Puigdemont situa com a «imprescindible» el relator per reprendre la taula de diàleg

L'eurodiputat de JxCat defineix Sánchez com un "aixecador de camises professional" per la marxa enrere en l'acord amb Bildu sobre la reforma laboral i allunya les eleccions catalanes

Carles Puigdemont, en l'acte de Perpinyà del 29 de febrer.
Carles Puigdemont, en l'acte de Perpinyà del 29 de febrer. | Europa Press
26 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:22h
Com que Pedro Sánchez és un "aixecador de camises professional", és "imprescindible" situar un relator en la negociació amb l'Estat en cas que es reprengui. Aquesta és la reflexió que ha fet Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya (JxCat), en una torbada telemàtica organitzada pel Col·legi de Periodistes i l'Eurocambra. Puigdemont ha posat com a exemple la marxa enrere de Sánchez en l'acord per escrit amb Bildu per derogar íntegrament la reforma laboral per desconfiar del líder del PSOE, a qui -ha dit- no compraria "un cotxe de segona mà" per la manera com negocia.

Acompanyat pels també eurododiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, Puigdemont ha recalcat que JxCat sempre ha estat "escèptica" pel que fa a la taula de diàleg -Laura Borràs, cap de files de la formació a Madrid, assenyalava la setmana passada a NacióDigital que no ha tingut mai "fe" en aquest instrument-, perquè el PSOE "sempre ha tingut actitud d'engany". "Parlo per l'experiència que he tingut amb l'Estat", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, que ha indicat que en aquests moments les eleccions catalanes no són una "preocupació" per a la ciutadania. Sí que ho són, ha dit, en determinats "quarters generals" de partits polítics, en referència implícita a ERC.

Les crítiques als republicans han estat explícites en el cas de Comín, que ha criticat la manera com el partit comandat per Oriol Junqueras -del qual ell en va ser diputat al Parlament i també conseller- va negociar la investidura de Sánchez a canvi de la taula de diàleg amb Catalunya. "La negociació de l'independentisme no es va plantejar de manera eficaç ni intel·ligent. [La investidura va ser] a canvi pràcticament de res", ha assenyalat l'eurodiputat de JxCat, que ha indicat que la taula de diàleg, políticament, encara "no és res". De moment, només s'ha reunit una vegada, el 26 de febrer.

Preguntat sobre les properes eleccions catalanes i la possibilitat que sigui candidat -com demanen dirigents de la seva formació, entre els quals el conseller Damià Calvet, que es va expressar en aquests termes en una entrevista a NacióDigital-, Puigdemont ha indicat que la decisió "no està presa" perquè el debat "no està obert". "Crec que es donen les circumstàncies perquè fem un replantejament del projecte electoral amb què anem a aquestes eleccions", ha destacat l'expresident de la Generalitat.

En aquest sentit, ha apuntat que "entre tots" caldrà fer una proposta "que vagi més enllà de les executives de partit". "La decisió no està presa per part de ningú", ha assenyalat Puigdemont. De moment, el debat és obert especialment a JxCat, on no està resolta la cohabitació entre el PDECat i la Crida per bé que el desconfinament ha accelerat el debat. "Els deures són inajornables", assenyalava Calvet aquest cap de setmana, al mateix temps que s'oferia com a número dos efectiu de Puigdemont.