Un any de «l'onada de canvi» surfejada per Farrés a Sabadell

En aquest temps, marcat per la pandèmia, ha aprovat un pressupost i ha protagonitzat disputes amb l'oposició

Farrés ja com a guanyadora  de les eleccions
Farrés ja com a guanyadora de les eleccions | Juanma Peláez
26 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:51h
Avui fa justament un any que Marta Farrés, actual alcaldessa de Sabadell, però aleshores alcaldable del PSC, s'imposava a les eleccions municipals. Tot i que eren moltes les travesses que li donaven la victòria, cap apuntava a un resultat tan contundent: deu regidors i gairebé va obtenir 10.000 vots més que la segona força més votada, ERC. 

"L'onada del canvi", a la qual havia apel·lat ella mateixa el dia de les votacions, per l'èxit electoral de Pedro Sánchez un mes abans. Una volta de mitjó a la situació de quatre anys enrere a la ciutat, quan l'esclat del cas Mercuri havia castigat els socialistes amb la pèrdua de vuit regidors -de 13 a cinc- i passant d'un ple amb cinc partits a vuit. Ara, n'hi ha sis.

El triomf ampli de Farrés li deixava un camí assequible per governar en solitari, ja que només ho podia evitar un gran acord entre ERC -set regidors-, la Crida per Sadadell i Junts per Sabadell (JxS) -tres- i Podem -un-. Però, vuit dies abans de celebrar-se el ple d'investidura, Farrés anunciava un acord de govern amb la líder dePodem, Marta Morell
 

Marta Farrés i Marta Morell atenent els mitjans de comunicació Foto: Albert Segura


Fins a l'esclat de la pandèmia, que ho ha aturat tot, aquest pacte li ha servit per posar fil a l'agulla als projectes que duia a l'agenda electoral, com ara la construcció de l'Escola de Música a l'Eix Macià. Sense dubte, un dels millors termòmetres i examen de l'equip municipal va ser l'aprovació del pressupost 2020, que, a més, es va reforçar amb el suport de JxS. Tot i que el coronavirus ha acabat desvirtuant els comptes.

En algunes de les polítiques endegades, l'alcaldessa s'ha trobat amb el bloc contrari d'ERC i la Crida, com també de Cs. Republicans i cupaires han carregat, en diverses ocasions, contra Morell, ara segona tinent d'alcaldessa, per "donar suport" alguns posicionaments del govern municipal. Un xoc que va viure un dels grans capítols amb l'afer Artèxtil, una compra de l'anterior equip municipal, i que va motivar una comissió de transparència

Acusacions creuades d'uns i altres que s'han rebaixat considerablement, ja que la crisi produïda per la Covid-19 ha obligat a remar tots a una, amb l'impuls d'un "acord de ciutat". Encara que el document d'accions elaborat pel consistori per afrontar els efectes del virus ha tornat a dibuixar, per una banda, aquesta divisió i, per l'altra, la bona entesa amb d'altres partits.