament a més de 25.000, vinculats a tota la cadena de proveïments de la companyia, segons càlculs dels sindicats. S'ha de destacar que el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya suposa també la fi de la presència de la companyia nipona a la Unió Europea.  

La decisió ha estat comunicada per la cúpula de Nissan, amb el màxim responsable de la companyia, Makoto Uchida, al davant. Nissan, en aliança amb Renault i Mitsubishi, ha reavaluat els seus plans estratègics a nivell global, plans que eren anteriors a la pandèmia, però que s'han vist accelerats pels efectes de la crisi sanitària. 

El govern espanyol ha lamentat el tancament a través d'un comunicat i ha anunciat que en els pròxims dies convocarà la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i les centrals sindicals per analitzar la situació i l'escenari de futur. L'executiu de Pedro Sánchez considera que la continuïtat de l'empresa "és possible" a partir del pla de viabilitat que aquests actors van presentar conjuntament fa uns mesos. En el comunicat, recorden que el tancament pot tenir un cost superior a invertir en la continuïtat i alerten del risc que suposa tancar l'única planta a la Unió Europea.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha convocat una reunió d'urgència amb el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani, per analitzar la situació. El vicepresident, Pere Aragonès, ja ha manifestat el rebuig total a la decisió de Nissan, de la qual ha dit diu que "haurà d'assumir la seva responsabilitat".