JxCat i ERC tornen a xocar pel mediador i la taula de diàleg

Puigdemont assenyala que la figura del relator és "imprescindible" davant dels incompliments de Sánchez i Budó i apunta que tot el Govern li fa costat, però els republicans neguen que la negociació en requereixi un

Primera reunió de la taula de diàleg a la Moncloa.
Primera reunió de la taula de diàleg a la Moncloa. | Govern
26 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:54h
Junts per Catalunya (JxCat) i ERC han reeditat aquest dimarts una de les polèmiques que, cíclicament, protagonitzen tot i compartir la Generalitat. El context: la taula de diàleg amb l'Estat, congelada pel coronavirus. El nucli: la figura del relator, que abans de l'arrencada del mecanisme negociador amb el govern espanyol ja va ocasionar topades entre els socis de Govern i que finalment no es va posar com a condició indispensable per la primera reunió, celebrada a la Moncloa el 26 de febrer, abans de la pandèmia.

Com s'han desenvolupat les discrepàncies al llarg de la jornada? Acompanyat a Brussel·les pels també eurododiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, Carles Puigdemont ha recalcat que JxCat sempre ha estat "escèptica" pel que fa a la taula de diàleg -Laura Borràs, cap de files de la formació a Madrid, assenyalava la setmana passada a NacióDigital que no ha tingut mai "fe" en aquest instrument-, perquè el PSOE "sempre ha tingut actitud d'engany". És per això que, segons l'eurodiputat, és "imprescindible" situar un relator abans de reprendre qualsevol negociació amb el govern espanyol.

"Parlo per l'experiència que he tingut amb l'Estat", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, que ha indicat que en aquests moments les eleccions catalanes no són una "preocupació" per a la ciutadania. Sí que ho són, ha dit, en determinats "quarters generals" de partits polítics, en referència implícita a ERC. El debat electoral es manté obert a Catalunya, pendent especialment de què decidirà el Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, l'única persona sobre qui recau la responsabilitat legal de convocar nous comicis al Parlament. 

Les crítiques als republicans han estat explícites en el cas de Comín, que ha criticat la manera com el partit comandat per Oriol Junqueras -del qual ell en va ser diputat al Parlament i també conseller- va negociar la investidura de Sánchez a canvi de la taula de diàleg amb Catalunya. "La negociació de l'independentisme no es va plantejar de manera eficaç ni intel·ligent. [La investidura va ser] a canvi pràcticament de res", ha assenyalat l'eurodiputat de JxCat, que ha indicat que la taula de diàleg, políticament, encara "no és res". De moment, això sí, només hi ha hagut una trobada.

Al cap d'unes hores, qui ha defensat la figura del mediador com a "necessària" ha estat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa telemàtica posterior a la reunió del Govern. "Veiem necessari el mediador tenint en compte el tarannà que venim coneixent per part de Sánchez", ha apuntat Budó, al mateix temps que admetia que la taula de diàleg encara no disposava de data fixada. La prioritat, ha indicat, és que es retornin les competències manllevades amb l'estat d'alarma.  

La dirigent independentista ha fet aquesta reflexió: "Creiem que una taula de negociació política és molt important que els acords que es vagin prenent es facin realitat. Per tant, necessitem una garantia". Budó ha posat com a exemple -també ho ha fet l'expresident i ara eurodiputat- la derogació de la reforma laboral acordada la setmana passada entre el PSOE i Bildu i que, al cap de tan sols unes hores, va ser matisada per part dels socialistes. L'episodi va obrir vies d'aigua en el govern espanyol.

Preguntada sobre si JxCat i ERC pensen el mateix sobre la necessitat del mediador, tenint en compte que els republicans no el van defensar amb la mateixa intensitat abans que els seus socis, Budó ha indicat que és una visió compartida. "La figura del mediador mai ha estat rebutjada per cap dels partits que donen suport al Govern. En qualsevol procés de negociació és important. I, vist després del que ha passat els últims mesos, també la crisi sanitària, veiem que és necessària per fer que els acords estiguin garantits", ha ressaltat la consellera de la Presidència.

El final -per ara- de l'episodi l'ha protagonitzat ERC, que a través de fonts oficials ha insistit que la negociació no requereix la figura d'un mediador. La prioritat, segons els republicans, són les "garanties de compliment". Els dos socis han revifat aquest dimarts la pugna per una figura que, un cop més, ha estat desestimada per la Moncloa, tal com s'ha encarregat de clarificar la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero. La taula de diàleg, en plena pandèmia, torna a ser l'escenari de la pugna JxCat-ERC.